Χείμαρροι: Εκτεθειμένες στις πλημμύρες περιοχές του Δήμου Βόλβης- Έργα και μελέτες
Ασπίδα προστασίας από τις πλημμύρες, πρόκειται να αποτελέσουν τα νέα αντιπλημμυρικά έργα που προωθεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μπαίνουν πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις οδήγησε τη διοίκηση της περιφέρειας να προωθήσει τέσσερα έργα και δύο μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έργα και μελέτες στους χείμαρρους του Μελισσουργού και της Νέας Απολλωνίας, που χαρακτηρίζονται “κατεπείγοντα” και τα οποία εγκρίθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί, λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων, σημειώνοντας ότι “ο νομός είναι εκτεθειμένος σε πλημμυρικά φαινόμενα και κάθε φορά που σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις είναι ορατός ο κίνδυνος να απειληθούν ανθρώπινες ζωές και να καταστραφούν περιουσίες.
“Από το 1912 μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καν βάση δεδομένων ανά χείμαρρο στο νομό και προγραμματισμός των απαιτούμενων έργων. Επεμβαίνουμε μόνο στις πλέον επείγουσες καταστάσεις, την ώρα που υπάρχει ανισόρροπη ανάπτυξη και καταπατήσεις. Ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε θύματα” τόνισε ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Καϊλής.
Αναφερόμενος μάλιστα στην περιοχή της Νέας Απολλωνίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα. “Από την προηγούμενη άνοιξη έχουν μαζευτεί 300.000 κ.μ. φερτών υλικών και μπορεί να χάσουμε τη γέφυρα, όπως έγινε με το Μελισσουργό. Αν μείνει χωρίς καθαρισμό, θα πλημμυρίσει. Στην περιοχή του Μελισσουργού έχουμε μια ωρολογιακή βόμβα. Γι’ αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη, ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο να έχουμε ανάλογα αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου του 2011 σε ενδεχόμενα αντίστοιχα φαινόμενα”, επισήμανε ο κ. Καϊλής.
ΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ
Τα έργα και οι μελέτες που προωθεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι:
• Καθαρισμός κοίτης χειμάρρου Σχολαρίου – 60.000 ευρώ.
• Αποκατάσταση έργων προστασίας κοίτης χειμάρρου Σχολαρίου και Μπιλιάνη Νέας Μαδύτου – 300.000 ευρώ.
• Συντήρηση πλακοσκεπών οχετών και ρεμάτων – 450.000 ευρώ.
• Εργασίες συντήρησης κτιριακών εγκαταστάσεων – 100.000 ευρώ.
• Μελέτη διευθέτησης χειμάρρων Μελισσουργού – 620.000 ευρώ.
• Μελέτη καθαρισμού κοίτης χειμάρρου Νέας Απολλωνίας – 36.900 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά πάντως το χείμαρρο του Μελισσουργού, στη συνεδρίαση τονίστηκε πως όχι μόνο έχει πλημμυρίσει δυο φορές (2006 και 2011), αλλά είχε και τραγικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, το 2011 ο δήμος Βόλβης μπήκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την έντονη βροχόπτωση και τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές.
Οι μεγαλύτερες πλημμύρες είχαν προκληθεί σε Απολλωνία, Μελισσουργό, Ρεντίνα και Μόδι, όπου μια γέφυρα κατέρρευσε, στα Βρασνά πλημμύρες σημειώθηκαν στις εκβολές του Ρήχιου ποταμού που φούσκωσε, ενώ είχε υποχωρήσει και το οδικό επαρχιακό δίκτυο στην Παραλίμνη που οδηγεί στον Λαγκαδά.
Το 2006 βιβλική ήταν επίσης η καταστροφή που προκάλεσε δυνατή νεροποντή σε περιοχές του σημερινού δήμου Βόλβης (Ρεντίνα και Σταυρός). Δρόμοι καταστράφηκαν, γέφυρες γκρεμίστηκαν, πλημμύρισαν απέραντες γεωργικές καλλιέργειες, ενώ σπίτια, οχήματα και αγροικίες βουτήχτηκαν στη λάσπη.
radio1d.gr