Ερχεται… τσεκούρι στις δαπάνες των δήμων – Από που θα κάνουν περικοπές

voutsisΝέο σοκ θα υποστούν οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα καθώς έρχεται νέο «τσεκούρι» στους προϋπολογισμούς.

Σχετική εγκύκλιος που υπογράφεται από τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση και τον αναπληρωτή του υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, αναφέρει πως οι Δήμοι πρέπει να προχωρήσουν σε δραστικές μειώσεις μέσα στο 2016 στις δαπάνες τους που έχουν να κάνουν με υπερωρίες, έξοδα για υπηρεσιακές μετακινήσεις, δαπάνες για τηλέφωνο, ρεύμα, προμήθειες, καθώς και στα κόστη που σχετίζονται με αθλητικές και πολιτιστικές επιχορηγήσεις.

Όπως αναφέρει το in.gr, η εν λόγω εγκύκλιος αναφέρει πως εν όψει της υποχρέωσης κατάρτισης ρεαλιστικών προϋπολογισμών από τους Δήμους με εγγραφή σε αυτούς μόνο δαπανών που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα που αναμένεται να εισπραχθούν, υπογραμμίζεται η ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες το 2016, «με υποχρέωση συγκράτησης αυτών στα χαμηλότερα, δυνατά επίπεδα.»

Στο πλαίσιο αυτό, η εγκύκλιος τον κ.κ. Μάρδα και Βούτση ενδεικτικά αναφέρεται σε δαπάνες στις οποίες το 2016 θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα πρόβλεψης χαμηλότερου ύψους ποσών σε σχέση με το 2015. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

Οι δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού, οι οποίες πρέπει να αποβλέπουν στην αντιμετώπιση των εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών και να εγκρίνονται, αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αξιοποίησής του εντός του ωραρίου εργασίας,

Οι δαπάνες υπηρεσιακών μετακινήσεων, προμηθειών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κ.ο.κ.,

Οι πάσης φύσεως προαιρετικές δαπάνες για επιχορηγήσεις ν.π.δ.δ., αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, βοηθήματα σε οικονομικά αδύνατους κ.ο.κ..

Στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται πως η δημοσιονομική θέση των ΟΤΑ ως φορέων γενικής κυβέρνησης πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική και ξεκαθαρίζεται πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις και πραγματοποιηθεί δαπάνες καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού, τα ποσά που αναλογούν στο ύψος αυτών, καταλογίζονται σε βάρος των οργάνων που ενέκριναν ή συνέπραξαν στην εκτέλεση της δαπάνης.

Τέλος, για την υπερεκτίμηση των εσόδων ή η εγγραφή εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν η εγκύκλιος προειδοποιεί πως αυτό οδηγεί ουσιαστικά στην μη επίτευξη του οικονομικού αποτελέσματος, καθιστώντας τον προϋπολογισμό ελλειμματικό.

Επιστολή ΚΕΔΕ σε Σταθάκη: Κίνδυνος να μείνουν στον «αέρα» έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ

