Επιστολή του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ στον Π. Λαφαζάνη για την επένδυση στις Σκουριές
Σοβαρές αντιρρήσεις για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε ό,τι αφορά την ανάκληση της αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης της Μονάδας Εμπλουτισμού τής εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” στις Σκουριές, εκφράζει -με επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό, Παναγιώτη Λαφαζάνη- ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Πάρις Μπίλλιας. Οι ενστάσεις τής διοίκησης του επιμελητηρίου σχετίζονται με την κίνηση του υπουργείου να ανακαλέσει προκαταβολικά -με υπουργική απόφαση- τη μελέτη και να διενεργήσει επανέλεγχο εκ των υστέρων.
Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, “ασφαλώς είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ελέγξει μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της τη βασιμότητα κάθε καταγγελίας πολίτη ή φορέα, ο οποίος αμφισβητεί την ακρίβεια των στοιχείων τής θεωρηθείσας μελέτης για τη Μονάδα Εμπλουτισμού Σκουριών. Εάν η αρμόδια για τον επανέλεγχο υπηρεσία διαπιστώσει ελλείψεις και λάθη στην αρχικώς θεωρηθείσα μελέτη, είναι προφανές ότι η ανάκληση της απόφασης είναι υποχρέωσή της. Η προκαταβολική όμως ανάκληση της απόφασης θεώρησης της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών με υπουργική απόφαση, ώστε στη συνέχεια να διενεργηθεί επανέλεγχος, προκαλεί ερωτήματα”.
Ασχέτως στόχων και προθέσεων, επισημαίνεται στην επιστολή, η μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. “Αυτή η αντίληψη ευθύνεται για την αδυναμία του κράτους να πείσει τους πολίτες του ότι θα τηρήσει το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, η οποία εμφανίζεται σε κάθε απόπειρα χωροθέτησης οποιασδήποτε έστω και ελάχιστα οχλούσας δραστηριότητας ή κάποιου έργου που θίγει ορισμένα συμφέροντα” υπογραμμίζεται στην επιστολή, όπου τονίζεται ακόμη ότι έτσι εντείνεται ο διχασμός της τοπικής κοινωνίας και αναιρείται κάθε δυνατότητα διαλόγου, αφού επιβεβαιώνεται ότι κάθε φορά δικαιώνονται οι Πράσινοι ή οι Βένετοι, ανάλογα με το ποιος παίρνει την εξουσία, ενώ το ίδιο μήνυμα αποστέλλεται και στους πιθανούς επενδυτές’.
Υπενθυμίζεται ότι σε υπόμνημά του προς τον κ.Λαφαζάνη, το οποίο εστάλη πριν από λίγες ημέρες, το ΤΕΕ/ΤΚΜ αναφέρεται και πάλι στην επένδυση εξόρυξης χρυσού και μεταλλουργίας στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, τονίζοντας ότι “το συγκεκριμένο έργο στην ολοκληρωμένη του μορφή ανατρέπει τις γενικές αρχές χωροταξικού σχεδιασμού και ακυρώνει τις δυνατότητες παράλληλης αξιόλογης οικονομικής δραστηριότητας”. Τονίζεται ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ θεωρεί σημαντική την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, με απαράβατο, όμως όρο, την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Στο κείμενο του υπομνήματος, η διοίκηση του Τμήματος ζητά τέλος να προχωρήσουν οι διαδικασίες για σοβαρό ανταποδοτικό όφελος προς το δημόσιο και την κοινωνία από κάθε εκμετάλλευση ορυκτών πόρων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕΜΠΕ