Κανένας δεν προσέλκυσε “παχιά πορτοφόλια” απλώνοντας ξαπλώστρες
Πολλοί καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις Παραλίες του Δήμου Βόλβης, αναρωτιούνται γιατί είναι άδεια τα μαγαζιά τους, ενώ οι αριθμοί δείχνουν αύξηση των αφίξεων.
Όλοι μαζί αναπολούν τις “παλιές καλές μέρες” που οι Έλληνες επισκέπτες ξεκοκάλιζαν τα… διακοποδάνεια και αναρωτιούνται αν θα υπάρξει εσωτερικός τουρισμός τα επόμενα χρόνια. Η απάντηση των ερωτημάτων αυτών ούτε εύκολη είναι ούτε απλή. Έτσι κι αλλιώς απλοϊκές απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα διαθέτουν μόνο οι πολιτικοί που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία και οι επίδοξοι σωτήρες που θα μας χρεοκοπήσουν στο μέλλον.
Πέρα όμως από υπεραπλουστεύσεις, τα στοιχεία των αφίξεων δείχνουν ότι την τελευταία τριετία ο Δήμος Βόλβης έκανε σημαντικά βήματα για να καθιερωθεί ως διεθνής ταξιδιωτικός προορισμός. Παράλληλα ο Δήμος Βόλβης έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει μέχρι να φτάσει στο επίπεδο να κοιτάξει στα μάτια το Ηράκλειο, τα Χανιά, τη Ρόδο και άλλες ανεπτυγμένες τουριστικές περιοχές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επισκέπτες δεν αρκούν για να γεμίσουν εκατοντάδες ταβέρνες και καφετέριες του Δήμου Βόλβης και ότι αν δεν έρθουν περισσότεροι ταξιδιώτες από το εξωτερικό θα κλαίνε με μαύρο δάκρυ όσοι έκαναν επενδύσεις.
Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για τη μορφή του τουρισμού που θέλουμε στον Δήμο Βόλβης, θα πρέπει να συμφωνήσουμε οι επιχειρηματίες, πολιτικοί, φορείς και σύλλογοι για το είδος του τουρισμού που θέλουμε. Για την ακρίβεια θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχιστούν οι αρπαχτές ή αν θα καταβληθεί μακροχρόνια κοπιαστική προσπάθεια για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος.
Βεβαίως θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι και κυρίως οι επιχειρηματίες ότι κανένας δεν προσέλκυσε “παχιά πορτοφόλια” απλώνοντας ξαπλώστρες σε όλη την ακτή και προσφέροντας χωριάτικες σαλάτες με… ηλιέλαιο δίπλα σε ανήλιαγα ενοικιαζόμενα δωμάτια με τηλεόραση 14 ιντσών.
Υπάρχει θέληση να ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια προσέλκυσης επισκεπτών υψηλού εισοδήματος; Πολύ φοβάμαι πως δεν υπάρχει αυτή η βούληση. Αντιθέτως βλέπω πολλούς επιχειρηματίες πρόθυμους να ζητήσουν ενισχύσεις, απαλλαγές και ρυθμίσεις από το κράτος – πατερούλη επειδή στέρεψαν τα… διακοποδάνεια.