Ακατάλληλο νερό στον οικισμό Μικροκώμης του Δήμου Βόλβης – Τι δήλωσαν ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ

Χωρίς νερό από τις 15 Σεπτεμβρίου ζουν περίπου 50 κάτοικοι του οικισμού Μικροκώμης έξω από τη Θεσσαλονίκη, καθώς εντοπίστηκαν σε αυτό μεγάλες υπερβάσεις στις τιμές  ουρανίου.

«Από τις μετρήσεις προέκυψε ότι τα ισότοπα του ουρανίου είναι πολλαπλάσια των επιτρεπομένων. Τα δείγματα νερού έχουν υπέρβαση συγκέντρωσης σε ραδιενέργεια. Και αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων. Γι’ αυτό και πήραμε την απόφαση να απαγορεύσουμε την κατανάλωση νερού από τις 15 Σεπτεμβρίου» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βόλβης) Χρήστος Γκολιδάκης. 

Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι η ταλαιπωρία των κατοίκων, οι οποίοι εδώ και ενάμιση μήνα πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό, ενώ για τις υπόλοιπες καθημερινές τους ανάγκες αναγκάζονται να γεμίζουν παγούρια με νερό από το διπλανό χωριό, τον Προφήτη.

Όπως εξήγησε στο ethnos.gr ο κ. Γκολιδάκης το πρόβλημα δημιουργήθηκε μετά από μία νέα ευρωπαϊκή οδηγία που έφτασε στους κατά τόπους δήμους, η οποία ζητά να γίνονται βιοχημικές μετρήσεις όχι μόνο για εντοπισμό φθορίου και μαγγανίου, αλλά και για πρόσθετες χημικές ενώσεις όπως ουράνιο και άλλων ραδιενεργών ακτινοβολιών.

Σύμφωνα με τον κ. Γκολιδάκη, οι υψηλές τιμές οι οποίες εντοπίζονται στην περιοχή της Μικροκώμης οφείλονται στο υπόστρωμα μεγανίτη που υπάρχει στην περιοχή. «Ο γρανίτης που υπάρχει στην περιοχή εκπέμπει ακτινοβολία, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην καταλληλόλητα του νερού».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλβης, Διαμαντή Λιάμα, αντίστοιχες μετρήσεις έγιναν το 2017 και το 2018 στον δήμο και τα δείγματα ήταν αρνητικά. «Το πρόβλημα προέκυψε το 2019» είπε ο κ. Λιάμας. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο δήμος προσανατολίζεται προσωρινά στην ενεργοποίηση δύο παλιών γεωτρήσεων που υπάρχουν στην περιοχή, αφού πρώτα προχωρήσει σε όλες τους απαραίτητους ελέγχους.

Όπως δήλωσε ο κ. Λιάμας , σε εξέλιξη βρίσκεται και η σύνταξη τεχνικών μελετών προκειμένου να κατασκευαστεί νέος αγωγός για τη μεταφορά πόσιμου νερού από τον οικισμό του Προφήτη στη Μικροκώμη, λύνοντας οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης της περιοχής.

«Με διαβεβαίωσαν τόσο από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας όσο και από το πανεπιστήμιο ότι προβλήματα υγείας στους κατοίκους μπορούν να δημιουργηθούν, μόνο έπειτα από μακροχρόνια (περισσότερα από 50 χρόνια) κατανάλωση νερού» κατέληξε ο δήμαρχος Βόλβης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.