Αράπηδες στον Προφήτη και Λουγκατζάρια στο Μόδι

arapidesΤα πρώτα παραδοσιακά έθιμα στο δήμο Βόλβης ανήμερα των Θεοφανείων, με τους κουδουνοφόρους του Προφήτη και τα Λουγκατζάρια στο Μόδι

Ένα από τα παλαιότερα έθιμα, το Αραπλούκι ή Αραπλίκι αναβιώνει στον Προφήτη την ημέρα των Θεοφανείων, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016, από τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο «Αγία Παρασκευή-Ζωοδόχος Πηγή» Προφήτη σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλήτισμού και Περιβάλλοντος (ΟΠΑΠ) του δήμου Βόλβης.

Οι κουδουνοφόροι Αράπηδες, μαζί με τους Τσολιάδες, τη Νύφη, τον Παππού και τη Μπάμπω, εμφανίζονται στους δρόμους του Προφήτη, σκορπώντας το κέφι και ξεσηκώνοντας περαστικούς και επισκέπτες. Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων, ομάδες από Αράπηδες γυρίζουν τα σπίτια λέγοντας παραδοσιακά κάλαντα. Το μεσημέρι, δεκάδες κουδουνοφόροι πραγματοποιούν τη δική τους παρέλαση, με τελικό προορισμό την κεντρική πλατεία του Προφήτη. Εκεί αρχίζει το ξέφρενο γλέντι συνοδεία ορχήστρας, κερασμάτων, ντόπιου κρασιού και τσίπουρου.

Το έθιμο των Αράπηδων, ανάγεται στην Αρχαία Ελλάδα, ωστόσο στην Τουρκοκρατία είχε πρακτική εφαρμογή. Κάτοικοι του χωριού, που υπέφεραν από τις επιδρομές των άγριων Γιουρούκων, οι οποίοι άρπαζαν τα κοπάδια, έπαιρναν τις σοδιές και έκλεβαν τις κοπέλες, μεταμφιεσμένοι με δέρματα τράγου επιτέθηκαν εναντίον των επιδρομέων και τους έτρεψαν σε φυγή, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι ληστρικές επιδρομές.

Ανήμερα των Θεοφανείων, αναβιώνουν και τα Λουγκατζάρια στο Μόδι, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μοδίου σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ. Μετά τον Αγιασμό των υδάτων στο ρέμα του χωριού, το χοιρινό κρέας έχει την τιμητική του! Αρχικά θα σερβιριστεί πατσάς από… αγριογούρουνα, ενώ το μεσημέρι, θα ανάψει η παραδοσιακή μεγάλη φωτιά στην κεντρική πλατεία του Μοδίου, όπου θα ψηθούν οι τσιγαρίδες και άλλοι εκλεκτοί μεζέδες, ενώ η μουσική και τα πειράγματα δίνουν τον τόνο στο γλέντι που ακολουθεί.

dimosvolvis.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 − 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.