Δήμαρχος Βόλβης: “Τα χόρτα έχουν κατακλύσει όλο τον δήμο”

φωτιά δάσος
Ως μια πολύ δύσκολη χρονιά για την αντιπυρική προστασία χαρακτηρίζουν δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης τη φετινή περίοδο πυροπροστασίας που ξεκίνησε την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει ως τις 31 Οκτωβρίου. Οι αλλεπάλληλες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες έχουν ως αποτέλεσμα την ύπαρξη έντονης βλάστησης στο σύνολο του νομού καθώς επίσης την καταστροφή μεγάλου μέρος του οδικού, αγροτικού και δασικού δικτύου. Μιλώντας στην «Κ» δήμαρχοι αναφέρουν ότι ήδη από την πρώτη ημέρα έναρξης της αντιπυρικής περιόδου βρίσκονται σε ετοιμότητα, ωστόσο, είναι χαρακτηριστική η φράση του δημάρχου Χαλκηδόνας, Γιάννη Τσουκνιδά «ευχόμαστε να μην πιάσει καμιά φωτιά».

Οι δήμοι κυρίως της περιφέρειας αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, καθώς οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο είναι μεγάλες ενώ η πρόσβαση σε δασικές εκτάσεις γίνεται μετ’ εμποδίων λόγω του οδοστρώματος που έχει καταστραφεί. «Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη χρονιά. Ο φετινός χειμώνας μας άφησε πολλές πληγές κυρίως στο οδικό μας δίκτυο», αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας. «Ήδη έχουμε ξεκινήσει επεμβάσεις, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στις δασικές κυρίως περιοχές, όπου ελλοχεύει και ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία έχει τοποθετήσει δεξαμενές και κρούνους και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», τονίζει ο κ. Λιάμας.

Χόρτα πάνω από ένα μέτρο

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι η έντονη βλάστηση στο σύνολο του δήμου, πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη δυσκολία λόγω έλλειψης προσωπικού. «Τα χόρτα έχουν κατακλύσει όλο τον δήμο. Σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το ένα μέτρο. Περιμένουμε τώρα να γίνουν ορισμένες προσλήψεις, τα λεγόμενα 5μηνα, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας», λέει ο δήμαρχος Βόλβης. «Ο δήμος μας διαθέτει 38 οικισμούς, εκ των οποίων και παραθεριστικούς, όπου ιδιοκτήτες σπιτιών έρχονται τώρα και κλαδεύουν τα δένδρα που υπάρχουν στις αυλές τους. Αυτά πρέπει να μαζευτούν άμεσα καθώς αποτελούν εστίες κινδύνου για την εκδήλωση φωτιάς», συμπληρώνει και καταλήγει: «Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι με την έλλειψη προσωπικού το έργο μας είναι δύσκολο».

Τα χρήματα που λαμβάνει ο  δήμος Βόλβης από το ΥΠΕΣ για πυροπροστασία είναι 73.300 ευρώ

karfitsa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four + six =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.