Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βόλβης για το θέμα του Βαγιοχωρίου

Ο δήμος Βόλβης δεν αποδέχεται την ύπαρξη χώρου εξαθλίωσης προσφύγων απαντώντας στην πρόθεση επαναλειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας

Δυο περίπου χρόνια μετά τη δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης και αρκετούς μήνες μετά τη διάλυση του, η κυβέρνηση φέρνει και πάλι θέμα επαναλειτουργίας του. Ο δήμος Βόλβης στις 5 Απριλίου 2016, με σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του, είχε συναινέσει στην πρόταση της πολιτείας για τη δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, έπειτα από διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις για τις προϋποθέσεις και τους όρους λειτουργίας του.

Πέρα από το ανθρωπιστικό κριτήριο της παροχής καταλύματος σε αυτούς τους ανθρώπους, ο δήμος Βόλβης, που ως επί το πλείστον κατοικείται από απογόνους προσφύγων, ανταποκρίθηκε τότε θετικά στο εθνικό κάλεσμα, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση: «τη διασφάλιση της φιλοξενίας των προσφύγων υπό κατάλληλες και αξιοπρεπείς συνθήκες και την ελάχιστη, κατά το δυνατό, όχληση των κατοίκων της περιοχής»,. Δυστυχώς, αλλά όχι μόνο δεν υπήρξαν τέτοιες δεσμεύσεις (αριθμός προσφύγων, χρόνος λειτουργίας, εγγυήσεις υγείας-ασφάλειας προσφύγων και κατοίκων, ενίσχυση αστυνομικών τμημάτων και Κέντρων Υγείας κλπ), παρά την πλειάδα επιστολών και οχλήσεων προς τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά αντίθετα, ο χώρος αποτέλεσε αρνητικό παράδειγμα κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, προκαλώντας αρνητικά δημοσιεύματα ακόμα κι εκτός Ελλάδος. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες αποχωρούσαν μαζικά, μόλις έβλεπαν τις άθλιες συνθήκες. Η απουσία βασικών υποδομών, εξοπλισμού και συνθηκών ήταν μερικοί από τους παράγοντες που κατέστησαν ντροπιαστική για τη χώρα μας, την εικόνα του camp Βαγιοχωρίου.

Μάλιστα, στις 25 Μαίου 2016, με αφορμή περιστατικό μεταφοράς προσφύγων από την Ειδομένη στο Βαγιοχώρι, οι οποίοι αρνήθηκαν να παραμείνουν λόγω των απαράδεκτων συνθηκών, η δημοτική αρχή τόνισε ότι δεν είναι αποδεκτή η δημιουργία μιας μικρογραφίας της Ειδομένης στον δήμο Βόλβης.

Από τότε, ο δήμος Βόλβης υποδέχθηκε πολλές εκατοντάδες προσφύγων, μέσα σε καταλύματα των περιοχών του, με φιλόξενο τρόπο, υπό ανθρώπινες συνθήκες, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Το camp Βαγιοχωρίου διαλύθηκε πριν αρκετούς μήνες και κανένα ίχνος δεν απέμεινε από την ύπαρξη του, έπειτα από την προφανή αποτυχία της λειτουργίας του.

Ωστόσο, το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, μας ανακοίνωσε την πρόθεση του να επαναλειτουργήσει το κέντρο φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι. Αυτή τη φορά, ο δήμος Βόλβης που σήκωσε δυσανάλογο βάρος στην υποδοχή προσφύγων, τους οποίους ακόμα φιλοξενεί σε περιοχές του, δεν πρόκειται να συναινέσει.

Για τον λόγο αυτό, ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, το απόγευμα της Τετάρτης, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους αντιδημάρχους και τα στελέχη της δημοτικής διοίκησης, καθώς και τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων των όμορων περιοχών του Βαγιοχωρίου, για να τους ενημερώσει.

Παράλληλα, ορίστηκε η σύγκλιση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου σήμερα Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 στις 8:00 το βράδυ, με μοναδικό θέμα την επαναλειτουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι.

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, σε δήλωση του αναφέρει:

«Φαίνεται ότι το πάθημα δεν γίνεται μάθημα για την Πολιτεία. Επιδιώκει να επαναλειτουργήσει ένα κέντρο που κατ’ ευφημισμό είχε τον τίτλο της ”φιλοξενίας προσφύγων”, αφού ουσιαστικά ήταν πεδίο εξαθλίωσης και ταλαιπωρίας ανθρώπων. Παρά τις συνεχόμενες οχλήσεις και διαμαρτυρίες τόσο τις δικές μας, όσο και των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των ΜΚΟ, οι αρμόδιοι εκώφευσαν προκλητικά. Ακόμα, περιμένουμε να υλοποιηθούν βασικά έργα υποδομής στην περιοχή, ακόμα και ανταποδοτικά, όπως μας είχαν υποσχεθεί επανειλημμένα.

Οι πολίτες και ο δήμος Βόλβης, προσπάθησαν φιλότιμα να απαλύνουν το μαρτύριο αυτών των βασανισμένων ανθρώπων, οργανώνοντας συσσίτια, αποστολές ρούχων και τροφίμων, ενώ πολλοί μετέφεραν και φιλοξένησαν στα σπίτια τους οικογένειες όταν έγκυες, λεχώνες, βρέφη, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι αντιμετώπιζαν αβοήθητοι τη βροχή, τη λάσπη, την παγωνιά ή ακόμα και τον καύσωνα, πάρα τη φιλότιμη προσπάθεια του στρατού.

Η προσφυγική προέλευση του δήμου μας, δεν μας επιτρέπει κατ’ ελάχιστο να αποδεχθούμε την επαναλειτουργία ενός χώρου βασανισμού και εξευτελισμού των προσφύγων. Η αποτυχία επί 1,5 χρόνο, να οργανωθεί ένας αξιοπρεπής χώρος φιλοξενίας προσφύγων, αποτελεί την καλύτερη απάντηση, στο γιατί δεν πρέπει να ξανανοίξει το Βαγιοχώρι.».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.