Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες χωρίς ρόλο στο δήμο Βόλβης
Οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες είναι κατά την Νομοθεσία γνωμοδοτικά όργανα προς το Δημοτικό Συμβούλιο που έχουν θεσμικό δικαίωμα ψήφου στο ανώτατο αντιπροσωπευτικό όργανο των Δήμων για ζητήματα συνοικιών.
Επί πλέον είναι φορέας ενασχόλησης με τις τοπικές υποθέσεις που βρίσκεται κοντά στον Δημότη. Άρα ο απλός πολίτης έχει την δυνατότητα καθημερινά να προτείνει, να συζητά και να διεκδικεί. Αυτό σημαίνει ότι οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες είναι εν δυνάμει όργανα Δημοκρατίας που δίνουν ευκαιρία καθημερινής συμμετοχής στους δημότες.
Όλα αυτά όμως είναι «εν δυνάμει». Γιατί στον Δήμο Βόλβης υπολειτουργούν και είναι απολύτως απαξιωμένα από την Δημοτική Αρχή. Τα θεωρεί ως εκλογικούς μηχανισμούς και μόνο. Ενώ πρέπει να συνεδριάζουν τουλάχιστον 1 φορά το μήνα αυτό δεν γίνεται. Το μόνο που γίνεται είναι προέγκριση άδειας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Εμείς προτείνουμε λοιπόν σοβαρές, ευρέως δημοσιευμένες, με συμμετοχή πολιτών συνεδριάσεις, με συζήτηση και αποφάσεις, για κάθε τι που αφορά την κάθε συνοικία. Ο πρόεδρος πρέπει να έχει εισήγηση για κάθε θέμα που θα αποστέλλεται έγκαιρα στους συμβούλους και θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα με την πρόσκληση. Η Δημοτική και Τοπική Κοινότητα θα πρέπει να έχει επεξεργασμένο αναπτυξιακό σχέδιο τις κάθε συνοικίας με το σύνολο των αναγκών και προοπτικών που θα το επικαιροποιεί και θα διεκδικείται η υλοποίησή του. Θα γίνεται τουλάχιστον μια ετήσια Λαϊκή Συνέλευση με τήρηση πρακτικών που θα συζητιούνται τα πάντα, θα καταγράφονται και θα λαμβάνονται αποφάσεις. Στο Δημοτικό Συμβούλιο επίσης να μην συζητείται τίποτε για οποιαδήποτε συνοικία χωρίς γνώμη της οικίας Δημοτικής και Τοπικής Κοινότητας (κάτι που δεν γίνεται τώρα).
Συνολικά θεωρούμε τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες όργανα Δημοκρατίας και καθημερινής λειτουργίας όπως οι πρώην Κοινότητες. Θα πρέπει να καθοριστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο οι μέγιστες κατά το νόμο αρμοδιότητες και να δίνουν την εικόνα της δημιουργικής καθημερινής δουλειάς ( να λειτουργούν ως μικρά δημαρχεία) .
Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει η πολιτική αντίληψη της Δημοτικής αρχής ότι τμήμα έστω της «εξουσίας» της εκχωρείται στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες και στους πολίτες, ώστε να βρίσκει έδαφος η θέληση και η διάθεση της συμμετοχής του κόσμου.
———————————–
Τροποποιημένο Άρθρο του Γεωργίου Δαούλα, συμβούλου της 1ης Δημοτικής Κοινότητας Λάρισας
Πηγή: http://www.onlarissa.gr
Η Άγνοια των Δημοτών είναι η πραγματική αιτία της μη σωστής λειτουργίας των Συμβουλίων αυτών, και πιθανότατα για προφανούς λόγους συμφέροντος, ποτέ κανείς δεν θέλησε να εξηγήσει στους Δημότες το πόσο σημαντικός ρόλος είναι η συμμετοχή τους στα συμβούλια αυτά.
Η συμμετοχική Δημοκρατία, απαιτεί έναν ενεργό ρόλο του δημότη – τοπικού πολίτη, ο οποίος είναι και ο πραγματικός γνώστης των προβλημάτων.
Η συμμετοχή του στο Συμβούλιο εξασφαλίζει και την σίγουρη επίλυση των προβλημάτων αυτών, μιας και θα δραστηριοποιηθεί θέλοντας να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στον τόπο του.
Αυτό φυσικά δεν συμφέρει το πελατοκεντρικό σύστημα εξυπηρέτησης όπως λειτουργεί τόσα χρόνια υπό την εποπτεία των Αντιδημάρχων, βοηθώντας τους να εδραιώσουν την μετέπειτα επανεκλογή τους. Ο μόνος τρόπος περιορισμού ατής της μάστιγας είναι η ενεργή συμμετοχή αυτών που θα κληθούν – επιλεγούν να συμμετέχουν στα Συμβούλια αυτά.
Μακάρι να συνειδητοποιήσουν την σπουδαιότητα του ρόλου τους.