Δύο επιστολές διαμαρτυρίας του Δήμου Βόλβης
Το ΔΣ του Δήμου Βόλβης, στην συνεδρίαση της 24/06/2014, μετά από εισήγηση του Δημάρχου κ. Διαμαντή Λιάμα, απεφάσισε ομόφωνα για την σύνταξη και αποστολή δύο επιστολών διαμαρτυρίας.
Η πρώτη επιστολή διαμαρτυρίας θα αφορά τη με αριθμό Δ10Β1027032ΕΞ2014/1033/11-2-2014 (ΦΕΚ 328/τ. Β’/13-2-2014) Κ.Υ.Α. «Απευθείας παραχώρηση, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α’ βαθμού», η δε δεύτερη το κατατεθέν σχέδιο νόμου για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης.
Θα απευθύνεται στην ΚΕΔΕ και στα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και διαμαρτυρία σχετικά με το άρθρο 14 της εν λόγω ΚΥΑ, σύμφωνα με το οποίο από την 1η Ιουνίου 2014 οι συμβάσεις παραχώρησης συνάπτονται μόνο από την οικεία Κτηματική Υπηρεσία και τους ενδιαφερόμενους, με ποσοστό ανταλλάγματος 50% υπέρ του Δημοσίου και 50% υπέρ του οικείου ΟΤΑ.
Η δεύτερη επιστολή που θα αφορά το κατατεθέν σχέδιο νόμου για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης θα απευθύνεται στο ΥΠΕΚΑ, και θα εκφράζει τη διαμαρτυρία του Δήμου σχετικά με το χρόνο κατάθεσης του εν λόγω σχεδίου νόμου (εν μέσω της θερινής περιόδου) και θα ζητά την απόσυρσή του έτσι ώστε να δοθεί ικανός χρόνος στους αρμόδιους φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Συγκροτεί επιτροπή η οποία θα αποτελείται από τους Δ.Σ. : 1.- κ. Καρακίτσο Απόστολο 2.- κ. Πολυζωίδου Βασιλική και 3.- κ. Ζαφειρίου Κων/νο, και έργο της οποία θα είναι η από κοινού με τον Δήμαρχο καθώς επίσης και των μηχανικών του Δήμου Βόλβης, σύνταξη των ανωτέρω επιστολών.
Α/Α απόφασης 124/2014
Μήπως αντί για λαϊκός όπως γράψατε εδώ μέσα αναδεικνύεται σε ηγέτης των επιστολών?
Μου φαίνεται ότι έχουμε πρόβλημα με την ανάγνωση βρε παιδιά τελικά….
Γράφτηκε < Μόνο αν αποκτήσει την εμπιστοσύνη των δημοτών του θα καταφέρει να κάνει τον Δήμο Βόλβης πρότυπο και με ενέργειες όπως η παρακάτω μπορεί να αναδειχθεί σε λαϊκό ηγέτη.>
Οι επιστολές είναι μία αρχή, και προφανώς με την σύσταση της επιτροπής αναζητά συνοδοιπόρους , και συμμάχους στην προσπάθεια της ανατροπής της υφιστάμενης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, που αμφιβάλλω να είναι εφικτό.
Για να είμαστε και ειλικρινείς, υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να κάνει κόντρα στο μεθοδευμένο ξεπούλημα που έχει δρομολογηθεί από τους ντόπιους δοσίλογους, κατόπιν εντολής των δανειστών?
Είναι άδικο να φορτώνουμε τα πάντα στον Διαμαντή, και ξέρετε ότι κανείς δεν έχει στηλιτεύσει περισσότερο από μένα ,την πολιτική του πριν τις εκλογές.
Υπάρχουν προτάσεις, για δράσεις?
Αν υπάρχουν να πέσουν οι προτάσεις βρε παιδιά και να σταλθούν στον Δήμο, ενυπόγραφα.
Αντιγραφή από facebook
Το ξεπούλημα της χώρας και η υφαρπαγή πόρων των Δήμων προς ικανοποίηση των πιστωτών χωρίς να το επιβάλλει το οποιοδήποτε μνημόνιο δείχνει ξεκάθαρα την πολιτική της κεντρικής εξουσίας .
Μία πολιτική που οδηγεί στο ,ξεπούλημα και στην απόλυτα ελεγχομένη Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω της εξάρτησης της από τα ψίχουλα που εν καιρώ αποδίδονται στους Δήμους.
Η αρχή έγινε με την περικοπή των κονδυλίων που αποδίδονταν στην Τ.Α για τις ανάγκες των εκάστοτε Δήμων.
Η συνέχεια είναι η ‘’απαλλοτρίωση ‘’ των υπολοίπων πόρων που μπορούν να προσφέρουν έσοδα στους δήμους και στις τοπικές κοινωνίες, με άλλοθι τις δήθεν ‘’επενδύσεις’’ με παραχωρήσεις που γίνονται με αμφίβολες διαδικασίες επί πινακίου φακής από άσχετους.
