Επίσκεψη στο βιωματικό εργαστήριο “Το Νερό και οι Μύθοι του” στα Βρασνά

Βρασνα ecoΣτα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων του Δημοτικού Σχολείου Νέων Βρανών, οι μαθητές σήμερα, είχαν την ευκαιρία να  επισκεφτούν  το βιωματικό εργαστήριο “Το Νερό και οι Μύθοι του”  στα Βρασνά και   να ενημερωθούν για το νερό, ως πηγή ζωής. Ξεναγήθηκαν από τους υπεύθυνους του προγράμματος στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, το οποίο φιλοξενεί ιστορικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, δεκάδες σπάνια πετρώματα της περιοχής μας, τη δανειστική βιβλιοθήκη καθώς την μόνιμη έκθεση φωτογραφίας, όπου πρωταγωνιστεί το χωριό του χθες και του σήμερα.

Εκείνο όπως που απόλαυσαν πιο πολύ οι μαθητές  ήταν η περιήγησή τους στα σοκάκια του χωριού, όπου γνώρισαν τις πηγές του χωριού και άκουσαν όλους τους μύθους που τις συνοδεύουν. Μια μαγευτική διαδρομή μέσα από τα στενά σοκάκια του χωριού και πρώτη στάση στην πηγή της πλατείας Χοροστάσι, την κεντρικότερη πηγή του χωριού, με το γάργαρο και δροσερό νερό του Κούκου.  Επόμενη στάση στο Αγάδικο, την πηγή του Αγά,  όπου το μάρμαρο και η φύση αποτελούν τον απόλυτο συνδυασμό χρωμάτων. Συνεχίζοντας αυτό το μαγευτικό ταξίδι φτάσαμε στην πηγή της Μουτσάρας που πραγματικά δεν ξέραμε τι να πρωτοθαυμάσουμε, την ομορφιά της φύσης ή τη δημιουργία του ανθρώπου, βλέποντας τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού με την Μακεδονική αρχιτεκτονική.

Παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής, μπροστά μας προβάλει το Οχυρό των Βρασνών  και το Καμπαναριό της Εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αϊ Γιώργη του Καβαλάρη. Να σου και η Πηγή της Εκκλησίας που μας χαρίζει απλόχερα την δροσιά της για να ξαποστάσουμε.

Εδώ αντηχούν δυο μύθοι. Ο ένας μιλάει για τον Tόπακα και ο άλλος για τον Αη Γιώργη.

Ο Τόπακας ήταν λέει ένα τεράστιο φίδι που ζούσε στο νεκροταφείο και δεν άλλαζε τόπο. Έβγαινε μόνο εκεί τριγύρω βόλτες. Από τα μνήματα στο Οχυρό και πίσω πάλι. Στην πραγματικότητα όμως μάλλον οι μεγάλοι φοβερίζανε τα παιδιά για να μην παίζουν στην περιοχή και ανησυχούν τους νεκρούς.

Ο άλλος μύθος που μπορεί και να είναι αληθινός έχει να κάνει με την εικόνα του Αη Γιώργη. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας στη Μονή του Αη Γιώργη  γινόντουσαν πολλές κλεψιές. Ένας βοσκός από τα Βρασνά φοβούμενος μη πάνε  και κλέψουν την εικόνα του Αη Γιώργη την κατεβάσανε στο χωριό και την έβαλαν στην εκκλησιά της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το βράδυ όμως οι γείτονες της εκκλησίας  είδανε έναν καβαλάρη να κάνει 2-3 βόλτες την εκκλησία  και μετά εξαφανίστηκε. Το πρωί πάνε στην εκκλησία και τι να δούνε. Άφαντη η εικόνα του Αγίου. Πάει ο βοσκός ξανά στην Μονή και να σου η εικόνα στην θέση της πάλι. Τι να κάνει ο άμοιρος την ξαναπήρε γιατί φοβότανε. Το βράδυ πάλι ο καβαλάρης έδωσε το παρόν και το πρωί η εικόνα έλειπε. Ε τότε πάει ο βοσκός στην Μονή και τάζει στον Άγιο να πούνε την εκκλησία του χωριού και στο όνομά του. Κάπου εδώ τελειώνει και το δικό μας σημερινό μοναδικό ταξίδι στις πηγές και τους μύθους των Βρασνών.

dimotikoneavrasna.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17 + 11 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.