Δ. Λιάμας: Ο δήμος Βόλβης πανέτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της μετά-COVID εποχής

Πολλές φορές την τελευταία διετία αναρωτηθήκαμε για το ποια θα είναι η «επόμενη μέρα» της πανδημίας. Όμως η εξέλιξη απέδειξε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις με μια τόσο απρόβλεπτη κρίση, καθώς νέοι παράγοντες – όπως οι μεταλλάξεις ή το αντιεμβολιαστικό κίνημα- δημιουργούν νέα δεδομένα.

Στο διάστημα της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης ήρθαν νέες δοκιμασίες για την κοινωνία σε παγκόσμιο, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Ήταν η συνέχεια μιας πολύχρονης οικονομικής κρίσης, που άφησε και αφήνει ακόμα τα σημάδια της στον κοινωνικό ιστό. Αυτή τη φορά ο κορωνοϊός έφερε ακόμα μια «πληγή». Τον διχασμό, αρχικά για την ίδια τη νόσο, με την αμφισβήτηση της ύπαρξης της, και σήμερα για την αντιμετώπιση της μέσω του εμβολιασμού.

Την ίδια στιγμή, το πρώτο διάστημα αντιμετώπισης της πανδημίας, επέτεινε τα οικονομικά προβλήματα με το «σφράγισμα» των μετακινήσεων, της αυτοπρόσωπης παρουσίας, του τουρισμού και του εμπορίου. Η ανεργία αυξήθηκε και μπήκε η καχυποψία σε πολλές οικείες δραστηριότητες, από την βόλτα και την άθληση, έως τις κοινωνικές ή πολιτιστικές συναθροίσεις.

Το επόμενο διάστημα οφείλουμε να κινηθούμε σε διπλό επίπεδο. Σε πρώτο επίπεδο, να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε και να πάρουμε τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης (εμβόλιο, μάσκα, αποστάσεις κλπ), ώστε να διώξουμε επιτέλους την πανδημία από τη ζωή μας. Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάσεις το μέλλον, να προγραμματίσεις για παράδειγμα εκδηλώσεις πολιτισμού ή δράσεις μαζικού αθλητισμού, όταν έχεις την απειλή ενός νέου λοκντάουν, έστω και τοπικού αυτή τη φορά. Δεν υπάρχει πλέον μόνο η ατομική ευθύνη για την προστασία της υγείας μας, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της συλλογικής ευθύνης, καθώς κάθε απόφασή μας επηρεάζει άμεσα την υγεία του οικογενειακού περιβάλλοντος, ίσως και του τόπου μας.

Εξίσου σημαντική όμως πρέπει να είναι η προσπάθεια της Πολιτείας, να επουλώσει τις πληγές που αφήνει πίσω της η πανδημία. Αρχικά στην οικονομία. Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, ο τουρισμός, βρίσκεται σε διαδικασία επανεκκίνησης, έπειτα από το καταστροφικό καλοκαίρι του 2020. Από την κυβέρνηση ζητάμε να μη σταματήσει η προβολή της χώρας μας στα ήδη προβεβλημένα κοσμοπολίτικα νησιά, αλλά να συμπεριλάβει και περιοχές όπως ο δήμος Βόλβης, που συγκεντρώνουν χιλιάδες τουρίστες, όχι μόνο για τα παραθαλάσσια θέρετρα του, αλλά και για τα ιστορικά/περιβαλλοντικά αξιοθέατα και την απαράμιλλη φιλοξενία του.

Όμως ας σκεφτούμε να δώσουμε τα κατάλληλα κίνητρα και στους κατοίκους των γειτονικών μεγάλων πόλεων (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σέρρες κ.ά.) ώστε να απολαύσουν -και εκτός καλοκαιριού- μια ολιγόωρη ή ολιγοήμερη απόδραση στον κοντινό τους δήμο Βόλβης. Η ενίσχυση των τοπικών έργων υποδομής (ύδρευσης, αποχέτευσης), η υποστήριξη πρωτοβουλιών για την ανάδειξη περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (οικοτουρισμός στη λίμνη Βόλβη), η ανάληψη δράσεων για την αναβίωση πόλων έλξης (ιαματικός τουρισμός Νέας Απολλωνίας) είναι ορισμένες χαρακτηριστικές ενέργειες. Δίπλα σε αυτές τις -λίγο ή πολύ- δρομολογημένες δράσεις υπάρχουν και τα μεγαλόπνοα σχέδια που θέλουν στήριξη. Η σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα η οποία διέρχεται από το δήμο μας, ένα ευρύ δίκτυο ποδηλατόδρομου από τη λίμνη Βόλβης έως τον Στρυμονικό Κόλπο, η μετατροπή του ιστορικού Κάστρου της Ρεντίνας σε επισκέψιμο μνημείο είναι μερικά από αυτά. Ο δήμος Βόλβης δηλώνει πανέτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της μετά-COVID εποχής που θα είναι πολλές.

Άρθρο του Δημάρχου Βόλβης, κ. Διαμαντή Ι. Λιάμα στο TyposThes.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

12 − 5 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.