Δήμος Βόλβης, ο δυστυχής κληρονόμος σκανδάλων. Μέρος 1ο

dimos-egnatiasΈξι πρώην Δήμοι (αλφαβητικά Αγίου Γεωργίου, Απολλωνίας, Αρέθουσας, Εγνατίας, Μαδύτου, Ρεντίνας) οι οποίοι συγκροτήθηκαν το 1999 συνενώνοντας περισσότερες πρώην κοινότητες και δήμους με το πρόγραμμα «Καποδίστριας», ενώθηκαν το 2010 και συγκρότησαν τον Δήμο Βόλβης με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Ο νέος Δήμος Βόλβης, που λειτουργεί ήδη 3,5 χρόνια τώρα, κληρονόμησε πολλά θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά, προβλήματα  και δεδομένα των πρώην δήμων, όπως εύλογα κληρονόμησαν όλοι οι νέοι δήμοι που προέκυψαν με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Η «κληρονομιά» του Δήμου Βόλβης, περιέχει προβλήματα που αναδύουν πολύ μεγάλη οσμή σκανδάλων, με υπερβολικά μεγάλες επιπτώσεις, οικονομικές, περιβαλλοντικές, αναπτυξιακές κ.α. που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την επιτυχή διαχείρισή τους, ακόμη και για το μέγεθος του νέου Δήμου Βόλβης.

Σκάνδαλο υπερβολικά μεγάλων διαστάσεων, μπορεί να χαρακτηριστεί ένα πρόβλημα του οποίου η διαχείριση και ακόμη περισσότερο η οριστική επίλυσή του, υπερβαίνει τις οικονομικές δυνατότητες και τις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου και της Διοίκησης ενός Δήμου (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, διοικητική δομή).

Για την οριστική επίλυσή του, είναι απαραίτητη η εμπλοκή φορέων, παραγόντων και διαδικασιών που υπερβαίνουν τον Δήμο.

Σκάνδαλα τα οποία αναδεικνύουν ατομικές και συλλογικές ευθύνες, είτε των προσώπων που κατά περιόδους διαχειρίστηκαν τις κοινοτικές ή δημοτικές υποθέσεις, είτε της εκάστοτε πλειοψηφίας των πολιτών-δημοτών-ψηφοφόρων που επέλεξαν και ανέδειξαν με την ψήφο τους σε κάθε εκλογική διαδικασία τις τοπικές διοικήσεις τους.

Στοιχειώδης υποχρέωση απονομής δικαιοσύνης και καταγραφής της αλήθειας, υποχρεώνει τον γράφοντα να σημειώσει, βάσει όλων όσων γνωρίζει και να επισημάνει ότι, όσον αφορά τους πρώην 6 Δήμους (συνένωση 2010), δεν καταγράφεται η παραμικρή υποψία σκανδάλου, ΜΟΝΟ στον πρώην Δήμο Μαδύτου.

Επίσης, για τον ίδιο λόγο, δεν καταγράφεται σκάνδαλο υπερβολικά μεγάλων διαστάσεων, για τον ίδιο πρώην Δήμο (Μαδύτου) και για τον πρώην Δήμο Αγίου Γεωργίου.

Ο Δήμος Βόλβης, σύμφωνα με τις παραπάνω επισημάνσεις, έχει κληρονομήσει και είναι υπεύθυνος και υπόλογος για την οριστική επίλυσή τους, μιας σειράς σκανδάλων όπως:

-Η υπόθεση επέκτασης των σχεδίων πόλεως των πρώην Δήμων Αρέθουσας και Εγνατίας.

-Η υπόθεση των Ιαματικών Λουτρών Νέας Απολλωνίας, είτε της καταστρεφόμενης επένδυσης του νέου συγκροτήματος, είτε της καταστρεφόμενης επιχείρησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων που λειτουργούν.

-Η υπόθεση καταπάτησης αιγιαλού στην περιοχή των Νέων Βρασνών.

-Η υπόθεση υπανάπτυξης της περιοχής του Σταυρού, συγκρινόμενη με τις άλλες περιοχές του Στρυμονικού κόλπου.

-Η υποβάθμιση στα όρια καταστροφής του περιβάλλοντος και της προκλητικής αδιαφορίας αξιοποίησης στις περιοχές των πρώην Δήμων Αγίου Γεωργίου, Απολλωνίας, Αρέθουσας, Εγνατίας, Ρεντίνας.

Σκάνδαλα υπερβολικών διαστάσεων που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν και βέβαια, το νέο σκάνδαλο υπερβολικών διαστάσεων, που αφορά άμεσα τον Δήμο Βόλβης, με το μεταλλείο χρυσού, το οποίο επίσης είναι υπεύθυνος και υπόλογος για την οριστική επίλυσή του.

