Ανάγκα και θεοί πείθονται, πόσω μάλλον οι δήμοι

θεοίΟι δήμοι ανταλλάσσουν μεταξύ τους πρακτικές με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών τους. Καινοτόμες πρωτοβουλίες και δράσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο ευρύτατης συζήτησης μεταξύ αιρετών και αυτοδιοικητικών στελεχών της Βόρειας Ελλάδας στη διάρκεια προσεχούς διημερίδας (11 & 12 Ιουνίου) στη Θεσσαλονίκη, η οποία διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

«Διαχέοντας τις καλές πρακτικές των δήμων για την εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών» είναι ο τίτλος της διημερίδας, τα συμπεράσματα της οποίας αναμένεται να χρησιμεύσουν τόσο στην επεξεργασία αντίστοιχων πολιτικών από τους δήμους για την υλοποίηση ή ανάδειξη παρόμοιων ή άλλων καλών πρακτικών και σε άλλους τομείς στο μέλλον, όσο και για το ίδιο το ΕΚΔΔΑ, για την αναβάθμιση και τη διερεύνηση του ρόλου των καλών πρακτικών και της αξιοποίησής τους, ως μεθοδολογία εκπαιδευτικής, συμβουλευτικής και ερευνητικής προσέγγισης.

Η διημερίδα απευθύνεται στα αιρετά και υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη των 115 δήμων και των φορέων τους, οι οποίοι εντάσσονται γεωγραφικά και διοικητικά στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Η «Εφ.Συν.», πριν από την έναρξη των εργασιών της διημερίδας, παρουσιάζει ορισμένα από τα πιο αξιόλογα παραδείγματα καλών, όσο και καινοτόμων, πρακτικών των δήμων:

•Αλεξανδρούπολη

Στο πλαίσιο δράσης κοινωνικής οικονομίας λειτουργεί, από τον Μάιο του 2013, βιοαγρόκτημα συνολικής έκτασης 27 στρεμμάτων. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της δημοτικής αρχής και ωφελεί περίπου 270 οικογένειες χαμηλού εισοδήματος του δήμου, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τις ανάγκες για οπωροκηπευτικά προϊόντα, κατόπιν δωρεάν παραχώρησης χρήσης δημοτικής γης έκτασης 50-100 τ.μ. για καλλιέργεια.

•Αλμωπία

Ο συγκεκριμένος ακριτικός, αγροτικός κατά κύριο λόγο, δήμος, όπου μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, συστήνει ένα ενιαίο δίκτυο για την κοινωνική συνοχή. Το αρμόδιο γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής και Απασχόλησης έχει αναλάβει την υλοποίηση μιας σειράς υποστηρικτικών δράσεων για τους κατοίκους με προβλήματα διαβίωσης. Ενδεικτικά λειτουργούν Κοινωνικό Φροντιστήριο, τοπικά σχέδια για απασχόληση, δράσεις κοινωνικής οικονομίας και δράσεις ενίσχυσης κοινωνικά ευπαθών ομάδων που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών πολιτών που βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση, επιλύοντας θέματα διατροφής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εκπαίδευσης.

Ολα τα παραπάνω σε έναν δήμο όπου ο πληθυσμός στερείται δυνατότητες ανάπτυξης και εργασίας συγκριτικά με άλλες περιοχές. Να σημειωθεί ότι οι δράσεις του δήμου υλοποιούνται σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες και σωματεία, συνιστώντας μια ουσιαστική εκδήλωση αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή συγκεντρώνει στις υπηρεσίες της όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να συνεχίσει τις παρεμβάσεις της για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής στις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη, με ενιαία πολιτική.

•Βόλβη

Οταν δεν (μπορεί να) πάει ο πολίτης στο ΚΕΠ, πάει το ΚΕΠ στον πολίτη. Μέσω του δημοτικού ανταποκριτή, μιας υπηρεσίας που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2011, παρέχεται κατ’ οίκον βοήθεια σε πολίτες που έχουν αντικειμενική αδυναμία πρόσβασης σε δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες. Ο δημοτικός υπάλληλος (οδηγός) που έχει επωμιστεί (πέρα από τα υπόλοιπα καθήκοντά του) τη συγκεκριμένη υπηρεσία επισκέπτεται επιτόπου τον κάτοικο έως και για την προσκόμιση του πιο απλού πιστοποιητικού.

Επικοινωνεί με τον ενδιαφερόμενο, κρίνει την αναγκαιότητα του αιτήματος και σε ανάλογο χρονικό διάστημα ανταποκρίνεται. Χονδρικά, εξυπηρετούνται 150 περιπτώσεις ετησίως, αριθμός που μένει σταθερός. Να σημειωθεί ότι το κόστος για τη λειτουργία της υπηρεσίας είναι μηδενικό.

Σημείωση volvipress.gr: Με την αριθμ. 416/2011 Απόφαση του Δημάρχου, Δημοτικός Ανταποκριτής έχει οριστεί ο υπάλληλος κ. Σαλεπάκης Παναγιώτης (Τηλ. 23970-61.500   κιν. 6945.425.820) στον οποίο μπορούν να απευθύνονται οι ανήμποροι δημότες για να εξυπηρετηθούν.

Επίσης υπάρχει και η Γραμμή του Δημότη (στον αριθμό 23970-61900 ) διευκολύνει τους πολίτες να μεταφέρουν και να γνωστοποιούν προς επίλυση όσα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις δημοτικές υπηρεσίες

•Κοζάνη

Πρόκειται για τον μοναδικό δήμο που πραγματοποιεί ανακύκλωση πόρτα πόρτα χρησιμοποιώντας ως μέσο αποθήκευσης για τη συλλογή του χαρτιού τον στάτορα, μια μεταλλική κατασκευή χωρητικότητας 250 λίτρων, που τοποθετείται στον εσωτερικό χώρο των κτιρίων. Οι σακούλες των ανακυκλώσιμων υλικών αντικαθιστώνται από τα πληρώματα του δήμου κατόπιν προγράμματος συλλογής που έχει δημιουργηθεί από την υπηρεσία, έχοντας γνώμονα τη συχνότητα που γεμίζει ο στάτορας – εάν η σακούλα γεμίσει νωρίτερα, αντικαθίσταται εντός 24ώρου, κατόπιν ειδοποιήσεως από τους πολίτες.

Σήμερα, σύμφωνα με τον δήμο, υπάρχουν συνολικά 1.430 στάτορες από τους οποίους οι 1.023 είναι τοποθετημένοι σε πολυκατοικίες και σε γραφεία ή καταστήματα, 240 σε υπηρεσίες και 167 σε σχολεία. Το κόστος της δράσης ανέρχεται σε 70.000 ευρώ.

•Κομοτηνή

Μια καινοτόμα ψηφιακή πρωτοβουλία έχει τεθεί σε λειτουργία τον τελευταίο χρόνο. Η Γραμμή του Δημότη (στον αριθμό 15424 – αστική χρέωση) διευκολύνει τους πολίτες να μεταφέρουν και να γνωστοποιούν προς επίλυση όσα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις δημοτικές υπηρεσίες. Επιπλέον, αντίστοιχες καταχωρίσεις γίνονται και στην ιστοσελίδα του δήμου. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η άμεση και αξιόπιστη καταγραφή αιτημάτων, υποδείξεων, προβλημάτων και προτάσεων των δημοτών, σε θέματα που αφορούν τον ηλεκτροφωτισμό, την καθαριότητα, τις αναφορές για λακκούβες, το πράσινο, το περιβάλλον κ.λπ.

Αν και αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και σε υπόλοιπους δήμους, είναι χαρακτηριστική η συμμετοχή των πολιτών, αλλά και η ανταπόκριση των δημοτικών υπηρεσιών. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της ψηφιακής πρωτοβουλίας, έχουν κατατεθεί 2.959 αιτήματα. Ικανοποιήθηκαν στην πλειονότητά τους και συγκεκριμένα 2.277 αιτήματα.

•Κορδελιό – Εύοσμος

Μια συνολική ανάπλαση προσφέρει χώρους αναψυχής και άθλησης στους κατοίκους. Τρεις αναπλάσεις που εντάσσονται σε μελέτη του δήμου δημιουργούν έναν υπερτοπικό, ψυχαγωγικό, αθλητικό και πολιτιστικό πόλο στην περιοχή. Περιλαμβάνουν τρία ανοιχτά γυμναστήρια όπου θα τοποθετηθούν υπαίθρια όργανα γυμναστικής, ένα νέο γήπεδο μπάσκετ, ένα skatepark και μία πίστα ποδηλασίας ανώμαλου εδάφους.

Ακόμη, κατασκευάστηκε εν μέρει και πρόκειται να ολοκληρωθεί ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Στη συγκεκριμένη διαδρομή ο δημότης θα συναντάει, μεταξύ άλλων, δύο ποδηλατικούς σταθμούς όπου θα μπορεί να χρησιμοποιεί (δωρεάν) δημοτικά ποδήλατα, μέσω συστήματος αυτόματης διάθεσης. Στα νέα και υφιστάμενα τμήματα της πεζοδιαδρομής τοποθετήθηκαν πλάκες πορείας ατόμων με προβλήματα όρασης. Το συνολικό κόστος της ανάπλασης των χώρων υπολογίζεται κοντά στα 2,5 εκατ. ευρώ.

