Χαλκιδική: Μολυσμένο από αρσενικό όλο το υδατικό υποσύστημα του Νεοχωρίου

nero-me-arseniko-sto-neoxori-xalkidikisΜπορεί ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας σε λίγες μέρες να αποτελεί οριστικά παρελθόν για την περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής, τα «έργα και ήμερες» του που αφορούν την αμέριστη υποστήριξη που επιδείκνυε στην καταστροφική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός και τις επιχειρούμενες εξορύξεις χρυσού  αποτυπώνονται όμως ήδη με τον πιο  τραγικό τρόπο στις ζωές των κατοίκων και κυρίως στην υγεία τους.

Έγγραφο με ημερομηνία 4/8/2014 της Διεύθυνσης Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο δημοσιεύει σήμερα το alterthess.gr προκαλεί νέα αναστάτωση στους κατοίκους του Νεοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής καθώς αποδεικνύει ότι όλο το υπόγειο υδατικό Υποσύστημα «Σκουριές –Μαύρες Πέτρες» το οποίο τροφοδοτεί με νερό το Νεοχώρι και τα γύρω χωριά είναι μολυσμένο από αρσενικό και μόλυβδο.

Η υπόθεση της ρύπανσης του νερού του Νεοχωρίου από αρσενικό  ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν ακριβώς ένα χρόνο (29 Αυγούστου του 2013) όταν ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας δήλωσε  ενώπιον των κατοίκων του χωριού ότι το νερό που πίνουν είναι ακατάλληλο γιατί περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού παροτρύνοντάς τους να πίνουν εμφιαλωμένο. Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μετά από δείγματα που πάρθηκαν από το νερό στα οποία ανιχνεύτηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Νερού (ΚΕΠΑΜΑΧ) συγκέντρωση αρσενικού 28 mg/l τη στιγμή που το επιτρεπτό ανώτατο όριο είναι τα 10 mg/l . Οι κάτοικοι είχαν αντιληφθεί μέρες πριν την ανακοίνωση του δημάρχου το πρόβλημα λόγω δυσοσμίας του νερού ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν ότι η παροχή της πηγής του Αγίου Αθανασίου (βασική πηγή υδροδότησης του Νεοχωρίου) προς την δεξαμενή υδροδότησης έχει διακοπεί και ότι το χωριό υδροδοτείται από μία γεώτρηση η οποία βρίσκεται εντός του χωριού και στην οποία εντοπίστηκε το πρόβλημα με το αρσενικό.

Ο Χρ. Πάχτας στη συνέχεια με εκτενείς ανακοινώσεις του προσπαθούσε να καθησυχάσει τους κατοίκους, την «Ενωτική Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη» αλλά και κοινοβουλευτικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ) που είχαν προχωρήσει σε σχετικές ερωτήσεις και καταγγελίες ότι το πρόβλημα λύθηκε και ότι η τροφοδοσία γίνεται από άλλη πηγή με άφθονο και καλής ποιότητας νερό (σύμφωνα με τους κατοίκους επρόκειτο για μια πηγή που επί 35 χρόνια χρησιμοποιούνταν για αρδευτικούς λόγους και που το νερό της δεν ήταν  πόσιμο). Παράλληλα προσπαθούσε να αντικρούσει με κάθε βεβαιότητα τους ισχυρισμούς των κατοίκων ότι πρόβλημα έχει ανθρωπογενή αίτια και  προήλθε από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός. Να σημειωθεί  ότι στην περιοχή της Πιάβιτσας  η Ελληνικός Χρυσός είχε προχωρήσει σε πλήθος  ερευνητικών γεωτρήσεων για ψήγματα χρυσού τα οποία βρίσκονται εγκλωβισμένα στο έδαφος της περιοχής αλλά και γεωτρήσεις περιχαράκωσης του κοιτάσματος. Να υπενθυμίσουμε ότι η περιοχή της Πιάβιτσας  στην οποία βρίσκεται η πηγή του Αγίου Αθανασίου- ανήκει στους επόμενους μεταλλευτικούς στόχους του ενιαίου μεταλλευτικού πεδίου με βάση το Επενδυτικό Σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός».

Ο Χρ. Πάχτας στις ίδιες ανακοινώσεις του πριν ένα χρόνο διεμήνυε τις επόμενες του κινήσεις,  σύμφωνα με τις οποίες δρομολογούνταν δύο νέες υδρογεωτρήσεις με στόχο την διερεύνηση των συνθηκών που επικρατούν στην προσχωματική λεκάνη του ποταμού Χαβρία ΒΔ του οικισμού του Νεοχωρίου. «Στην περίπτωση που οι υδρολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές οι γεωτρήσεις θα αξιοποιηθούν παραγωγικά για την μακροχρόνια επίλυση των υδρευτικών αναγκών του Νεοχωρίου» ανέφερε συγκεκριμένα τότε η ανακοίνωση.

