Αλλάζουν τα δεδομένα σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων
Αλλάζουν τα δεδομένα σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων καθώς βάσει της νέας νομοθεσίας κάθε Δήμος θα πρέπει να συντάξει Τοπικό Σχέδιο για αυτό το σκοπό, που θα επικεντρώνει στην λογική της διαλογής στην πηγή, δηλαδή, στην πρόληψη, την ανακύκλωση και τέλος στην κομποστοποίηση.
Βάση συγκεκριμένου οδηγού που έχει εκδοθεί, οι Δήμοι θα πρέπει να συντάξουν τα τοπικά τους σχέδια, ως πρώτο βήμα για την αλλαγή του παραχωρημένου μοντέλου διαχείρισης που στηριζόταν στις κεντρικές εγκαταστάσεις και στις μεγάλες μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Στόχος της νέας νομοθεσίας είναι η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων να γίνεται στο επίπεδο του Δήμου, με συνέπεια τη δραστική μείωση των αποβλήτων που παραμένουν σε σύμμεικτη μορφή και οδηγούνται σε επεξεργασία και σε τελική διάθεση.
Για να λειτουργήσει η τοπική διαχείριση με κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος θα πρέπει να αναπτυχθούν νέες δράσεις, στη βάση ενός συνολικού σχεδίου και όχι αποσπασματικά, στην κατεύθυνση των τριών βασικών στόχων της πρόληψης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.
Αναμένεται έτσι να βελτιωθούν οι υπηρεσίες κάθε δήμου στον τομέα της καθαριότητας, να λειτουργήσουν νέες σύγχρονες λογικές στους πολίτες και μείωση του τελικού όγκου απορριμμάτων που τελικά φτάνουν στα εργοστάσια κομποστοποίησης.
Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί για την σύνταξη των τοπικών σχεδίων αναμένεται να παράγονται ανακυκλώσιμα προϊόντα υψηλότερης ποιότητας και αξίας
Επίσης, να λειτουργήσει ως δραστηριότητα εντάσεως εργασίας που θα μπορεί να συμβάλει άμεσα στη μείωση της ανεργίας, υποστηρίζοντας συμπληρωματικά επαγγέλματα στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση των υλικών αλλά και στην ενημέρωση.
Αναμένεται ακόμα, να επιτευχθεί χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας, το οποίο θα εξασφαλίσει χαμηλότερα δημοτικά τέλη.
Θεωρείται δε, ως ασφαλέστερη περιβαλλοντικά λύση, αφού δημιουργεί τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση και η ενεργειακά αποδοτικότερη , αφού εξοικονομεί τα μεγαλύτερα ποσοστά ενέργειας.
Παράλληλα, ενεργοποιεί και ευαισθητοποιεί τους πολίτες , αφού απαιτεί τη συμμετοχή τους. Έτσι επιτυγχάνονται ευρύτεροι στόχοι περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και συμμετοχής ενώ εξασφαλίζεται καλύτερος κοινωνικός έλεγχος του κυκλώματος διαχείρισης των απορριμμάτων και αντιμετώπισης φαινόμενων παράνομης διάθεσης.
Ήδη οι περισσότεροι δήμοι έχουν μπει στην διαδικασία σύνταξης των τοπικών σχεδίων τους, ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις, στοχεύοντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.