Ασπροβάλτα: Τι συμβαίνει στην ιστορική Αδελφότητα Λυδία;

-Ήλθαν οι μουσαφίρηδες να διώξουν τους νοικοκυραίους;

Ο περίεργος ρόλος ενός κληρικού

Του Σωτήρη Τζούμα

Η Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα Λυδία είναι μοναστική, ιεραποστολική Αδελφότητα που δραστηριοποιείται στον χώρο της Βορείου Ελλάδος από το 1958.
Είναι γνωστό το έργο της και η προσφορά της. Και μάλιστα σε μία εποχή που η επίσημη Εκκλησία δεν κατάφερε να οργανώσει ένα σύγχρονο σύστημα επικοινωνίας και προβολής του έργου της, η Λυδία είχε πρωτοπορήσει με δικό της ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό. Ήταν και είναι αξιοζήλευτο το έργο της!

Στόχος της Αδελφότητας από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε ήταν ο εξαγιασμός των μελών της και παράλληλα η μετάδοση στην κοινωνία μας των χριστιανικών αληθειών και των διαχρονικών αξιών του Έθνους μέσα από τους διαύλους επικοινωνίας που διαθέτει. Τουλάχιστον αυτά διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Αδελφότητας αλλά και αυτό συμπεραίνουμε από την επιτυχή δράση της και την πανθομολογούμενη προσφορά της τα 62 χρόνια από την ίδρυσή της.

Κάποιος όμως φαίνεται ότι βάσκανε την Αδελφότητα και έσπειρε ζιζάνια, αλλά και διαβόλους και τριβόλους στην μέχρι τώρα αδιάκοπη πνευματική της πορεία.
Κάποιος θέλησε να σπείρει τη διχόνοια και να διχάσει την Αδελφότητα, η οποία αποτελείται από αφοσιωμένες Αδελφές, οι οποίες διευθύνουν την Αδελφότητα και παράγουν αξιοθαύμαστο πνευματικό έργο.

Η Αδελφότητα τον τελευταίο καιρό δοκιμάζεται από έναν άτυπο «εμφύλιο», μεταξύ των αδελφών- μελών της. Το κακό ξεκίνησε , όπως λένε οι πληροφορίες μας, εδώ και καιρό και συγκεκριμένα αφότου προσέγγισε την Αδελφότητα ένας νέος κληρικός για να την συνδράμει δήθεν στο έργο της.
Με το πρόσχημα ότι θα συμπαρίσταται μόνον πνευματικά και λειτουργικά την Αδελφότητα και δεν θα έχει ουδεμία ανάμιξη στα διοικητικά εισχώρησε στην Αδελφότητα και ανέλαβε το « θεάρεστο» έργο του.

Εκ των γεγονότων που ακολούθησαν- πρωτόγνωρα γεγονότα στην 62χρονη πορεία και ιστορία της Αδελφότητας- φαίνεται πως άλλος ήταν ο στόχος. Όλα ξεκίνησαν μετά την Κοίμηση του Γέροντος και Πνευματικού Πατρός της Αδελφότητας Μακαριστού Αρχιμ. Θεοφίλου το 2013. Από τότε έβαλαν στο μάτι οι καλοθελητές την Αδελφότητα και τον πλούτο που διαθέτει και διαχειρίζεται!

Έφτασε στο σημείο αυτή η πάλαι ποτέ ισχυρά και κραταιά και μέχρι χθές αδιάφθορη Αδελφότητα να προσφύγει στα δικαστήρια για να λύσει τις διαφορές που προέκυψαν μεταξύ των μελών της αλλά και για να ξεκαθαριστεί αν μπορεί να κάνει εκλογές όπως ορίζει το καταστατικό για να εκλέξει νέα διοίκηση.

Χθες επιδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία προκλήθηκαν από τις αντιθέσεις και τις έριδες που έσπειρε η ομάδα των νέων Αδελφών που όλα δείχνουν οτι καθοδηγείται απο τον κληρικό που προαναφέραμε και οι οποίες θέλουν να πετάξουν και από τη διοίκηση και από την Αδελφότητα τις παλαιές και όσες διαφωνούν μαζί τους για να πάρουν τα ηνία και να κάνουν την Αδελφότητα σαν τα μούτρα τους!

