Ο Μαρμάρινος Λέων και η διεκδίκηση του
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαγκαδά σε συνεδρίασή του στις 4 Νοεμβρίου 2014, ενέκρινε με ομόφωνη απόφασή του την υποβολή αιτήματος για την επιστροφή του αρχαιολογικού ευρήματος του μαρμάρινου Λέοντα στο Δήμο Λαγκαδά, με σκοπό την έκθεσή του σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, ανάλογο της ιστορικής και συναισθηματικής του αξίας. Η Διοίκηση με το υπ΄ αριθ. 51.126 έγγραφό της ζητά την εξέταση του αιτήματος από την Διεύθυνση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, στην είσοδο του οποίου εκτίθεται σήμερα ο Λέων που αποκαλύφθηκε τυχαία στην Τ.Κ. Ανάληψης του Δήμου Λαγκαδά.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευαγγελισμού έχει διαφορετική άποψη. Τα μέλη του Συλλόγου λένε ότι το άγαλμα βρέθηκε στον Ευαγγελισμό ο οποίος ανήκει στο δήμο Βόλβης. Αν κάποιος το δικαιούται είναι ο Ευαγγελισμός και όχι ο Λαγκαδάς ! Λένε ακόμη πως έχουν έγγραφο του αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης το οποίο α) δίνει την άδεια στον σύλλογο να κατασκευάσει ακριβές αντίγραφο του αγάλματος, και β) αναφέρει ότι το άγαλμα βρέθηκε στον Ευαγγελισμό. Το έγγραφο αυτό όποιος θέλει μπορεί να το ζητήσει από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευαγγελισμού
Επίσης η ιστοσελίδα lagadas.net αναφέρει ότι “τον Οκτώβριο του 1978 έξω από τον Λαγκαδά, προς τον Ευαγγελισμό, κάποιος αγρότης βρήκε στο χωράφι του ένα μαρμάρινο λεοντάρι, από θασίτικο μάρμαρο, ύψους περίπου 2,50 μέτρων.”
Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρουν τα μέλη του πολιτιστικού Συλλόγου Ευαγγελισμού, καθώς και η ιστοσελίδα lagadas.net, επιχειρείται η παραχάραξη της ιστορίας και η εκμετάλλευση της. Πως μπορούμε να μιλάμε για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα όταν δήμοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν την πολιτιστική κληρονομιά η οποία ανήκει σε άλλο δήμο? Τι σκοπεύει να κάνει ο δήμος Βόλβης γι αυτό το θέμα?
Στην παρακάτω εικόνα δείτε το έγγραφο του δήμου Λαγκαδά προς το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης