Από την… Αλεξάνδρεια (του Αφγανιστάν) στη Νέα Απολλωνία

Εικόνα εγκαινίων 1998

Εικόνα εγκαινίων 1998

Από το μακρινό Χεράτ του Αφγανιστάν (την πόλη που ιδρύθηκε το 330 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο με την ονομασία Αλεξάνδρεια εν Αρείοις) κατάγεται η 25χρονη Ζαχρά Κχαβαρί, μια από τους περίπου 900 πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν τις τελευταίες μέρες στον άτυπο οικισμό που δημιουργήθηκε λίγο έξω από τα Λουτρά της Νέας Απολλωνίας.

Οι περισσότεροι από αυτούς, έχουν μεταφερθεί από τον καταυλισμό της Μόριας. Είναι Αφγανοί, Σύριοι και Ιρανοί, πολλοί ηλικιωμένοι ή ανάπηροι, ενώ μεταξύ τους βρίσκονται και οικογένειες με μικρά παιδία, αλλά και έγκυες γυναίκες. Έχοντας αφήσει πίσω τον «εφιάλτη» της Μόριας, έχουν εγκατασταθεί σε ιδιωτικά διαμερίσματα και αρχίζουν ξανά να ζουν, αλλά και να προσαρμόζονται, σε… ανθρώπινες συνθήκες, καθώς μετά από καιρό και έπειτα από πολλές κακουχίες, νιώθουν ξανά τη θαλπωρή και τη ζεστασιά ενός σπιτιού.

«Τις τελευταίες ημέρες κοιμόμαστε σε κρεβάτι, και ζούμε σε ένα κανονικό διαμέρισμα με μπάνιο, ζεστό νερό και κουζίνα για να ετοιμάσουμε το φαγητό μας», δηλώνει στην Karfitsa η Χανάν από το Χαλέπι της Συρίας. Η 29χρονη γυναίκα έφυγε από τη χώρα της όταν ο 30χρονος σύζυγός της Ναντάρ Ασάφ κλήθηκε να υπηρετήσει στον συριακό στρατό. Ο ίδιος αρνήθηκε να στρατευτεί, λιποτάκτησε και τον περασμένο Μάρτιο εγκατέλειψε τη χώρα. Το ανδρόγυνο πέρασε στην Τουρκία και αφού πλήρωσαν 3.000 δολάρια έκαστος σε δουλέμπορο, κατέληξαν στα παράλια της Μυτιλήνης. Από τότε και για περίπου οκτώ μήνες ζούσαν σε σκηνή και κοιμόντουσαν σε υπνόσακους στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια.

«Περιμέναμε καθημερινά στην ουρά επί ώρες να πάρουμε φαγητό», αναφέρει η Χανάν, η οποία στη διάρκεια της εκεί παραμονής της αρρώστησε και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στη χολή. «Ευτυχώς όλα πήγαν καλά! Οι γιατροί με βοήθησαν και ξεπέρασα γρήγορα το πρόβλημα», εξηγεί.

Το νεαρό ζευγάρι πριν από λίγες ημέρες μεταφέρθηκε μαζί με άλλους πρόσφυγες αρχικά στο λιμάνι της Καβάλας και από εκεί στη Νέα Απολλωνία. Εγκαταστάθηκε σε ένα από τα ιδιωτικά διαμερίσματα που μίσθωσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μέσω του γραφείου περιφερειακού συντονισμού των δομών φιλοξενίας Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου. Οι συνθήκες ζωής τους άλλαξαν ριζικά προς το καλύτερο. Η νεαρή γυναίκα όμως εξακολουθεί να αισθάνεται ανασφάλεια, καθώς στις… 26 Ιανουαρίου 2021 θα περάσει από συνέντευξη για να αποφασιστεί αν τελικά θα πάρει πολιτικό άσυλο. Έως τότε δεν ξέρει πώς θα ζει. «Χρειαζόμαστε με το σύζυγό μου μια κανονική ζωή, να μπορέσουμε να εργαστούμε για να ζήσουμε» καταλήγει.

Παρόμοιες αβεβαιότητες αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι πρόσφυγες της Νέας Απολλωνίας, έχουν ωστόσο ως «παρηγοριά» το γεγονός ότι η ζωή τους έχει βελτιωθεί.

Μέρα με τη ημέρα προσαρμόζονται σε κανονικές συνθήκες ζωής. Κάνουν περιπάτους, ψωνίζουν από το σουπερ μάρκετ και προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν.

«Οι εντυπώσεις μας είναι πολύ καλές. Οι πρόσφυγες είναι πολύ φιλικοί και συνεργάσιμοι. Έχουμε αναπτύξει καλή σχέση και αν χρειαστεί τους βοηθάμε όταν δεν λειτουργεί η δομή. Για παράδειγμα, έχουμε καλέσει τρεις φορές ασθενοφόρο όταν χρειάστηκε», τονίζει στην Karfitsa η Χρυσοβαλάντω Ζηγκιρίδου, ιδιοκτήτρια του σουπερ μάρκετ στα Λουτρά, η οποία βλέπει καθημερινά τους πρόσφυγες να ψωνίζουν από το κατάστημά της.

Η Ζαχρά είναι από τους τελευταίους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Απολλωνία. Η νεαρή γυναίκα άφησε πίσω την πατρίδα της και τις σπουδές της με αντικείμενο τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, γιατί από ένα σημείο και μετά δεν αισθανόταν ασφαλής. Πέρασε από το Αφγανιστάν στο Πακιστάν, στο Ιράν και μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα και τη Μυτιλήνη. Στη Μόρια έζησε 10 μήνες υπό «πολύ κακές συνθήκες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. «Ευτυχώς, όλα αυτά έχουν περάσει. Εδώ είναι πολύ βολικά, έχουμε το σπίτι και την άνεση μας».

Η Ζαχρά αισθάνεται ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι κατάφερε να επιβιώσει. Έχει αρχίσει ξανά να ονειρεύεται και να κάνει σχέδια για το μέλλον. «Θέλω να συνεχίσω τις σπουδές μου. Θέλω να μάθω ελληνικά και αγγλικά, ώστε να βελτιώσω όσο γίνεται τη ζωή μου», καταλήγει η νεαρή πρόσφυγας, για την οποία η Χεράτ, η πόλη που πριν από αιώνες ίδρυσε ο Αλέξανδρος στα βάθη της Ασίας, είναι πλέον μια μακρινή ανάμνηση…

Της Δέσποινας Κρητικού

karfitsa.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φωτογραφεία αρχείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

seventeen − sixteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.