Τουρισμός ναι… αλλά όχι μόνο, στον Δήμο Βόλβης
Εν μέσω θέρους, η οικονομική κρίση φαντάζει πιο δυσβάσταχτη για τα ελληνικά νοικοκυριά, που έχουν επιβαρυνθεί υπέρογκα με τους συνεχείς φόρους σε ό,τι περιουσιακό στοιχείο απέκτησαν με κόπο και μόχθο. Η επιβάρυνση αυτή έγινε ορατή στις εποχικές δραστηριότητες, όπως είναι ο κλασικός θερινός τουρισμός μας, με τον εσωτερικό τουρισμό να παρουσιάζει πτώση κατά 50%, σύμφωνα με επίσημα χείλη.
Συγχρόνως έγιναν ορατές σε όλους μας ποιες πρέπει να είναι οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις της ελληνικής οικονομίας. Πρωτογενής τομέας, τουρισμός (ανάπτυξη όλων των μορφών του), πολιτισμός, αειφορία, μεταποίηση, εξαγωγές, καινοτομία, φιγουράρουν μεταξύ πολλών ακόμη σημαντικών δραστηριοτήτων στην κορυφή της λίστας, ενώ η προσδοκία περαιτέρω ανάπτυξής τους, δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας στους απαισιοδοξούντες.
Ο τουρισμός βέβαια είναι η κυρίαρχη απασχόληση που δίνει θέσεις εργασίας στον Στρυμονικό κόλπο του Δήμου Βόλβης. Έτσι σε τοπικό επίπεδο βλέπουμε πως σχεδόν όλοι μιλούν για τον τουρισμό, όλοι προσβλέπουν στον τουρισμό, σχεδόν όλοι δουλεύουν για τον τουρισμό και όλοι επιθυμούν ως κύρια δραστηριότητα στον τόπο τον τουρισμό.
Αυτοδιοικητικοί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αναφέρουν συχνά-πυκνά πως η αναπτυξιακή κατεύθυνση του τόπου τους είναι ο τουρισμός και ενίοτε υπερβάλλοντες, προσβλέπουν μόνο σ’ αυτόν. Συγχρόνως όμως, επηρεαζόμενοι από εξωγενείς καταστάσεις (αντιπολιτεύσεις, διαμαρτυρίες κ.λπ.) αφορίζουν κάθε άλλη σκέψη για επιχειρηματική, βιοτεχνική ή βιομηχανική δραστηριότητα στον τόπο τους.
Επενδυτές και επενδύσεις κάθε άλλης δραστηριότητας πλην τουριστικής, να μην βρίσκουν προσκόμματα και δυσκολίες.
Γιατί:
- Αυτό δεν είναι υγιές
- Μπορεί να αποβεί επικίνδυνο
- Εμπεριέχει ρίσκο. Σίγουρα η “βαριά βιομηχανία” στον Στρυμονικό κόλπο της Βόλβης είναι ο τουρισμός ο οποίος φέρνει θέσεις εργασίας και έσοδα, αλλά είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο ένας τόπος να ελπίζει για ανάπτυξη μονάχα στον τουρισμό.
- Είναι πολύ ευαίσθητο ως προϊόν και επηρεάζεται άμεσα από γεγονότα, συνθήκες, τάσεις και πολιτικές εξελίξεις.
Άρα, για να μη βρεθεί όλη η περιοχή του Δήμου Βόλβης σε δυσχερή θέση, επιβάλλεται όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του, μέσω της αυτοδιοίκησης κυρίως, να τις αναδεικνύει, επιτρέποντας την εκμετάλλευσή τους και την προβολή τους, δηλαδή να μην μπαίνει ταφόπλακα σε οτιδήποτε άλλο, εκτός από τον τουρισμό.
Οι πρόσφατες πτωχεύσεις των μεγάλων ρωσικών tour operators, αλλά και παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν πρέπει να μας κινητοποιήσουν και σε άλλες αναπτυξιακές κατευθύνσεις. Μέσα στην επικρατούσα μέχρι σήμερα λογική των ισορροπιών στις τοπικές κοινωνίες, βλέπουμε πως κάποιοι το αντελήφθησαν έγκαιρα κι ενώ δουλεύουν εμπεριστατωμένα τουριστικά projects, συγχρόνως ανεβάζουν ρυθμούς και σε άλλες κατευθύνσεις.
Τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής του Δήμου Βόλβης πρέπει να μπουν ψηλά στον πήχη και στο επίπεδο της ποσότητας και στο επίπεδο της ποιότητας, ενώ με ένα καλάθι προϊόντων επιδιώκεται η προβολή της ιδιαιτερότητάς τους, σε διατροφική αξία και γεύση, μέσω της πιστοποίησης.
Για να προχωρήσει μπροστά ο τόπος μας, η Βόλβη, επιβάλλεται να ξεφύγουμε από την παγίδα των μεμονωμένων ενεργειών των φορέων, που συνήθως αδικούν το προβαλλόμενο αντικείμενο, αποδοχή του ρόλου του καθενός, συμπόρευση και δουλειά. Επειδή και το υπόβαθρο το έχουμε και την εμπειρία και τους ανθρώπους, ευελπιστούμε όλοι σε καλύτερες ημέρες.
Αρχικό κείμενο Αντωνία Μπούζα