Η Λυδία ιδρύθηκε σε δύσκολα χρόνια και κρατήθηκε αλώβητη μισό και πλέον αιώνα. Και αυτό που είναι σήμερα το οφείλει στις Αδελφές αυτές που συμπαραστάθηκαν στον Γέροντα Θεόφιλο και υλοποίησαν το σπουδαίο όραμά του. Και αυτές τις παλαιές Αδελφές ήλθαν οι νεώτερες και θέλουν να τις εκπαραθυρώσουν! Δηλαδή ήλθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα. Ήλθαν οι μουσαφίρηδες να διώξουν τους νοικοκυραίους.
Σήμερα Τρίτη , οι Αδελφές που διακινούν τα ηνία της διάλυσης και της καταστρατήγησης των καταστατικών αρχών της Αδελφότητας ηττήθηκαν δικαστικά στην προσπάθεια που κατέβαλαν να υφαρπάξουν τη διοίκηση του Σωματείου. Το δικαστήριο έκρινε ότι η Αδελφότητα μπορεί να προχωρήσει κανονικά σε εκλογές όπως ορίζει το καταστατικό την 31 Ιανουαρίου.
Και πριν ακόμη αποφανθεί το δικαστήριο οι αντάρτισσες καθοδηγούμενες προφανώς από τον κληρικό που θέλει να αρπάξει το έργο και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής άλλων ανθρώπων, πήγαν και έκλεισαν την είσοδο ώστε όταν επιστρέψει η Πρόεδρος και η περί αυτήν Αδελφές να μην μπορούν να εισέλθουν μέσα στο χώρο της Αδελφότητας. Όπερ και εγένετο! Και πράγματι όταν επέστρεψε απο το δικαστήριο η Πρόεδρος της Αδελφότητας Ελένη Κιμιτσκίδου- συνταξιούχος συμβολαιογράφος που ξέρει από νόμους και ορθή τήρηση των διατάξεων ενός Καταστατικού- και τα βρήκε όλα κλειστά και άκουσε και τις ύβρεις των νεωτέρων αδελφών: «πάρε τη συμμορία σου και φύγε», της είπαν. Όπως ήταν φυσικό κατέφυγε στην Αστυνομία η οποία όπως ήταν φυσικό τις επέτρεψε να εισέλθει στο χώρο της.
Οι νέες αδελφές που διακινούν τα νήματα της αντίστασης κατά της παλαιάς διοίκησης και θέλουν να εξοστρακίσουν την παλαιά διοίκηση και να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αδελφότητα είναι οι Μαρία Κράλλη και η Αναστασία Πεχλιβάνη. Οι πληροφορίες που έχουμε δείχνουν ως καθοδηγητή της απαράδεκτης αυτής για ιερό καθίδρυμα συμπεριφοράς τον Αρχιμ. Νικάνορα Παπανικολάου, Καθηγούμενο της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος -Σπαρμού ,Ολύμπου. Η Μονή ευρίσκεται εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος αλλά την ευθύνη της έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο οποίο υπάγεται! Από το ημερολόγιο της Εκκλησίας της Ελλάδος φαίνεται ότι η Μονή έχει πέντε ακόμη Μοναχούς αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για «οικογενειακή υπόθεση».

Το ερώτημα είναι ένα: γνωρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις αδολεσχίες του ηγουμένου του Σταυροπηγίου του ή γίνονται όλα αυτά κατόπιν καθοδήγησης συγκεκριμένων εγκεφάλων που θέλουν να βάλουν στο χέρι την διαχείριση της Αδελφότητας.

Αγνοούν οι ανεγκέφαλοι ότι όταν κάτι πάει καλά και προχωρά πετυχημένα δεν το χαλάμε ! Ούτε το διεμβολίζουμε για να το διαλύσουμε και να πάρουμε τον έλεγχο! Αλλά το κερδίζουμε με αγάπη και υπομονή.

