ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ στην Ασπροβάλτα, στον Σταυρό και στα Λαγκαδίκια

apognosiΤα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά είναι στα όριά τους, αν δεν τα έχουν ξεπεράσει ήδη… Τα εισοδήματα εξακολουθούν να μειώνονται και οι υποχρεώσεις να συσσωρεύονται, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, επιτείνοντας την κατάσταση ασφυξίας και στην αγορά.

Με τα ενημερωτικά για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που αναμένεται να αποσταλούν περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός, το εκκαθαριστικό για το φόρο εισοδήματος αλλά και τα συνολικά φορολογικά βάρη που θα κληθούν να καλύψουν από σήμερα και έως το τέλος της χρονιάς χιλιάδες Έλληνες, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω… Ήδη ένα στα τρία νοικοκυριά βρίσκεται στο όριο καθυστέρησης πληρωμών προς δημόσιο, ταμεία, ΔΕΚΟ, τράπεζες, δάνεια κ.ο.κ. λόγω αντικειμενικής αδυναμίας (το 34,8% εξ αυτών καθυστερεί τις οφειλές, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στα καθημερινά έξοδα, ενώ το 41,7% δήλωσε ότι δεν διαθέτει επαρκές εισόδημα για την κάλυψη των υποχρεώσεων σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ).

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ
Όλες οι έρευνες καταγράφουν το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί μεταξύ των μισθωτών. Από την έρευνα της ΓΣΕΕ προκύπτει ότι σχεδόν τέσσερις στους δέκα περιμένουν πως το εισόδημά τους θα μειωθεί ακόμη περισσότερο μέχρι το φθινόπωρο (η ανησυχία είναι μεγαλύτερη στους εργαζόμενους ηλικίας 45-55 ετών και σε όσους έχουν ακόμη μισθούς της τάξης των 1.000-1.500 ευρώ), ενώ πάνω από τους μισούς που συμμετείχαν στην έρευνα φοβούνται από «αρκετά» (28%) έως «πολύ» (23%) ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους μέσα στον επόμενο χρόνο.
Στην έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ τέσσερις στους δέκα ερωτώμενους δήλωσαν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις του 2014 (ποσοστό που ξεπερνά το 50%, όταν στο νοικοκυριό υπάρχει έστω και ένας άνεργος), ενώ ένας στους τρεις με στεγαστικό δάνειο φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του λόγω των συσσωρευμένων υποχρεώσεων.

«ΧΕΙΜΩΝΑΣ» ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Με αυτήν την ψυχολογία και τα οικονομικά δεδομένα αναμενόμενο είναι η αγορά να συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση παρατεταμένης χειμερίας νάρκης… Έτσι οι καταναλωτές αναγκάστηκαν να περικόψουν τις δαπάνες όχι μόνο για μικρές «πολυτέλειες» της ζωής, όπως τα ταξίδια, η ψυχαγωγία και τα καλλυντικά, αλλά ακόμη και για είδη ένδυσης και υπόδησης -μάλιστα ένας στους τρεις μείωσε τη δαπάνη ακόμη και για τρόφιμα!
Το 67% των μισθωτών μείωσε τη δαπάνη για ταξίδια και αξεσουάρ, το 65% για ρούχα και παπούτσια, το 63% για είδη σπιτιού, το 59% για ψυχαγωγία, το 57% για καλλυντικά και το 53% για παιχνίδια. Η πλειοψηφία (84%) στράφηκε σε προϊόντα προσφοράς, το 46% επιλέγει είδη ιδιωτικής ετικέτας, ενώ το 27% προτιμά αγαθά για τα οποία διαθέτει εκπτωτικά κουπόνια.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Η συμπίεση των εισοδημάτων «έσπρωξε» πολλά νοικοκυριά της μεσαίας τάξης στη ζώνη της φτώχειας (δηλαδή στην κατηγορία όσων έχουν εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εισοδήματος της χώρας, το οποίο επίσης μειώθηκε συνολικά). 

Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 2009 κάτω από το όριο της φτώχειας βρίσκονταν μόνον οι κάτοικοι του Ασκού, το 2012 η κατάσταση σημείωσε ραγδαία επιδείνωση, με τη φτώχεια να ταλανίζει τους κατοίκους στο Σοχό και την Ξυλόπολη του δήμου Λαγκαδά, στην Ασπροβάλτα και στα Λαγκαδίκια, όπως επίσης και στο Σταυρό του δήμου Βόλβης.

Περισσότερα : http://www.makthes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five − two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.