Δυνατό χαρτί ο θαλάσσιος τουρισμός

Οι επαγγελματίες ψαράδες θα μπορούν να κάνουν επίδειξη των τεχνικών ψαρέματος και οι επιβάτες να ψαρέψουν με πετονιά

Οι επαγγελματίες ψαράδες θα μπορούν να κάνουν επίδειξη των τεχνικών ψαρέματος και οι επιβάτες να ψαρέψουν με πετονιά
Οι επαγγελματίες ψαράδες θα μπορούν να κάνουν επίδειξη των τεχνικών ψαρέματος και οι επιβάτες να ψαρέψουν με πετονιά

Η «Μανταλένα» δεν πουλά μόνο ψάρια… αλλά φέρνει και τουρίστες. Σάρκα κι οστά παίρνει το ζήτημα του αλιευτικού τουρισμού, που αναμένεται να φέρει συμπληρωματικό εισόδημα στους ψαράδες και να δώσει νέα ώθηση στο θαλάσσιο τουρισμό του Δήμου Βόλβης.

Το “χαρτί”του θαλάσσιου τουρισμού, καταδυτικός, αλιευτικός, ιστιοπλοϊκός,  θεωρούμε ότι μπορεί να δημιουργήσει νέες τουριστικές προοπτικές στις παραλιακές περιοχές του Δήμου Βόλβης, μια και αυτές παρουσιάζουν αλιευτικό ενδιαφέρον, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα οι ξένοι το ελληνικό ψάρι. Παράλληλα να βοηθήσει τους ψαράδες, καθώς τα ιχθυοαποθέματα διαρκώς μειώνονται κι έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά, στο εισόδημά τους.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης:

  1. Δικαίωμα συμμετοχής στον αλιευτικό τουρισμό έχουν όλοι οι επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι έχουν σκάφη μήκους μέχρι 15 μέτρων.
  2. Τα σκάφη που προορίζονται για τη διενέργεια αλιευτικού τουρισμού θα πρέπει να μπορούν να παραλαμβάνουν μέχρι 12 επιβάτες. Παράλληλα θα πρέπει να πληρούνται οι οριζόμενες από την κείμενη νομοθεσία και Προεδρικά Διατάγματα προδιαγραφές των σκαφών, δηλαδή το ελάχιστο ύψος των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων κ.λπ., και να διαθέτουν πιστοποιητικό αξιοπλοΐας, ώστε να υπάρχει αυξημένη προστασία για τους τουρίστες.
  3. Το αλιευτικό σκάφος θα πρέπει να τηρεί τους προβλεπόμενους από τη νομοθεσία κανόνες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την υγιεινή και την καταλληλότητά του για τη διενέργεια αλιευτικού τουρισμού.

Οι επαγγελματίες ψαράδες θα μπορούν να κάνουν επίδειξη των τεχνικών ψαρέματος και οι επιβάτες να ψαρέψουν με πετονιά.

Οι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη νέα μορφή τουρισμού θα πρέπει να ενημερώνουν τις περιφερειακές υπηρεσίες Αλιείας, υποβάλλοντας αίτηση και τα σχετικά δικαιολογητικά:

  • φωτοαντίγραφο της επαγγελματικής τους άδειας
  • αίτηση για τα αλιευτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιούνται απ’ τους επιβάτες-τουρίστες
  • πιστοποιητικό ασφάλισης για αστική ευθύνη.

Καθώς ο Δήμος Βόλβης έχει σημαντική παραγωγή ιχθύων, θα μπορούσε να προβλεφθεί είτε σε ένα πλαίσιο αγροτουρισμού είτε σε πλαίσιο αλιευτικού τουρισμού και  ξενάγηση σε μονάδες, οστρακοκαλλιέργειες και ιχθυοκαλλιέργειες.

Διαβάστε επίσης τα σχετικά άρθρα μας

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Αρχικό κείμενο: enet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

16 − fifteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.