Η θάλασσα, οι παραλίες μας, η λίμνη είναι η προίκα , που μπορεί να αξιοποιηθεί βάση ενός επενδυτικού σχεδίου και είναι εφικτό, αρκεί να γίνει προσεγμένα, μελετημένα και προπάντων οργανωμένα χωρίς να πουληθεί οτιδήποτε σε κανέναν αμφίβολο ιδιώτη.
Πρέπει να υπάρξει συστράτευση όλων των δυνάμεων του Δήμου και της αντιπολίτευσης ώστε να γίνουν μπροστάρηδες ξεσηκώνοντας και τους υπόλοιπους Δήμους που θίγονται από την πολιτική του ΤΑΙΠΕΔ.
Αρχής γινόμενης από τις επιστολές που ξεκινάει ο Διαμαντής Λιάμας , με την συμμετοχή της Βάσως Πολυζωίδου στην επιτροπή και την σύμπραξη όλων , για να μπει ένα φρένο στην άλωση της περιουσίας των Δήμων.
Ας προσλάβουν Νομικούς να ξεσκονίσουν τους νόμους και αν χρειαστεί ας φτάσουν μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια καταγγέλλοντας το ίδιο το κράτος.
Δεν είμαι ο ειδικός, αλλά αυτή η ιστορία αφορά όλο τον Δήμο Βόλβης και δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.
Konstantinos P. Apostolakidis
Αντιγραφή από facebook
Πολύ σωστά τονίζεις Κώστα την ανάγκη μελετημένων κινήσεων αντίδρασης των Δήμων και του Δήμου Βόλβης ειδικότερα. Υπάρχει μια πολύ σημαντική διάσταση του σύγχρονου ρόλου των Δήμων, την οποία θίγεις περιληπτικά, όσον αφορά την εσωτερική οργάνωση των Δήμων, με στόχο την δημιουργία νέων πηγών εσόδων και πόρων. Στο πεδίο αυτό δυστυχώς, οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας, όπως και ο Δήμος Βόλβης, δεν έχουν να επιδείξουν αξιοσημείωτη δραστηριότητα. Υπάρχουν κάποιες, ίσως πολλές, ίσως λίγες, αλλά υπαρκτές δυνατότητες ενδογενών πηγών εσόδων και πόρων, χωρίς βέβαια να καταφύγουν οι διοικήσεις των Δήμων στην εύκολη λύση αύξησης κάθε είδους τελών και επιβαρύνσεων προς τους δημότες. Ειδικότερα για τον Δήμο Βόλβης, πρόχειρα μπορώ να υπενθυμίσω 1. την πρόταση για την οργανωμένη αξιοποίηση των φερτών υλών στα ρέματα και τους χειμάρρους με την άρση προσχώσεων, όπου εκτός από τα σημαντικά πρόσθετα έσοδα για τον Δήμο Βόλβης, προκύπτει και η παράπλευρη ωφέλεια της αντιπλημμυρικής θωράκισης και γιατί όχι την δημιουργία ταμιευτήρων νερού!!, 2. την συστηματική συγκομιδή των ανακυκλώσιμων αποβλήτων που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την έκταση του Δήμου, αγγίζοντας μεγάλες ποσότητες σε μέταλλα και πλαστικό κυρίως, αλλά και σε οργανικά από τις αγροτικές δραστηριότητες, με παράπλευρη ωφέλεια το καθαρό περιβάλλον, πέραν των πρόσθετων εσόδων. Είναι πολύ πιθανό, αν ο Δήμος οργανώσει λειτουργικές δομές ανάπτυξης και εκπονήσει αντίστοιχα επιχειρησιακά-επενδυτικά σχέδια, να δημιουργήσει ένα πλέγμα πηγών εσόδων και πρόσθετων πόρων, από την διαχείριση των μικρών και μεγάλων “εν υπνώσει” πλεονεκτημάτων που διαθέτει και είναι γνωστά σε πολλούς από τους κατοίκους, όπως οι ιαματικές πηγές, ο ζωολογικός κήπος, τα μοναδικής αξίας και ομορφιάς δάση και άλση, οι ιστορικοί και αρχαιολογικοί πόροι και πολλά άλλα, βελτιώνοντας δραστικά την οικονομική του κατάσταση. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι, υπάρχουν πολίτες που είναι διατεθειμένοι να εργαστούν αποτελεσματικά για την επίτευξη στόχων όπως αυτοί που ενδεικτικά αναφέρω παραπάνω, αν διαπιστώσουν ότι υπάρχει ειλικρινής πρόθεση, αποφασιστικότητα και διαφάνεια από την διοίκηση του Δήμου. Η πρωτοβουλία, αντικειμενικά, ανήκει στην εκάστοτε πλειοψηφία-δημοτική αρχή και βέβαια, ανάλογα κρίνεται και η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, από την στάση της. Από τους Δήμους στην εποχή μας, οι πολίτες περιμένουν λύσεις και οι δυνατότητες υπάρχουν. Οι δικαιολογίες πλέον, δεν γίνονται πιστευτές!
Σωτήρης Αργυρόπουλος