Για την ιστορία να πούμε εν κατακλείδι, ότι δεν είναι τυχαίο που ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, που έβλεπε μακριά, είχε ξεκινήσει συνομιλίες με τον αείμνηστο Γέροντα Θεόφιλο για να υπάρξει συνεργασία και να τεθεί ο τηλεοπτικός σταθμός 4Ε υπό την Εκκλησία της Ελλάδος. Δυστυχώς δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια τότε. Τα πρόλαβε όλα ο απρόσκλητος επισκέπτης ο θάνατος.
Αλλά και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προέβη σε μία σειρά επαφών και συνομιλιών με την Αδελφότητα για το ίδιο θέμα. Και είχαμε γράψει τότε σχετικά με το θέμα. Δεν γνωρίζουμε στην περίπτωση αυτή γιατί δεν προχώρησαν σε μια συμφωνία. Αν είχε επιτευχθεί αυτό θα αποφεύγαμε όλα τα τραγελαφικά που περνά σήμερα η Αδελφότητα τα οποία την εκθέτουν και αμαυρώνουν την ιστορία της και την προσφορά της.
Αύριο Τετάρτη θα γίνει το ετήσιο Μνημόσυνο του Γέροντος Θεοφίλου. Συμπληρώνονται εφτά χρόνια από την κοίμησή του. Δεν είναι τυχαίο που συμβαίνουν όλα αυτά σε μία τέτοια εποχή! Ο Γέροντας μπορεί να έφυγε αλλά δεν θα αφήσει τους πατρολοίους να καταστρέψουν το έργο του! Το άδικον ουκ ευλογείται!

Εμείς προβήκαμε σε αυτή την πρώτη καταγραφή σήμερα και περιμένουμε να δούμε αλλαγές σε συμπεριφορές και γεγονότα. Αν το κλίμα διχασμού συνεχιστεί τότε θα αναγκαστούμε να κάνουμε εκτενή παρουσίαση των γεγονότων με λεπτομέρειες για τις οποίες θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι να δώσουν πειστικές απαντήσεις.

Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου 2020 στο exapsalmos.gr

3 thoughts on “Ασπροβάλτα: Τι συμβαίνει στην ιστορική Αδελφότητα Λυδία;

  1. Μιλάμε για τον ορισμό της λάσπης απ τον κακομοίρη τον “δημοσιογραφο” .
    Ο π.Νικανορ σας έκανε ανθρώπους κι εσείς…. έχετε τις ψευτοκαλογριες για …θεες. Και μόνο η εικόνα των μαυροφορεμενων “γεροντισσων” στο ψαλτηρι σε κάθε λειτουργία…να μουρμουραει με τον …πένθιμο ύφος κρατωντας …το βάρος ολου του κόσμου …δημιουργεί μια άσχημη εικόνα την οποία υπερασπίζεται ο κακομοίρης ο δημοσιογράφος.

    1. Τι έκανε ο π.Νικανορας; τους έκανε ανθρώπους ; Ποιος είναι αυτός; Που ήρθε να φάει τα έτοιμα; Να διώξει τους γέρους και να βάλει δήθεν τα τέκνα του ; Για να κατέστρεψει την αδελφότητα και την κατασκήνωση; Εγώ είμαι από τα παιδιά της κατασκήνωσης και θυμάμαι πως ήταν παλιά .. με τον ερχομό του π.Νικανορα ούτε το 1/3 δν πάει στην κατασκήνωση … πηγαίνουμε εμείς τα τέκνα του ΠΑΤΈΡΑ ΘΕΟΦΊΛΟΥ και ΦΟΒΌΜΑΣΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΜΑς ΚΛΕΊΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΔΝ ΘΑ ΜΑς ΑΦΉΣΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΉΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΕΊΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊΑ… Η ΘΑ ΜΑΣ ΠΙΆΣΟΥΝ ΣΕ ΜΊΑ ΓΩΝΙΆ ΚΑΙ ΘΑ ΛΈΝΕ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΆ ΈΧΕΙΣ ΕΣΎ ΕΔΏ ΓΙΑΤΊ ΉΡΘΕΣ .. ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΤΑ ΚΆΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ; ΑΝΑΣΤΑΣΊΑ ΠΕΧΛΙΒΆΝΗ ΜΑΡΊΑ ΚΡΆΛΛΗ … !!!! ΑΊΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΉ!!!

  2. η αλήθεια είναι ότι οι ηλικιωμένοι πάντα είναι διεφθαρμένοι άνθρωποι είμαι με το μέρος των νέων αδελφών αυτές είναι το μέλλον και γύρω από αυτές πρέπει να χτιστεί το μέλλον της καινούργιας αδελφότητας. είναι καιρός οι γριές να κάνουν στην άκρη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.