Εκρηκτικές οι διαστάσεις του προβλήματος: Τσιπάρισμα και στείρωση η λύση για τα αδέσποτα

Το πρόβλημα με τον τεράστιο αριθμό των αδέσποτων σκύλων δεν μπορεί να λυθεί μόνο με την περισυλλογή, τη στείρωση και την απελευθέρωσή τους ξανά εκεί απ’ όπου τους έπιασαν.

Χρειάζεται να μειωθεί ο αριθμός τους και αυτό θα γίνει μόνο αν οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων δεν παρατάνε τα ζώα τους στους δρόμους για να τα ξεφορτωθούν, αυτά ή τα κουτάβια τους. Κι αυτό προϋποθέτει να είναι τσιπαρισμένα και στειρωμένα και να ισχύσει για κάθε ιδιοκτήτη ό,τι προβλέπεται από το νόμο.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων  και αναζητήσαμε να βρούμε ποιο είναι το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και τι μπορούν να κάνουν οι δήμοι ώστε να γίνουν μέρος της λύσης.

ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ 

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα είναι μεγάλο και δυστυχώς, αυξάνεται αντί να μειώνεται. Και ναι μεν οι Δήμοι κάνουν κάποιες προσπάθειες, αλλά δεν είναι ολοκληρωμένες. Χρειάζεται μια πολύπλευρη αντιμετώπιση για τη μείωση του αριθμού των αδέσποτων. Πρέπει να παρθούν σειρά από μέτρα για να μειώσουμε τους αριθμούς, γιατί δεν φτάνει η περισυλλογή, η στείρωση και η απελευθέρωσή τους.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Μια καμπάνια στα σχολεία, που θα έφερνε τα παιδιά σε επαφή με το πρόβλημα, από το να χειριστούν μια αγέλη αδέσποτων στο δρόμο μέχρι να μάθουν πώς σιτίζουμε, ποτίζουμε ένα αδέσποτο, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στη γειτονιά, θα ήταν ίσως μια καλή αρχή. Γιατί τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν ότι δεν είναι μόνο για παιχνίδι τα ζώα, αλλά θα τα έχουν κοντά τους 15 χρόνια κι όταν χρειαστεί να αλλάξουν τρόπο ζωής και συνήθειες δεν θα πρέπει να τα εγκαταλείψουν. Όπως θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι ένα ζώο το τσιπάρουμε και του κάνουμε τα εμβόλιά του.

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Ενημέρωση όμως χρειάζονται και οι ιδιοκτήτες των ζώων ώστε να ξέρουν ότι είναι υποχρέωσή τους από το νόμο να τσιπάρουν το σκύλο τους, γιατί θα έχουν νομικές κυρώσεις. Σημαντικό είναι όμως να ξέρουν ότι έχουν και ηθική υποχρέωση, γιατί -δυστυχώς- αφήνουν τα κουτάβια ή και τα γατάκια σε κουτιά στους δρόμους γιατί δεν έχουν τι να τα κάνουν, την ίδια στιγμή δεν υπάρχει απορρόφηση και δεν βρίσκονται άνθρωποι να τα υιοθετήσουν.

Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Βέβαια στην προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων χρειάζεται να συνδράμει και η Πολιτεία κι όχι απαραίτητα με αυστηρό έλεγχο αλλά, να βοηθήσει τους πολίτες οικονομικά ή να δώσει άλλα ερεθίσματα, ώστε να στειρώσουν και να τσιπάρουν τα ζώα τους, Τα πιο πολλά αδέσποτα είναι στειρωμένα, οπότε τα δεσποζόμενα είναι αυτά που δημιουργούν τους αριθμούς και αυξάνονται τα εγκαταλειμμένα.

ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΖΩΑ

Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρχει και για τα σκυλιά τα οποία μπορεί να έχουν δείξει επιθετική συμπεριφορά ή και να έχουν δαγκώσει κάποιον. Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις μια ειδική επιτροπή αξιολογεί τι πρέπει να γίνει και μόνο σε ακραίες περιπτώσεις το ζώο θα οδηγηθεί σε ευθανασία. Διαφορετικά θα το αναλάβει εκπαιδευτής σκύλων και θα αναζητηθεί οικογένεια για την υιοθέτησή του.

ΟΙ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ

Το μείζον δεν είναι τι δεν έχει κάνει ο κάθε δήμος, αλλά τι μπορεί να κάνει με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και χωρίς ουσιαστικά έναν αποτελεσματικό τρόπο χρηματοδότησης από το αρμόδιο υπουργείο. Επιπλέον, σε αγροτικές περιοχές  η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη: Από τη μια δεν μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση με τα δεσποζόμενα, καθώς ο δήμος και η Αστυνομία (φορείς που ο νόμος προβλέπει να κάνουν τους ελέγχους) δηλώνουν αδυναμία να ελέγξουν για μη τσιπαρισμένα ζώα. Από την άλλη, κάποιος που έχει έναν σκύλο στο κτήμα του θα προτιμήσει να τον αφήσει ελεύθερο από το να επωμιστεί το πρόστιμο και τα έξοδα για την κτηνιατρική του παρακολούθηση και ένα κατάλληλο περιβάλλον διαβίωσης.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Επίσης, σημαντικό είναι να επισημάνουμε ότι αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου εκεί υπάρχουν πρόθυμοι και πολλοί εθελοντές και φιλοζωικές οργανώσεις, σε μικρούς δήμους αυτό δεν ισχύει.  Άλλωστε και ο νόμος δεν επιτρέπει τη μόνιμη ασυλοποίηση του ζώου και φυσικά ό,τι και αν λέμε αφορά αποκλειστικά και μόνο σκύλους, γιατί οι γάτες είναι πολυτέλεια να ενταχθούν σε όλο αυτό.

Νικολέττα Κολυβάρη

eleftheriaonline.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

18 − thirteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.