«Άκυρες» χωρίς τηλεοπτική κάλυψη οι συνεδριάσεις των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων;
Να βιντεοσκοπούνται και να αναρτώνται στους διαδικτυακούς τόπους κάθε περιφέρειας και δήμου οι συνεδριάσεις των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων αλλά και όλων των επιτροπών τους, προτείνει η επιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης («Καλλικράτης»).
Εισηγείται μάλιστα να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι συνεδριάσεις να θεωρούνται «άκυρες» χωρίς τηλεοπτική κάλυψη ακριβώς για να υποχρεωθούν οι περιφέρειες και οι δήμοι να συμμορφωθούν αμέσως και πλήρως στην υποχρέωσή τους αυτή (εφόσον φυσικά θεσπιστεί).
Η επιτροπή καταθέτει και μια δεύτερη πρόταση ώστε να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογία στους ΟΤΑ: να δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα κάθε περιφέρειας και δήμου μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα:
-να συμμετέχουν σε διαβούλευση για πρωτοβουλίες και δράσεις της περιφερειακής/δημοτικής αρχής,
-να απαντούν σε ερωτηματολόγια ανά θεματικές κατηγορίες που θα διερευνούν τις απόψεις τους απέναντι σε δράσεις και πολιτικές της περιφέρειας/του δήμου καθώς και στη λειτουργία των υπηρεσιών τους
-και να συμμετέχουν σε φόρουμ όπου θα διατυπώνονται απόψεις επί θεμάτων που τους απασχολούν.
Επίσης, οι πολίτες θα καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούν συγκεκριμένες πολιτικές που πρόκειται να εφαρμόσει η περιφερειακή/δημοτική αρχή και να καταγράφονται οι απόψεις τους επί αυτών. Για την είσοδο των πολιτών στην πλατφόρμα, θα αναζητηθεί μέθοδος αυθεντικοποίησης.
«Με την εν λόγω διαδικασία, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες για την άμεση ενημέρωσή τους για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την περιφέρεια/το δήμο και συζητούνται στα αρμόδια όργανα, καθώς και για τις σχετικές εισηγήσεις. Μέσω δε της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα μπορούσαν να εκφράζουν και τις απόψεις τους επί αυτών», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιτροπή για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη».
ΤΗΛΕ-ΣΟΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ… ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Η πρόταση δεν έχει συζητηθεί εκτενώς στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, άλλωστε ο διάλογος μόλις άρχισε, ωστόσο αυτοδιοικητικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τηλεοπτική κάλυψη των συμβουλίων καθώς προβλέπουν «οργανωμένα σόου και στημένες κόντρες για τις ανάγκες της κάμερας. Τα «παράθυρα» θα μεταφερθούν από τα τηλεοπτικά κανάλια στις αίθουσες των συμβουλίων», λένε χαρακτηριστικά ενώ ως μία δεύτερη παράμετρο θέτουν κι αυτή του κόστους.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κι όσοι αυτοδιοικητικοί τάσσονται υπέρ προβάλλοντας τέσσερα βασικά επιχειρήματα:
-Και σήμερα υπάρχουν ΟΤΑ των οποίων οι συνεδριάσεις προβάλλονται «ζωντανά» στο διαδίκτυο.
-Η ύπαρξη κάμερας θα μειώσει τις απουσίες από τα συμβούλια και θα καταστήσει πιο ενεργή τη συμμετοχή των συμβούλων.
-Θα ακούγεται περισσότερο στην κοινωνία η άποψη των παρατάξεων της μειοψηφίας.
-Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις από το σπίτι τους έχοντας πληρέστερη ενημέρωση για τα θέματα που τους αφορούν αλλά και διαμορφώνοντας ιδία άποψη για τις παρατάξεις αλλά και κάθε σύμβουλο προσωπικά. Άλλωστε, λόγω κόστους κι όχι μόνο, δεν είναι εύκολο για έναν πολίτη να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις κυρίως του περιφερειακού συμβουλίου αλλά και του δημοτικού σε περιπτώσεις που κατοικεί μακριά από την έδρα.
ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή
eleftheria.gr