Προκύπτει εύλογα το ερώτημα, αν η σημερινή νεοεκλεγείσα διοίκηση του Δήμου Βόλβης, έχει τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις, για να διαχειριστεί με επιτυχία την επίλυσή τους, αλλά αυτό, μένει να αποδειχθεί στο μέλλον.

Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση είναι η ανάδειξη των αιτιών που οδήγησαν σε αυτά που κληρονόμησε ο Δήμος Βόλβης.

Ακόμη περισσότερο, η διασφάλιση του ότι δεν θα επαναληφθούν, μπορεί να επέλθει σε ένα βαθμό, τουλάχιστο όσον αφορά στα πρόσωπα που έχουν ατομική ευθύνη, με την δίκαιη και παραδειγματική τιμωρία τους ώστε να αποτελέσουν παραδείγματα προς αποφυγή και να μη βρουν μιμητές.

Μακροπρόθεσμα, η πλήρης ή τουλάχιστο ο δραστικός περιορισμός παρόμοιων καταστροφικών φαινομένων και αποτελεσμάτων, προϋποθέτει την αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών-δημοτών-ψηφοφόρων

Χωρίς την αλλαγή νοοτροπίας, ο περιορισμός τέτοιων φαινομένων έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα.

Πώς έγινε και έφτασε σήμερα ο Δήμος Βόλβης,

  • να έχει συγκαλέσει ήδη τόσο πολλές  συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με ή χωρίς απαρτία?
  • να έχει εκδώσει τόσες και τόσο σημαντικές αποφάσεις?
  • να έχει προβεί σε τόσες διοικητικές και νομικές ενέργειες?
  • να απασχολεί τόσους έγκριτους νομικούς?
  • να συνδιαλέγεται με τόσο πολλούς φορείς της χώρας και του εξωτερικού?
  • να κινδυνεύει να καταστεί οφειλέτης 60 εκατομμυρίων ευρώ που συνεχώς προσαυξάνονται?
  • να κινδυνεύει να καταστεί τελεσίδικα οφειλέτης και να υποχρεωθεί να πληρώσει ένα τόσο υπέρογκο ποσό σχετικά με τις οικονομικές του δυνατότητες?
  • να κινδυνεύει να χρεοκοπήσει?

Γιατί περί αυτού πρόκειται, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τους ΟΤΑ της χώρας, δεδομένου του ότι οι προϋπολογισμοί τους θα πρέπει να είναι τουλάχιστο ισοσκελισμένοι ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ και κάθε έλλειμμα που προκύπτει, συνεπάγεται την άμεση κάλυψή του από τους αναμενόμενους πόρους των επόμενων χρήσεων, τακτικούς ή έκτακτους.

Πως είναι δυνατό να προγραμματίσεις δαπάνες για κάθε είδους έργο, όταν ελλοχεύει ο κίνδυνος να κατασχεθούν οι πόροι λόγω οφειλών?

Ποια διοίκηση είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τέτοιου μεγέθους ανάγκες και ανατροπές, σε περίπτωση κατά την οποία δεν διαθέτει ανάλογο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, όπως διαθέτουν ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, Δήμοι της χώρας?

Πόσο διατεθειμένοι και σε κατάσταση οικονομικής δυνατότητας, εν μέσω μιας τόσο δύσκολης οικονομικής κρίσης, είναι οι δημότες του Δήμου Βόλβης, να υποστούν μια έκτακτη αύξηση των τελών και εισφορών για να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του Δήμου?

Πόσο διατεθειμένοι και σε κατάσταση οικονομικής δυνατότητας είναι οι Δημότες του Δήμου Βόλβης, ώστε να αποτρέψουν, βάζοντας βαθιά το χέρι στην  τσέπη τους, μια ενδεχόμενη χρεοκοπία?

Είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι βαθειά στην  τσέπη τους, ενώ τα πρόσωπα που έχουν ατομική ευθύνη δεν θα κληθούν να πληρώσουν?

Η ουσία της παρανομίας, όσον αφορά την επέκταση του σχεδίου πόλεως στους πρώην Δήμους Αρέθουσας και Εγνατίας είναι ότι, ενώ έπρεπε, βάσει αντικειμενικών δεδομένων να γίνει επέκταση στο σχέδιο πόλεως συγκεκριμένης έκτασης, για ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ αλλά και ανομολόγητους ίσως σκοπούς ιδιοκτητών αγροτεμαχίων, η αρχική έκταση αυξήθηκε στην συνέχεια.

Η αύξηση της έκτασης, δημιούργησε μεγάλη αύξηση των αμοιβών των μελετητικών γραφείων.