•Ξάνθη

Ολα τα έργα του δήμου, διαθέσιμα στην οθόνη του κάθε ενδιαφερόμενου. Στον νέο διαδικτυακό τόπο του δήμου, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2014, ανάμεσα στις εφαρμογές που προστέθηκαν ήταν και η Ψηφιακή Χαρτογράφηση του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου. Τα έργα απεικονίζονται σε χάρτες ανάλογα με τον βαθμό εξέλιξής τους: προγραμματισμένα, σε εξέλιξη και ολοκληρωμένα.

Προβάλλονται ταυτόχρονα και σχετικές με τα έργα πληροφορίες. Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η διαχείριση έγιναν από το Τμήμα Πληροφορικής του δήμου, με ιδίους πόρους. Μία μόνον από τις εφαρμογές που αφορούν την Ανοιχτή Διακυβέρνηση, με τις υπόλοιπες να παρέχουν υπηρεσίες ενημέρωσης, συμμετοχής, διαφάνειας και διαβούλευσης, σε κατοίκους όσο και επισκέπτες.

•Ορεστιάδα

Πρώτος ο δήμος κατάφερε να ολοκληρώσει τον σχετικό φάκελο για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού επιχειρησιακού προγράμματος επισιτισμού με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας. Ως επικεφαλής εταίρος (Leader) Κοινωνικής Σύμπραξης (συμμετέχουν ο Δήμος Διδυμοτείχου και η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου) υπολογίζει να στηρίξει, μέσω του προγράμματος, 6.500 μέλη νοικοκυριών: 3.500 στην Ορεστιάδα (εκ των οποίων 350 ΑμεΑ και 150 μέλη περιθωριοποιημένων κοινοτήτων) και 3.000 στο Διδυμότειχο (300 ΑμεΑ και 100 μέλη περιθωριοποιημένων κοινοτήτων).

Κινητοποιήθηκε άμεσα για την υλοποίηση του προγράμματος και προέβαλε τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, καθιστώντας σαφή την ανάγκη ύπαρξης δεύτερης ξεχωριστής σύμπραξης στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Αντιθέτως, σε άλλες περιφέρειες, ακόμη διαφωνούν για τον leader του προγράμματος…

•Πυλαία – Χορτιάτης

Μια καμπάνια ευαισθητοποίησης με θέμα την αστική κινητικότητα στα Δημοτικά Σχολεία, σε συνεργασία με τους εργαζομένους και τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, υλοποίησε φέτος πρώτος ο συγκεκριμένος δήμος. Η καμπάνια είχε στόχο, αφ’ ενός, την εξοικείωση των παιδιών με τα δημόσια μέσα μεταφοράς, τη διάδοση των ωφελειών τους και την αύξηση της χρήσης τους από τους μελλοντικούς επιβάτες και, αφ’ ετέρου, τη μείωση της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Το λεωφορείο έφτανε ως την αυλή του σχολείου, όπου γινόταν μια πρώτη θεωρητική προσέγγιση στους μαθητές για τον τρόπο επιβίβασης και αποβίβασης, την ασφάλειά τους και κανόνες συμπεριφοράς που οφείλουν να ακολουθούν.

Μια βιωματική σχέση αναπτυσσόταν με την είσοδο των παιδιών στο λεωφορείο και την «πρακτική» τους εκπαίδευση στη συνέχεια. Ακολούθησε μια ημερίδα, όπου οι μαθητές αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες. Η πρωτοβουλία αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά. Τη συγκεκριμένη καμπάνια προτίθενται να ακολουθήσουν γειτονικοί δήμοι τη νέα σχολική χρονιά. Αν υπήρχε μετρό, θεωρείται βέβαιο ότι θα συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα…

•Σούλι

«Ανάγκα και θεοί πείθονται»… Η δημοτική αρχή έδωσε δωρεάν Ιντερνετ στους δημότες για να διευκολυνθεί η παροχή υπηρεσιών υγείας. Με αφορμή την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπου σε κάθε ιατρείο απαιτούνταν σύνδεση στο Ιντερνετ, ο δήμος εγκατέστησε σύστημα Wi-Fi στις τοπικές κοινότητες που δεν μπορούσαν να συνδεθούν με ADSL, λόγω γεωγραφικής ιδιαιτερότητας, ίσως και για το γεγονός ότι ο πάροχος έκρινε την εγκατάσταση ασύμφορη.

Πέρα από την κάλυψη των αναγκών της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, παρέχεται και δωρεάν πρόσβαση στο Ιντερνετ σε κατοίκους και επισκέπτες, από συνολικά 23 σημεία. Επιπλέον, για να καλυφθούν οι ανάγκες κατοίκων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη μετακίνηση, αγροτικός γιατρός επισκέπτεται τις τοπικές κοινότητες περιοδικά, σε προσδιορισμένη ημέρα της εβδομάδας.

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

9 + eleven =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.