Δήμαρχος Λαγκαδά: Όχι στην χρήση του ονόματος Μακεδονία από τα Σκόπια

Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λαγκαδά, έλαβε θέση στο θέμα των ημερών. Με τις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων συντάσσονται οι δήμαρχοι.

Ο ένας μετά τον άλλο οι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης λαμβάνουν θέση για το σκοπιανό, με τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο να συνεχίζει να προβληματίζει σχεδόν όλους. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι οι δήμαρχοι ακολουθούν πιστά τα συλλογικά τους όργανα, κάτι που έχει εξαιρετική σημασία, σε μια περίοδο που η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, τοποθετήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ως αντιπρόεδρος υπέρ της τελικής απόφασης που έλαβε το ανώτατο όργανο της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων: «Στο ζήτημα της ονομασίας δεν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση από την πάγια εθνική θέση, που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’ από τα Σκόπια».

Επίσης, ανάλογη θέση, πιο λεπτομερειακή πάντως, έλαβε και στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, η απόφαση της οποίας κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση.

«Για λόγους αρχής πριν τοποθετηθώ προσωπικά στο θέμα, περίμενα και την απόφαση της ΠΕΔΚΜ. Στηρίζω διαχρονικά και με κάθε τρόπο τις προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων για την επίλυση του σκοπιανού. Η θέση μου είναι δεδομένη: Με το γειτονικό κράτος πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία, η οποία θα σέβεται πρωτίστως τα δίκαια της πατρίδας μας, την ιστορικότητα του ονόματος Μακεδονία και θα είναι πλήρης. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από την ονομασία του γειτονικού κράτους, θα πρέπει ρητώς να προβλεφθεί η άμεση παύση αλυτρωτικών συμπεριφορών, προπαγάνδας, παραχάραξης της Ιστορίας, χρήσης συμβόλων και ό,τι άλλο προσβάλλει τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας», τονίζει ο δήμαρχος Λαγκαδά.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, «σε σχέση με το όνομα, η θέση όλων μας, η εθνική γραμμή είναι δεδομένη, όπως δεδομένη είναι και η κόκκινη γραμμή, κάτω από την οποία καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει. Δεν επιθυμούμε στην ονομασία του γειτονικού κράτους να περιλαμβάνεται το όνομα Μακεδονία και τα παράγωγά του. Σε κάθε περίπτωση, καμία κυβέρνηση δεν πρέπει να περάσει την κόκκινη γραμμή, όπως αυτή εκφράστηκε στο Βουκουρέστι το 2008 από τον Κώστα Καραμανλή. Θεωρούμε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να βρεθεί μια λύση σε αυτό το πλαίσιο. Δεσμευόμαστε να παραμείνουμε πιστοί στο θεσμικό μας ρόλο, να στηρίξουμε τις θέσεις των συλλογικών μας οργάνων και πάνω από όλα να στηρίξουμε τη διαπραγματευτική προσπάθεια, με υπευθυνότητα, απέναντι στην Ιστορία μας και στο μέλλον του Έθνους και του λαού μας».

voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

sixteen + 17 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.