Άγνωστοι παιδόφιλοι μέσω του διαδικτύου προσεγγίζουν ανήλικα άτομα

paidofiloiΠαιδόφιλοι από το Πακιστάν έστησαν τα δίχτυα τους στην Ελλάδα. Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν 12χρονη μέσα από το Facebook

Σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, για παράβαση των διατάξεων που αφορούν στην πορνογραφία ανηλίκων και στις πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων, σε βάρος δραστών, σε κακουργηματικές πράξεις, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση 

Με διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία επικυρώθηκε με αντίστοιχη διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών, δίνονται την δημοσιότητα τα επίμαχα προφίλ και ψηφιακά – διαδικτυακά στοιχεία των δραστών 

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, εξιχνίασε υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων, μέσω του διαδικτύου, σε βάρος ανήλικης ημεδαπής, ηλικίας 12 ετών. 

Για την περίπτωση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας που αφορά σε παράβαση των ποινικών διατάξεων της πορνογραφίας ανηλίκων και πορνογραφικών παραστάσεων ανηλίκων, σε βάρος δραστών, οι οποίοι όπως προέκυψε βρίσκονται στην αλλοδαπή και συγκεκριμένα στο Πακιστάν και τις Φιλιππίνες. Επιπλέον, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις πράξεις αυτές, οι οποίες διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση. 

Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από σχετική καταγγελία ότι άγνωστα άτομα – χρήστες του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook» προσέγγισαν την ανήλικη, με το πρόσχημα ότι θα της προσέφεραν εργασία ως μοντέλο, εκ μέρους διάσημου μουσικού συγκροτήματος. 

Αρχικά της απέσπασαν προσωπικές πληροφορίες και στοιχεία, ενώ στη συνέχεια της ζήτησαν πως για την υποτιθέμενη πρόσληψή της θα έπρεπε να καλέσει μέσω της εφαρμογής «Skype», άγνωστο σε αυτή προφίλ πραγματοποιώντας βίντεο-κλήση. Κατά τη διάρκεια των βίντεο-κλήσεων, της ζήτησαν να ποζάρει προκειμένου να την «δοκιμάσουν» για την προσφερόμενη εργασία.

Στη συνέχεια, οι δράστες δρώντας παραπλανητικά, την ενημέρωσαν ότι προσλήφθηκε για τη δουλειά και της ζήτησαν να προχωρήσει περισσότερο και να ποζάρει σε άσεμνες στάσεις. Στις αντιδράσεις της ανήλικης, οι δράστες χρησιμοποιώντας προφάσεις και απειλές, σε βάρος της ίδιας αλλά και της οικογένειάς της, ανέφεραν πως θα αντιμετώπιζε ποινικές κυρώσεις αν δεν ενέδιδε σε αυτά που της ζητούσαν και εμφάνισαν και άλλο προφίλ δήθεν προερχόμενο από πράκτορα αλλοδαπών υπηρεσιών ασφαλείας, για να τονίσουν τις απειλές τους. 

Για τη διερεύνηση και εξιχνίαση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε ενδελεχής ψηφιακή ανάλυση, από εξειδικευμένο προσωπικό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Από την συνεχιζόμενη μεθοδική και εμπεριστατωμένη αστυνομική αλλά και τεχνική έρευνα, στο πλαίσιο σχετικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών στην αλλοδαπή και συγκεκριμένα στο Πακιστάν και στις Φιλιππίνες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας συμπεριλήφθηκαν στη σχετική ποινική δικογραφία, η οποία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση έχει παραπεμφθεί για κύρια ανάκριση. 

Η αστυνομική έρευνα που διεξάγει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζεται στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας. 

Επιπλέον, με διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία επικυρώθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, δίνονται στη δημοσιότητα τα αναγνωριστικά ψηφιακά στοιχεία των δραστών, δηλαδή τα ονόματα των επίμαχων προφίλ στο Facebook και στο Skype, το URL και τα Skype names αντίστοιχα, καθώς και στιγμιαίες εκτυπώσεις του προφίλ στο Facebook συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών που έχουν αναρτηθεί σε αυτό, ως ακολούθως: 

· Το προφίλ στην πλατφόρμα Facebook «GEMMA STYLES» με URL: «http://www.facebook.com/GemStyles?fref=ts»

· Το προφίλ στην πλατφόρμα Skype «ONE DIRECTION» με Skype Name: «onedirectionuklive»

· Το προφίλ στην πλατφόρμα Skype «Jorn» με Skype Name: «mrsorjorn».