Η απόφαση αυτή, για την αύξηση της έκτασης ένταξης στο σχέδιο πόλης και συνακόλουθα των αμοιβών, κρίθηκε παράνομη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C-601/10)   και επιδικάστηκε πρόστιμο, το οποίο με τις προσαυξήσεις, ξεπερνά σήμερα τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, όσο δεν εφαρμόζεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υπάρχει ο κίνδυνος με νέα απόφασή του, για το ότι δεν εφαρμόζεται, να προκύψουν νέα ακόμη πιο υπέρογκα πρόστιμα.

Στο εύλογο ερώτημα, τι δουλειά έχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η απάντηση είναι ότι αυτές τις μελέτες τις πλήρωνε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα ρωτήσει εύλογα κανείς, και γιατί κάναμε παρανομίες;

Η απάντηση είναι ότι δεν είχαμε προσαρμόσει την αντίστοιχη νομοθεσία μας, με την ισχύουσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είχαμε υποχρέωση, αφήνοντας να ισχύει ο Νόμος 716/1977, περί αναθέσεων μελετών, ο οποίος έδινε τη δυνατότητα στους δημόσιους φορείς να ορίζουν την αμοιβή μιας μελέτης, μετά την ανάθεσή της.

Με αυτόν τον τρόπο, απολύτως νόμιμα, επί χρόνια, δήμοι ανέθεταν απευθείας μελέτες κτηματογράφησης και πολεοδόμησης, τις οποίες πλήρωναν προσαυξημένες κατά 300%, διότι στο μεταξύ απολύτως νόμιμα προσέθεταν και άλλες εργασίες. Απολύτως νόμιμα με βάση το ελληνικό Δίκαιο, αλλά παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με την οποία το ελληνικό Δίκαιο έπρεπε να είχε εναρμονισθεί.

«Ελλάς το μεγαλείο σου, βασίλεμα δεν έχει»!

Η παρανομία, προσδιορίζεται:

  • στην Πολεοδομία Θεσσαλονίκης, την περίοδο που ανήκε στην αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Σήμερα και από το 2010, ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, και
  • στους Δημάρχους και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων που υπέγραψαν και ψήφισαν τις πρόσθετες συμβάσεις με τους μελετητές.

Μέχρι σήμερα, συνεχίζει να εξελίσσεται ένα γαϊτανάκι, το οποίο έχει καταφέρει να εμπλέξει, εκτός από τους πρώην Δήμους Αρέθουσας και Εγνατίας και την Πολεοδομία Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τα Ελληνικά Δικαστήρια, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Δήμο Βόλβης.

Οι διοικητικές πράξεις με τις οποίες έγινε η παρανομία, εκδόθηκαν από την Πολεοδομία Θεσσαλονίκης και τους πρώην Δήμους Αρέθουσας και Εγνατίας.

Ο Δήμος Βόλβης, ως κληρονόμος των δύο πρώην Δήμων Αρέθουσας και Εγνατίας, επιδιώκει να χρεωθεί η παρανομία στην Πολεοδομία Θεσσαλονίκης που χειρίστηκε το θέμα.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στον οποίο πλέον ανήκει η Πολεοδομία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποφύγει την ευθύνη πληρωμής ενός τόσο μεγάλου προστίμου, επιδιώκει να χρεωθεί η παρανομία στον Δήμο Βόλβης.

Ας θέσουμε μερικά ουσιώδη ερωτήματα:

-Η Πολεοδομία Θεσσαλονίκης, δεν γνώριζε ότι είναι παράνομες οι «πράξεις καθορισμού συμβατικής αμοιβής» που εξέδωσε;

-Οι Δήμαρχοι και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων που ψήφισαν και υπέγραψαν τις συμπληρωματικές συμβάσεις, δεν γνώριζαν ότι είναι παράνομες;

Οι απαντήσεις:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ

Η Πολεοδομία Θεσσαλονίκης γνώριζε και γι΄αυτό, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ανακάλεσε στις 12 Ιουλίου 2011 με την απόφαση του τότε προϊσταμένου της πολεοδομίας Θεσσαλονίκης (Α.Π. 57196) και δύο μήνες αργότερα στις 14 Σεπτεμβρίου 2011 με τον ορισμό των επιβλεπόντων την εκκαθάριση του έργου (Α.Π.65712), τις αναθέσεις των συμβάσεων.

Όμως,

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης όμως, αρνήθηκε να τις αναγνωρίσει και έκανε δικές του πράξεις ανακλήσεων, το σύνολο των οποίων όμως έχει ακυρωθεί διότι δικαστικά είχε κριθεί ότι η αρμοδιότητα ανήκε στην υπηρεσία και όχι στον δήμαρχο.

