Ακυρώνουν αγορές εξοχικών στη Χαλκιδική οι Ρώσοι
Η μεγάλη υποχώρηση του ρουβλίου καθιστά πλέον ασύμφορες τις αγορές εξοχικών σε ευρώ. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι επίδοξοι αγοραστές χάνουν τις προκαταβολές που είχαν δώσει.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο δικηγόρος Νίκος Λαζαρίδης έχασε τρεις πελάτες. Ενας έμπορος, ένας οικονομολόγος και ένα ζευγάρι κοσμηματοπωλών, όλοι από τη Ρωσία, ακύρωσαν τρεις αγοραπωλησίες εξοχικών κατοικιών αξίας 90.000 – 150.000 ευρώ στη Χαλκιδική. Με την υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος αυξήθηκε και η τιμή που είχαν συμφωνήσει στην Ελλάδα πριν από τρεις μήνες. Δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και προτίμησαν να χάσουν την προκαταβολή των 3.000 ευρώ που είχαν αφήσει μέχρι να ετοιμαστούν τα συμβόλαια. «Προφανώς θα υπάρξουν κι άλλοι σαν κι αυτούς», λέει ο δικηγόρος.
Η υποτίμηση του ρουβλίου κατά περισσότερο από 50% στο σύνολο του έτους παρασύρει και ένα κομμάτι της κτηματομεσιτικής αγοράς στη Χαλκιδική. Δικηγόροι, μεσίτες, εργολάβοι και σύμβουλοι επιχειρήσεων που μίλησαν στην «Κ» παρακολουθούν με αγωνία τις τελευταίες εξελίξεις στη ρωσική οικονομία και παρατηρούν άμεσα τις επιπτώσεις στη δουλειά τους. «Πλήττεται κυρίως το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, όπου έχουν παγώσει συνεργασίες», αναφέρει ο Γρηγόρης Στιβαχτάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής.
Την τελευταία πενταετία όσο πλήθαιναν σε τουριστικά καταστήματα και εστιατόρια της Χαλκιδικής οι επιγραφές στα κυριλλικά, εργολάβοι και μεσίτες επικεντρώνονταν σε Ρώσους αγοραστές. «Είχαμε ξεχάσει την ελληνική αγορά», λέει στην «Κ» ο κατασκευαστής Παναγιώτης Πετρίδης. Το νέο πελατολόγιό τους φαινόταν πολλά υποσχόμενο. Οι Ρώσοι δεν πτοήθηκαν από τα γραφειοκρατικά εμπόδια των πρώτων ετών ούτε απέσυραν το ενδιαφέρον τους παρά τα -μεμονωμένα σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- περιστατικά εκμετάλλευσης συμπατριωτών τους. Υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις καθυστέρησης αποπεράτωσης των έργων, παζαριών και αλλαγών της τιμής την τελευταία στιγμή, αλλά και διπλοπουλημένων διαμερισμάτων που δεν φάνηκε να λειτουργούν δυσφημιστικά. Ακολούθησαν, όμως, η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία, οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία και ειδικά το τελευταίο διάστημα η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος που δοκιμάζει πλέον την αγορά των ακινήτων.
Αναζητούν λύσεις
Μόλις στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ο κ. Λαζαρίδης κλήθηκε να αντιμετωπίσει νέο πρόβλημα με Ρώσο πελάτη του που είχε αγοράσει εξοχικό στα Νέα Μουδανιά. «Είχε συμφωνήσει να δώσει το μισό τίμημα του ακινήτου σε δόσεις πέντε μηνών. Τώρα όμως, με τη νέα ισοτιμία, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δόσεις του. Ο εργολάβος ζητάει μέχρι τέλος του χρόνου τα χρήματα», λέει ο δικηγόρος. «Εάν έχουν δώσει μικρή προκαταβολή οι Ρώσοι προτιμούν να τη χάσουν και να ακυρώσουν τη συμφωνία. Αλλιώς ζητούν πίστωση χρόνου και παρατείνουν τις συζητήσεις για να δουν μήπως αλλάξει κάτι στην οικονομία», προσθέτει ο συνεργάτης του δικηγόρου και οικονομικός σύμβουλος Ρώσων αγοραστών, Σάββας Λαζαρίδης.
Ο κατασκευαστής Παναγιώτης Πετρίδης βρίσκεται στην ίδια δυσάρεστη θέση. Τα τελευταία χρόνια είχε στραφεί εξ ολοκλήρου στη ρωσική αγορά. Απευθυνόταν κυρίως σε μεσαία και ανώτερα κοινωνικά στρώματα, βλέποντας ότι δεν υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από Έλληνες αγοραστές. Όπως λέει, το τελευταίο διάστημα πέντε Ρώσοι πελάτες του καθυστερούν τις πληρωμές δόσεων για ακίνητα αξίας 35.000- 60.000 ευρώ. «Άλλος ισχυρίζεται ότι έχει τα χρήματα, αλλά δεν τα καταθέτει και ένας ακόμη αν και είχε δώσει μια μικρή προκαταβολή σκέφτεται τώρα να ακυρώσει τη συμφωνία», λέει. Αυτές τις ημέρες μια υπάλληλος της κατασκευαστικής εταιρείας του θα ταξιδέψει στη Μόσχα για να συναντηθεί με εκπροσώπους του ρωσικού μεσιτικού γραφείου με το οποίο συνεργάζονται. «Πρέπει να βρεθεί μια λύση», λέει ο κατασκευαστής.
Ήδη, πάντως, μεσίτες της Βόρειας Ελλάδας προσπαθούν να απευθυνθούν σε άλλες χώρες. Στρέφονται σε Άγγλους και Γερμανούς αγοραστές.