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έως την 31.12.2014, πραγματοποιείται επειδή οι ανωτέρω πράξεις στοιχειοθετούν δυνητική διακινδύνευση της ανηλικότητας και αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανήλικων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας. 

Συγκεκριμένα, μπορούν να επικοινωνούν :

· με το συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «Cyberalert» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της εφαρμογής Cyberkid, 

· τηλεφωνικά στον αριθμό: 210-6476464,

· στέλνοντας e-mail στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: [email protected]

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, με αφορμή τη συγκριμένη υπόθεση και επιπλέον βάσει διερεύνησης έγκυρων πληροφοριών, προς πρόληψη έκνομων πράξεων μέσω του διαδικτύου σε βάρος ανηλίκων, ενημερώνει τους χρήστες ότι άγνωστοι δράστες μέσω του διαδικτύου φέρονται να προσεγγίζουν ανήλικα άτομα και να τα καταγράφουν σε άσεμνες στάσεις και πορνογραφικές παραστάσεις μέσω βίντεο-κλήσεων. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ανωτέρω μεθόδους, συνήθως οι δράστες βρίσκονται στην αλλοδαπή και χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να πλησιάσουν ανήλικα άτομα, με το πρόσχημα ότι τους προσφέρουν εργασία ως μοντέλα, εκ μέρους διάσημων καλλιτεχνών και μουσικών συγκροτημάτων. 

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, αρχικά τους αποσπούν προσωπικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, τόπο κατοικίας, τηλέφωνο κ.λπ. και στη συνέχεια τους ζητούν να καλέσουν κάποιο προφίλ μέσω βίντεο-κλήσης με τη χρήση δημοφιλών προγραμμάτων online συνομιλίας, όπως το Skype. 

Κατά τη διάρκεια των βίντεο-κλήσεων, οι δράστες ζητούν από τα ανήλικα άτομα να προβούν σε φαινομενικά αθώες ενέργειες (πόζες κ.ά.), προκειμένου να τους δοκιμάσουν για την προσφερόμενη «δουλειά» και στη συνέχεια προχωρούν ζητώντας τους να ποζάρουν σε άσεμνες στάσεις. Οι βίντεο-κλήσεις πιθανολογείται ότι προβάλλονται από τους δράστες προς τρίτους ζωντανά, με σκοπό την αποκόμιση μεγάλου περιουσιακού οφέλους. 

Όταν κάποιο ανήλικο άτομο αρνηθεί να πράξει σύμφωνα με τις οδηγίες τους, τότε οι δράστες προβαίνουν σε απειλές χρησιμοποιώντας κάθε είδους προφάσεις, όπως για παράδειγμα ότι αφού πλέον έχουν προσληφθεί δεν μπορούν να κάνουν πίσω γιατί θα αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις, ότι η οικογένειά τους θα πάθει κακό κ.ά. 

Οι γονείς και οι ανήλικοι χρήστες του διαδικτύου, καλούνται να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή, σε καμία περίπτωση να μην ενδίδουν σε υποτιθέμενες προσφορές εργασίας αυτής της μορφής και να αναφέρουν άμεσα τα περιστατικά στις αρμόδιες τοπικές Αρχές ή στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα παραπάνω αναγραφόμενα στοιχεία επικοινωνίας της. 

Ενδεικτικά, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας συμβουλεύει,

τους γονείς:

· Η χρήση του διαδικτύου από τα ανήλικα τέκνα πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη του γονέα σε κοινό χώρο

και τους ανήλικους χρήστες του διαδικτύου:

· Να μην αποστέλλουν ποτέ προσωπικά τους δεδομένα

· Να μην δέχονται ποτέ να λάβουν μέρος σε βίντεο-κλήση με άγνωστα άτομα

· Να μην πιστεύουν σε προσφορές εργασίας της ανωτέρω μορφής

· Να μην αποστέλλουν ή δημοσιοποιούν προσωπικές τους φωτογραφίες ή βίντεο

· Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε άγνωστος τους πλησιάσει με αυτό τον τρόπο να επικοινωνούν άμεσα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή τις τοπικές Αρχές. 

http://www.dou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

9 + twenty =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.