Με αυτές τις πράξεις όμως, και παρά τις ακυρώσεις, η κατάσταση έχει γίνει πιο περίπλοκη. Ο εργολάβος αντί να υποχρεωθεί να επιστρέψει κάποια εκατομμύρια, έχει αποκτήσει νέα νομικά όπλα για να επιμηκύνει τη διαδικασία και το πρόστιμο καθημερινά μεγαλώνει .

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥΣ

Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι όταν ψήφιζαν και υπέγραφαν τις συμπληρωματικές συμβάσεις, δεν γνώριζαν, δηλαδή, δεν είχαν νομικούς συμβούλους τόσο καταρτισμένους ώστε να τους πληροφορήσουν ότι ο Ελληνικός νόμος, είναι ανίσχυρος έναντι της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όταν το πληροφορήθηκαν, με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τι έκαναν;

Την πάπια!

Πού βρίσκονται σήμερα οι πρώην Δήμαρχοι Αρέθουσας και Εγνατίας;

Εκλέγονται αδιάκοπα και κοσμούν την πλειοψηφία, δηλαδή την διοίκηση του Δήμου Βόλβης, επί θητείας Δημήτρη Γαλαμάτη (2011-2013) και σήμερα Διαμαντή Λιάμα (2013-2014 και 2014-2019).

Τώρα όμως, προκύπτουν ακόμη πιο ουσιώδη ερωτήματα.

  • Πέρα από την πολύπλοκη υπόθεση με δικαστήρια και Ελληνικούς και Ευρωπαϊκούς φορείς, οι συμπληρωματικές συμβάσεις για επιπλέον επέκταση των σχεδίων πόλεως, από αυτήν που αρχικά είχε προβλεφθεί, μήπως ήταν σωστότερη απόφαση;
  • Μήπως τελικά, οι πρώην Δήμαρχοι Αρέθουσας και Εγνατίας (και υψηλόβαθμα στελέχη των διοικήσεων Δ. Γαλαμάτη και Δ. Λιάμα), πάσχισαν για το καλό του τόπου τους;
  • Μήπως, αμάρτησαν για τον τόπο τους;
  • Είχαν, οι περιοχές των πρώην Δήμων Αρέθουσας και Εγνατίας, τόσο μεγάλη τάση αύξησης του πληθυσμού τους, ώστε να προωθήσουν με τις συμπληρωματικές συμβάσεις, την επέκταση του σχεδίου πόλεως σε ακόμη μεγαλύτερες εκτάσεις;
  • Οι μελετητές, των αρχικών συμβάσεων, σε ποια κριτήρια βασίστηκαν, ώστε να προβλέπουν μικρότερες εκτάσεις από αυτές που χρειάζονταν η περιοχή για να ενταχθούν στο σχέδιο πόλεως;
  • Η μελέτες σκοπιμότητας, οι οποίες προηγούνται και αξιολογούνται βάσει συγκεκριμένων και αντικειμενικών κριτηρίων, π. χ. τάσεις αύξησης πληθυσμού, ήταν λάθος;
  • Πώς τότε εγκρίθηκαν; Από ποιους εγκρίθηκαν;
  • Αν ήταν λανθασμένες οι αρχικές, ποιοι ευθύνονται;
  • Σε ποια αντικειμενικά κριτήρια βασίστηκαν οι συμπληρωματικές συμβάσεις, τα οποία δεν είχαν λάβει υπόψη τους οι αρχικές;

Για να δοθούν απαντήσεις, χρειάζεται να παραθέσουμε τα ανάλογα στοιχεία και αυτό θα είναι το θέμα του δεύτερου μέρους του άρθρου.

Ως τότε, διακινδυνεύω την εκτίμηση ότι, η εγκληματική παλαιοκομματική νοοτροπία που κυριάρχησε στην χώρας μας σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς, καταστρέφοντας τόπους και ανθρώπους, θα αποκαλυφθεί στο μεγαλείο της, όταν σηκώσουμε το χαλί.

 Δημογέρων

 

1 thoughts on “Δήμος Βόλβης, ο δυστυχής κληρονόμος σκανδάλων. Μέρος 1ο

  1. Ενας μακρης και βαθης λαβηρηνθος υπηρχε παντα στους δημους κιαν επεφτες μεσα”” οσο σκινι κιαν ειχες θα ετρεχες να ψαχνεις με δηχος εξοδο . Μηπος ολη η ελλαδα δεν ειναι ενας λαβηρηνθος?Ελλαδα,,,,, εισαι γυναικα που δε μιαζεις με καμια, κτλπ… κι’οταν παθεις στη ζωη καμια ζημιά τωτε να δουμε ποιος θα σε γλυτωσει  (θα την ΠΛΗΡΩΣΕΙ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twelve − 8 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.