«Καμπανάκι κινδύνου» για τη διάβρωση των ακτών και του Σταυρού δήμου Βόλβη
Μέτρα για την αντιμετώπιση του ανησυχητικού φαινομένου της διάβρωσης των ακτών, το οποίο εκτιμάται ότι θα γίνει πιο έντονο τα επόμενα χρόνια σε ολόκληρο το παραθαλάσσιο μέτωπο της Κεντρικής Μακεδονίας, λαμβάνει η περιφέρεια, με τη λειτουργία του πρώτου Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου. Αυτή τη στιγμή οι μετρήσεις της διεύθυνσης Περιβάλλοντος δείχνουν ότι διάβρωση έχουν υποστεί πολλές ακτές στους δήμους Θερμαϊκού, Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας -συγκεκριμένα στην Καλλικράτεια-, Σιθωνίας, Ιερισσού, στο Σταυρό του δήμου Βόλβης και σε ακτές του δήμου Ανατολικού Ολύμπου στην Πιερία.
Το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο, το οποίο θα εγκατασταθεί στο νέο κτίριο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και αναμένεται να αρχίσει σύντομα τη λειτουργία του, θα αναλάβει την παρακολούθηση του φαινομένου, με δορυφόρους, με επιτόπια αποτύπωση χαρτών από τοπογράφους και μηχανικούς και τη βοήθεια ενός ειδικά εξοπλισμένου πλωτήρα που θα μεταφέρεται από περιοχή σε περιοχή, διαπιστώνοντας τα αίτια που προκαλούν την διάβρωση των ακτών.
Όπως τόνισε στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής την ΠΚΜ, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας, η εγκατάσταση ενός τέτοιου εργαλείου, όπως το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο, είναι ένα πρώτο μέτρο για την προστασία των παράκτιων περιοχών και των οικοσυστημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας από το φαινόμενο της διάβρωσης.
Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, η οποία στη συνέχεια θα συνδεθεί με όλους τους σταθμούς μέτρησης αέριων ρύπων, ρύπων σε ποτάμια και λίμνες κ.α, προκειμένου να μεταφέρει όλα τα δεδομένα από την περιφέρεια, όπου έχουν στηθεί και λειτουργούν συστήματα τηλεμετρίας. «Βασικός μας σκοπός είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και να διαθέτουμε όλα εκείνα τα εργαλεία για α αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά οποιοδήποτε φαινόμενο στο περιβάλλον που επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό, την οικιστική ανάπτυξη, τις καλλιέργειες κ.α» υπογράμμισε ο κ. Γιουτίκας.
Ασπίδα προστασίας από την κλιματική αλλαγή
Όσον αφορά στα οφέλη που θα προκύψουν από τη λειτουργία αυτού του πρωτοποριακού έργου, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι επί της ουσίας με το παρατηρητήριο θα διευκολύνει τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας και των κατά τόπους δήμων, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή. «Το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών έχει παρατηρηθεί έντονα και στην περιοχή μας, αλλά για να παρακολουθηθεί θα πρέπει εμείς, ως υπηρεσία, να έχουμε μια χρονική σειρά των δεδομένων, όπως εξελίσσεται το φαινόμενο από προηγούμενα έτη, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν» ανέφερε ο κ. Γιουτίκας.
Εξήγησε ακόμη ότι το Παρατηρητήριο θα εξοπλιστεί και με την αγορά πλωτήρα, ο οποίος θα μπορεί να πηγαίνει επί τόπου στις παραθαλάσσιες περιοχές και να διαπιστώνει τα στοιχεία που επηρεάζουν τις ακτές, όπως ο κυματισμός, τα υπόγεια ρεύματα, η μετεωρολογία, ο κλιματισμός και άλλα, τα οποία θα τα συνδεθούν με επιτόπιες αποτυπώσεις στις ακτές από τοπογράφους και μηχανικούς. «Με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα δορυφορικά δεδομένα, θα μας δοθεί η δυνατότητα να δούμε για ποιους λόγους εξελίσσεται ένα φαινόμενο, όπως αυτό της διάβρωσης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε όλα τα ‘κόκκινα’ σημεία των παράκτιων περιοχών» επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος. Εξήγησε μάλιστα ότι τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν θα σταλούν στους οικείους δήμους, που είναι υπεύθυνοι να καταρτίσουν σχέδια αντιμετώπισης, διευκολύνοντας παράλληλα και το έργο των μελετών τους.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ βρίσκεται στη φάση του διαγωνισμού, ενώ μετά την επιλογή αναδόχου θα τεθεί σε λειτουργία. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στο πλαίσιο του Ε.Π. Κεντρική Μακεδονία 2014-2020.
makthes.gr