Ολλανδός επιστρέφει το μετάλλιο του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ
Σε μια συμβολική κίνηση ιδιαίτερης σημασίας, προχώρησε ένας Ολλανδός, ο οποίος είχε πάρει μετάλλιο από το Ισραήλ, καθώς κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, είχε κρύψει ένα εβραιόπουλο.
Ο Henk Zanoli, στα 91 του χρόνια, έστειλε γράμμα στην πρεσβεία του Ισραήλ στη Χάγη, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να κρατήσει το μετάλλιο.
Αιτία για την πρωτοβουλία του αυτή, είναι ότι κατά τη διάρκεια των επιδρομών στη Γάζα, σκοτώθηκαν 6 συγγενείς του. Η πρεσβεία του Ισραήλ, αρνήθηκε να απαντήσει στο γράμμα του.
Στον κ. Zanoli και τη μητέρα του, απονεμήθηκε το 2011 το βραβείο “Righteous Among the Nations”, το 2011, λόγω του ότι την περίοδο 1943-1945 φυγάδευσαν ένα παιδί Εβραίων, το οποίο κυνηγούσαν οι Ναζί.
Το βραβείο αυτό απονέμεται σε μη Εβραίους, που ρίσκαραν τις ζωές τους για να προστατέψουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
“Το να κρατήσω το βραβείο που μου δόθηκε από το κράτος του Ισραήλ, υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν προσβολή προς την οικογένειά μου, που έχασε έξι μέλη της στη Γάζα”, ανέφερε ο 91χρονος στο γράμμα του, που δημοσιεύθηκε από την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
“Τα τρισέγγονα της μητέρας μου, έχασαν τη γιαγιά τους, τρεις θείους, μια θεία και έναν ξάδερφο από την επίθεση του Ισραηλινού στρατού”, γράφει ο κ. Zanoli, στην επιστολή του.
Ο Henk Zanoli, συνταξιούχος δικηγόρος, έχει ασκήσει σκληρή κριτική στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι οι δράσεις του στην περιοχή, θα μπορούσαν να επιφέρουν καταδίκες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Zanoli, είχε χάσει τον πατέρα του, ο οποίος σκοτώθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, αλλά και τον γαμπρό του, ο οποίος συμμετείχε στην Αντίσταση.
“Με αυτό το παρελθόν, είναι τραγικό το γεγονός ότι η οικογένειά μου, έχασε τόσους ανθρώπους στη Γάζα, σε μια δολοφονία, που διενεργήθηκε από το κράτος του Ισραήλ”, έγραψε ο Zanoli.
Λόγω της εύθραυστης υγείας του, ο κ. Zanoli δεν παρέδωσε ο ίδιος το μετάλλιο στην ισραηλινή πρεσβεία, αλλά αναγκάστηκε να το στείλει.
Πηγή: http://www.bbc.com
http://mlagananews.blogspot.gr