Αθλητικός τουρισμός: Πολλές δυνατότητες ανάπτυξης και στον δήμο Βόλβης

αθλητικός τουρισμός«Για να συνεχίσει να αναπτύσσεται ο τουρισμός χρειάζεται να ξεφύγει από το κλασσικό μοντέλο του μαζικού τουρισμού “Θάλασσα και Ήλιος” και να εμπλουτιστεί με νέες μορφές τουρισμού, όπως ο εναλλακτικός τουρισμός και ο τουρισμός ειδικών ενδιαφερόντων».

Αυτά αναφέρει σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Κουστέλιος, στο πλαίσιο εργασιών που έχει εκπονήσει για αυτό το θέμα. Πιο συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος εξηγεί, ο εναλλακτικός τουρισμός είναι οι μορφές τουριστικής δραστηριότητας που ξεφεύγουν από τις παραδοσιακές μορφές τουρισμού αναψυχής, σχετίζονται με τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά μιας περιοχής ενώ σε κάποιες μορφές υπάρχει έντονο το στοιχείο της περιπέτειας. Οι μορφές αυτές τουρισμού αποσκοπούν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε 12 μήνες και στην εκμετάλλευση περιοχών που δε συνδέονται στενά με δραστηριότητες παραδοσιακών μορφών τουρισμού.

Στις τέσσερις ανέρχονται πάντως οι βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τον εναλλακτικό τουρισμό: Να βασίζεται σε ένα διάλογο με την τοπική κοινωνία η οποία πρέπει να είναι ενήμερη για τις επιδράσεις του. Επίσης, να βασίζεται σε ορθές περιβαλλοντικές αρχές και να λαμβάνει υπόψη τον τοπικό πολιτισμό και τις θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, όπως και να είναι ένα μέσο για την πιο δίκαιη κατανομή των κερδών στους φτωχότερους. Τέλος, η κλίμακα ανάπτυξης θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την ικανότητα της περιοχής να αντεπεξέλθει, τόσο σε όρους αισθητικής όσο και οικολογίας.

Αθλητικός τουρισμός

Ωστόσο, μια από τις πιο σημαντικές μορφές του εναλλακτικού τουρισμού, σύμφωνα με τον κ. Κουστέλιο είναι ο αθλητικός τουρισμός.

Με τον όρο «αθλητικό τουρισμό» εννοούμε, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλες τις μορφές ενεργητικής και παθητικής ανάμιξης σε αθλητικές δραστηριότητες, όπου η συμμετοχή είναι τυχαία ή οργανωμένη, γίνεται για επαγγελματικούς ή μη λόγους και προϋποθέτει μετακίνηση μακριά από τόπο διαμονής και εργασίας.

Η περιπέτεια και οι δραστηριότητες στις διακοπές αναγνωρίζονται ως ένα αναπτυσσόμενο τμήμα της τουριστικής βιομηχανίας. Η υγεία και η σωματική άσκηση έχουν γίνει, προσθέτει ο καθηγητής, ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας.

Ο αθλητισμός ως θεραπεία αποτελεί ένα νέο αναπτυσσόμενο τμήμα της τουριστικής βιομηχανίας. Υπολογίζεται, σύμφωνα με μία από τις τελευταίες του εργασίες, ότι περίπου 15 εκατ. άτομα επισκέπτονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη ιαματικά λουτρά. Αντίστοιχοι είναι οι αριθμοί στην Ασία και τις ΗΠΑ.

Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς το 25% των τουριστών κάνει σπορ στις διακοπές ενώ ο αθλητικός τουρισμός είναι υπεύθυνος για 220 εκατ. διεθνείς αφίξεις. Στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία υπολογίζεται ότι προσελκύει το 10% των συνολικών αφίξεων. Στην Ευρώπη, ο ενεργητικός αθλητικός τουρισμός είναι πολύ σημαντικός καθώς το 5% όλων των πακέτων για διακοπές αφορούν χειμερινά σπορ, το 1% αφορούν καλοκαιρινά σπορ, το 6% αφορούν αναψυχή σε βουνά και το 10% αφορούν αναψυχή στην ύπαιθρο.

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται, προσθέτει επίσης ο κ. Κουστέλιος, μια σημαντική ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ιδιαίτερα του αθλητικού τουρισμού. Νέες προοπτικές ανοίγονται για τον εμπλουτισμό των τουριστικών εμπειριών μέσα από τα σπορ. Για να μπορέσει όμως η χώρα μας να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις χρειάζεται, προσθέτει, ένας σωστός προγραμματισμός και αποτελεσματική διαχείριση των μορφών του εναλλακτικού τουρισμού, ο οποίος θα είναι ενταγμένος μέσα σε ένα νέο σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού.

imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 × 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.