Δηλώσεις των προέδρων Σταυρού και Βρασνών για την καταστροφική πλημμύρα της 28ης Ιουνίου 2018

Για καταστροφική κακοκαιρία και πρωτοφανές φαινόμενο που όμοιό του δεν έπληξε την ευρύτερη περιοχή, μίλησαν οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Βρασνών και Σταυρού, Στέλιος Χρυσαφούδης και Χρήστος Γκολιδάκης αντίστοιχα, στο “Πρακτορείο 104,9 FM”, αναδεικνύοντας και το μέγεθος των ζημιών.

Σύμφωνα με όσα επισήμαναν, τα ορμητικά νερά που ήταν αδύνατο να “κατευθυνθούν” σε άλλες “διόδους” που οδηγούν στη θάλασσα, εξαιτίας του τεράστιου όγκου του νερού, πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα, ενώ παρέσυραν αυτοκίνητα στην ακτή.

   “Ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι ανάλογο, αλλά όχι τέτοιου μεγέθους”, τόνισε ο κ. Χρυσαφούδης, υπογραμμίζοντας ότι “είχαμε ανοιχτά και καθαρά όλα τα ρέματα, όλες τις διόδους που οδηγούσαν στη θάλασσα παρόλα αυτά, δεν καταφέραμε να το οδηγήσουμε εκεί που θέλαμε. Ήταν τεράστιος ο όγκος, δεν έχει πέσει άλλη φορά τόσο πολύ νερό στην περιοχή”.

Οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Βρασνών και Σταυρού υπογράμμισαν την ανάγκη επεξεργασίας και ανάπτυξης νέου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, ούτως ώστε, παρόμοια καιρικά φαινόμενα να μην έχουν το ίδιο καταστροφικό αποτέλεσμα.

 “Υπάρχει μια μελέτη που έχει κατατεθεί για να χρηματοδοτηθεί το μεγάλο ρέμα της περιοχής, αλλά θέλω να πιστεύω πως ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Πρέπει να δούμε εκ νέου τα πράγματα, τα καιρικά φαινόμενα πλέον είναι εντονότερα”, είπε ο κ. Χρυσαφούδης.

Όπως ανέφερε, “είχαμε δύο κανάλια μέσα στα Βρασνά, ένα ανοιχτό και ένα κλειστό, που έγιναν πριν από μια δεκαετία, έχουμε και ένα ρέμα που οδηγεί μέσα στη θάλασσα, ενώ έγινε και η Εγνατία (σ.σ. Οδός) και συσσώρευσε τα μικρά τα ρέματα στα μεγάλα, τα πράγματα όμως πρέπει να τα δούμε εκ νέου. Πρέπει να γίνει νέος σχεδιασμός. Ζω σε αυτό το τόπο 45 χρόνια, πλημμυρίζαμε και άλλες φορές όπως το 2006, το 2011 ή το 1994, αλλά τόσος μεγάλος όγκος νερού δεν υπήρξε ποτέ. Δεν πρέπει να μείνουμε όπως είμαστε”.

Ο κ. Γκολιδάκης σημείωσε ότι “σοβαρά έργα δεν έχουν γίνει” και πρόσθεσε ότι “το μόνο σοβαρό έργο που έχει ολοκληρωθεί από το βουνό μέχρι και τη θάλασσα, είναι ο ανατολικός χείμαρρος κι αυτό, όμως, δεν άντεξε, ήταν τόσο μεγάλη η ποσότητα του νερού που υπερχείλισε”.

   “Στις Μηλιές ο δρόμος είναι πιο πάνω από τα σπίτια, δεν αφήνει το νερό να καταλήξει στη θάλασσα, έχουμε ζητήσει να γίνουν τεχνικά έργα για να περνάει το νερό κάτω από τον δρόμο που είναι επαρχιακή οδός και ανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

seventeen − 16 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.