Το σεισμικό ρήγμα Κορώνειας και Βόλβης που έδωσε σεισμούς στο παρελθόν, θα δώσει και στο μέλλον;;

Τα σεισμικά ρήγματα στη λεκάνη της Μυγδονίας (λίμνες Κορώνεια και Βόλβης), το ρήγμα του Ανθεμούντα και η προέκταση του ρήγματος Πανοράματος- Πυλαίας, στη Βούλγαρη είναι αυτά τα ενεργά ρήγματα που κατά τον ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην Νεοτεκτονική και Παλαιοσεισμολογία, Σπύρο Παυλίδη μπορεί να δώσουν σεισμούς και είναι στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, το σύστημα ρηγμάτων της λεκάνης της Μυγδονίας, γνωστό και ως τεκτονικό βύθισμα της Μυγδονίας, είναι πάντα στο μυαλό των σεισμολόγων και των Θεσσαλονικέων, καθώς είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1978, όταν ταρακουνήθηκε η πόλη και άλλες περιοχές, προκαλώντας τον θάνατο 49 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 29 έχασαν τη ζωή τους στην πολυκατοικία στην πλατεία Ιπποδρομίου που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

«Αυτό το σύστημα ρηγμάτων είχε δώσει μεγάλο σεισμό το 1902 και το 1978 και θεωρείται ότι τα 6,5 Ρίχτερ είναι το περισσότερο που μπορεί να δώσει. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι αυτά τα ρήγματα, έχουν μεγάλη χρονική απόσταση επαναληπτικότητας», δήλωσε ο κ. Παυλίδης.

Αυτό που ανησυχεί τον κ. Παυλίδη είναι το ρήγμα του Ανθεμούντα, που ξεκινά από το χωριό Γαλαρινό της Χαλκιδικής και φτάνει στην Αγία Παρασκευή και στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, μέσω του Θερμαϊκού Κόλπου συνεχίζει απέναντι στον Κολινδρό Πιερίας και καταλήγει στη Βεργίνα!

«Αυτό το ρήγμα είναι κομματιαστό, έχει δηλαδή πολλά κομμάτια. Θεωρούμε ότι το κύριο ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμό 5 έως 5,5 Ρίχτερ. Εάν όμως ενεργοποιηθούν περισσότερα κομμάτια μπορεί να ξεπεράσει η σεισμική δόνηση τα 6,5 Ρίχτερ» τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας.
Η προέκταση του σεισμικού ρήγματος Πανοράματος-Πυλαίας, στην Βούλγαρη, στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, βρέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών τής κατασκευής του μετρό.

«Το ρήγμα αυτό είναι μέσα στην ανατολική πλευρά της πόλης και δυστυχώς δεν έχουν δοθεί σχετικά κονδύλια από το κράτος για να το μελετήσουμε. Δεν έχει σημασία εάν τι σεισμό θα δώσει, το ρήγμα πρέπει να μελετηθεί γιατί “τρέχει” μέσα στην πόλη και πρέπει να το διαβάσουμε» κατέληξε ο κ. Παυλίδης.

«Έδωσαν σεισμούς στο παρελθόν, θα δώσουν και στο μέλλον»

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, κ. Μανώλης Σκορδίλης αναφέρει πως στο Εργαστήριο Γεωφυσικής καταγράφουν και παρακολουθούν την σεισμική δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα. Όσον αφορά τα σεισμικά ρήγματα της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «είναι γνωστά, έχουν δώσει στο παρελθόν σεισμούς και θα δώσουν και στο μέλλον».

«Αυτή τη στιγμή, δείχνουν ότι τα γνωστά σεισμικά ρήγματα της Θεσσαλονίκης δεν είναι στη φάση της ενεργοποίησης» είπε ο κ. Σκορδίλης.
Όσον αφορά τον πρόσφατο σεισμό στην Κωνσταντινούπολην και εάν αυτός μπορεί να ενεργοποιήσει σεισμικά ρήγματα στη χώρα μας, ο κ. Σκορδίλης το αποκλείει, καθώς, όπως λέει, ήταν μικρός για ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων.

«Ο σεισμός ήταν 5,7 Ρίχτερ. Το 1999 που ήταν 7,6 Ρίχτερ, τότε είχαμε ενεργοποίηση», κατέληξε ο κ. Σκορδίλης.

sputniknews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

14 + eight =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.