Εκδρομή στην Δρακότρυπα Βρασνών

drakotripa-ekdromi1Ο Πρωτέας μετά την επιτυχημένη εκδρομή κοινού πέρσυ, διοργανώνει και φέτος τη 2η στο σπήλαιο της Δρακότρυπας στα Βρασνά Θεσσαλονίκης! Σας περιμένουμε την Κυριακή στις 13 Νοεμβρίου για να εξερευνήσουμε τον υπόγειο κόσμο των σπηλαίων! Θα μεταφερθούμε στα Βρασνά με λεωφορείο, ενώ το σπήλαιο βρίσκεται κοντά στο κέντρο του χωριού.

Αφού χωριστούμε σε ομάδες ξεκινάει η εξερεύνηση. Το σπήλαιο παρουσιάζει όμορφο διάκοσμο, στενά περάσματα, ενώ υπάρχει και η παρουσία νυχτερίδων. Παράλληλα θα γίνει και ένα μικρό σεμινάριο φωτογράφησης σπηλαίου και με ποιους τρόπους μπορούμε να φωτογραφίσουμε στο απόλυτο σκοτάδι!

Πράματα που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας:
1. Ρούχα και παπούτσια για εντός του σπηλαίου. Τα ρούχα που θα φορέσετε κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης θα λερωθούν, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να φορέσετε κάτι παλιό και άνετο (αθλητικές ή εργατικές φόρμες)
2. Καθαρά ρούχα, κάλτσες και παπούτσια για εκτός σπηλαίου
3. Νερό
4. Κάποια σνακ, μπισκότα, ξηρούς καρπούς κτλ
5. Φακό κεφαλής ή χειρός και γάντια

Από εμάς παρέχεται κράνος και φακός αν δεν υπάρχει. Επίσης στο σημείο που θα βρισκόμαστε θα υπάρχει κάλυψη Ά Βοηθειών από ομάδα Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού.

Τέλος μετά το πέρας της εξερεύνησης θα πραγματοποιηθεί και επίσκεψη στο μουσείο ορυκτών και πετρωμάτων των Βρασνών.

Για πληροφορίες σχετικά μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ιωάννα Μυλωνά. Κιν: 6930363646

Λίγα λόγια για το σπήλαιο: Tα σπήλαια, συνήθως, δημιουργούνται μέσα σε ασβεστόλιθους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στο χώρο του σπηλαίου αλλά και στον ευρύτερο χώρο επικρατούν βιοτικοί γνεύσιοι, οι οποίοι διασχίζονται από πηγματικές φλέβες.
Το σπήλαιο ακολουθεί την κύρια γραμμή ανάπτυξης συστήματος πηγματικών φλεβών. Η δημιουργία του είναι αποτέλεσμα κυρίως των τεκτονικών αιτίων, της διάβρωσης και της χημικής διάλυσης των ασβεστολίθων. Η Δρακότρυπα αποτελείται από τρεις θαλάμους, οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω μικρών και στενών διόδων. Ο μεγαλύτερος από τους θαλάμους είναι αυτός στον οποίο παρατηρείται ο πιο αξιόλογος διάκοσμος, γεγονός που δείχνει την παρουσία ασβεστολιθικών πετρωμάτων, που διαβρώθηκαν κατά το παρελθόν. Στο εσωτερικό του σπηλαίου βρίσκουν καταφύγιο, αιώνες τώρα, μεγάλο πλήθος νυχτερίδων, στις οποίες οφείλεται το παχύ στρώμα γουανό που υπάρχει στο δάπεδο. Τα οστά που βρέθηκαν μέσα στο σπήλαιο είναι σκελετικά υπολείμματα, πιθανώς ιστορικών χρόνων. Στον πρώτο θάλαμο βρέθηκαν οστά ανθρώπου, ενώ στον δεύτερο θάλαμο βρέθηκαν οστά κατσίκας και περιασβεστωμένα οστά χοίρου.

proteascave.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

one × 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.