Απ`ότι αποδεικνύει όμως  το έγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας (υπηρεσία που ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση) στην οποία ανατέθηκε ο έλεγχος της προτεινόμενης θέσης ανόρυξης της γεώτρησης, το νερό στο Υπόγειο Ρωγματικό Υδατικό Υποσύστημα «Σκουριές –Μαύρες Πέτρες» είναι κακής ποιότητας λόγω συγκεντρώσεων αρσενικού και μολύβδου, οι οποίες οφείλονται σε ανθρωπογενή αίτια. Η Διεύθυνση δεν αφήνει περιθώριο στα αίτια της ρύπανσης καθώς σημειώνει συγκεκριμένα ότι η ρύπανση του νερού από αρσενικό και μόλυβδο προέκυψε από την μεταλλευτική δραστηριότητα.

Στη συνέχεια η Διεύθυνση Υδάτων επεξηγεί ότι προκειμένου το νερό να διατεθεί για υδρευτική χρήση απαιτείται επεξεργασία υψηλού επιπέδου, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την οδηγία 2000/60/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νερά (σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να μειώνεται το επίπεδο επεξεργασίας καθαρισμού που απαιτείται για την παραγωγή πόσιμου ύδατος) και προτείνει επιλογή νέας θέσης ανόρυξης σε γειτονικό Υπόγειο Υδατικό Υποσύσημα (Χολομώντα –Ωραιοκάστρου).

«Αυτό που αποδεικνύει το έγγραφο αυτό είναι ότι όλο το υδάτινο υποσύστημα της περιοχής είναι υποβαθμισμένο και άρα οι τότε ισχυρισμοί του δημάρχου ότι θα βρει πόσιμο νερό σε καλή ποιότητα είναι ψευδείς καθώς οι γεωτρήσεις στις οποίες θα προχωρούσε θα προέρχονταν από το ίδιο υπόγειο διαμέρισμα. Επίσης  με το έγγραφο αυτό πιστοποιείται ότι οι συγκεντρώσεις μολύβδου και αρσενικού οφείλονται στην μεταλλευτική δραστηριότητα»δηλώνει μιλώντας στο alterthess.gr o καθηγητής στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ Γ. Κρεστενίτης.

«Δυστυχώς επιβεβαιώνονται όλες μας οι διαμαρτυρίες σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες της μεταλλευτικής δραστηριότητας της Ελληνικό Χρυσός στην περιοχή μας. Φανταστείτε ότι το πρόβλημα είναι ήδη υπαρκτό πριν ακόμη ξεκινήσουν οι εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές. Το αρσενικό όπως επιβεβαιώνουν και οι επιστήμονες έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου καθώς λειτουργεί συσσωρευτικά προκαλώντας καρκινογενέσεις» τονίζει ο Απ. Σανταβάς κάτοικος του Νεοχωρίου και προσθέτει «Στο χωριό μας μεγαλώνουν παιδιά τα οποία κινδυνεύουν άμεσα. Αποτελεί τραγική ειρωνία το γεγονός ότι η εταιρεία καλεί κόσμο από άλλες περιοχές να μετακομίσει στην περιοχή μας για να δουλέψει για ένα μεροκάματο. Εκτός από μας πρόκειται να δηλητηριαστούν και άλλοι άνθρωποι».

«Δεν θέλουμε να θυσιαστούμε στο βωμό των κερδών της Eldorado» δηλώνει ακόμη ο Απ. Σανταβός και προειδοποιεί ότι “τα συνεχόμενα ψέματα από πλευράς του δημάρχου σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωση εκ μέρους του σχετικά με το θέμα επισύρουν ακόμη και ποινικές ευθύνες».

Όλα αυτά αποτελούν  μια ακόμη επιβεβαίωση των πολλαπλών και μη αντιστρέψιμων συνεπειών των επιχειρούμενων εξορύξεων χρυσού  πέραν της ορατής τεράστιας καταστροφής που έχει ήδη υποστεί το αρχέγονο δάσος του Κακάβου. Τα νερά του Κακάβου έχουν σε μεγάλο βαθμό ρυπανθεί   και  η ανάπτυξη που υπόσχονται τα στελέχη της εταιρείας σε εφημερίδες και δικά τους έντυπα δεν είναι άλλη από την οριστική μετανάστευση των κατοίκων από τα χωριά τους. Εκτός και αν οι  υποστηρικτες της εταιρείας με το σύνθημά «Πρώτα δουλειά -μετά υγεία»  εννοούν ότι δεν είναι δα και πολύ σοβαρό ζήτημα η δηλητηρίαση από αρσενικό μπροστά σε λιγοστές και πρόσκαιρες θέσεις εργασίας….

Σταυρούλα Πουλημένη

http://alterthess.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 × 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.