Η διακοπή εργασιών σε συμβασιοποιημένα έργα σε Δήμους όλης της χώρας , χρηματοδοτούμενα από το Ε.Σ.Π.Α. και ο κίνδυνος να κληθούν οι Δήμοι να επωμιστούν το κόστος , επισημαίνεται από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη.
Με επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης προς τον Υπουργό Οικονομίας , Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη, θέτει μια σειρά από σημαντικά ζητήματα , που αφορούν
·    αφενός το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθούν μια σειρά από συμβασιοποιημένα έργα που εκτελούνται στους Δήμους όλης της χώρας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013.
·    αφετέρου, τον κίνδυνο να κληθούν να πληρώσουν οι Δήμοι τις συνέπειες από τη ματαίωση των έργων αυτών.
Υποχρηματοδότηση των έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και παράταση της επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013
Στην επιστολή του προς τον κ. Σταθάκη, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. επισημαίνει δύο πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή των πράξεων του ΕΣΠΑ 2007-13, για τα οποία η Κ.Ε.Δ.Ε. εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει τονίσει τη σημασία τους:
1.    την υποχρηματοδότηση των υλοποιούμενων έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), με αποτέλεσμα την ύπαρξη διακοπής εργασιών για το μεγαλύτερο μέρος των εκτελούμενων έργων των Δήμων
2.    την παράταση της περιόδου επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2007-13 μέχρι την 31-12-2016, ως άμεση και φυσική συνέπεια του ανωτέρω προβλήματος.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. απέστειλε επιστολή προς όλους τους Δήμους της Χώρας, ζητώντας στοιχεία αναφορικά με το πλήθος και τον προϋπολογισμό των έργων για τα οποία οι εργοληπτικές εταιρίες έχουν προχωρήσει σε διακοπή εργασιών.
Σύμφωνα με τα επεξεργασμένα, έως σήμερα, στοιχεία από την έρευνα της ΚΕΔΕ, τα αποτελέσματα κρίνονται εξόχως ανησυχητικά, καθότι για 113 Δήμους (δηλ. το 1/3 των Δήμων της Χώρας), υπάρχουν τα 387 έργα συνολικού συμβασιοποιημένου προϋπολογισμού περί τα 600 εκ. € για τα οποία έχει γίνει διακοπή εργασιών.
Συνεπώς, για το σύνολο των Δήμων το συνολικό ποσό των συμβάσεων για τις οποίες οι εργοληπτικές εταιρίες έχουν προχωρήσει σε διακοπή εργασιών εκτιμάται περί το 1,2 δις €.

imerisia.gr

1 thoughts on “Ερχεται… τσεκούρι στις δαπάνες των δήμων – Από που θα κάνουν περικοπές

  1. Δεν έμεινε και δεν θα μπορούσε άλλωστε να μείνει ασχολίαστη η περαιτέρω μείωση των δαπανών των δήμων για το 2016, έτσι όπως την προανήγγειλε η ΚΥΑ του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

    Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)με ανακοίνωσή της, σχολιάζει πως η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, καλώντας -υψώνοντας τους τόνους- την Κυβέρνηση να εξηγήσει στους πολίτες με ποιο ηθικό έρεισμα εξακολουθεί να ζητά από τους δήμους που διαχειρίζονται μόλις το 0,8% του ΑΕΠ, περαιτέρω μείωση των δαπανών τους.

    Η σαφής εντολή να περικόψουν περαιτέρω τις δαπάνες τους, που έδωσε η κυβέρνηση προς τους δήμους όλης της χώρας με τη σχετική εγκύκλιο που υπογράφεται από τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση και τον αναπληρωτή του υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, αναφέρει πως οι δήμοι πρέπει να προχωρήσουν σε δραστικές μειώσεις μέσα στο 2016 στις δαπάνες τους, που έχουν να κάνουν κυρίως με υπερωρίες, έξοδα για υπηρεσιακές μετακινήσεις, δαπάνες για τηλέφωνο, ρεύμα, προμήθειες, καθώς και στα κόστη που σχετίζονται με αθλητικές και πολιτιστικές επιχορηγήσεις, που θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε εδώ πως ήδη είναι αρκετά μειωμένες.

    Η εγκύκλιος εν πολλοίς αναφέρει πως εν όψει της υποχρέωσης κατάρτισης ρεαλιστικών προϋπολογισμών από τους δήμους πρέπει να εγγράφονται σε αυτούς μόνο δαπάνες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα που αναμένεται να εισπραχθούν…

    Στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται επίσης πως η δημοσιονομική θέση των ΟΤΑ, ως φορέων γενικής κυβέρνησης πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική και ξεκαθαρίζεται πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις και πραγματοποιηθεί δαπάνες καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού, τα ποσά που αναλογούν στο ύψος αυτών, καταλογίζονται σε βάρος των οργάνων που ενέκριναν ή συνέπραξαν στην εκτέλεση της δαπάνης.

    «Με ποιο ηθικό έρεισμα ζητά μειώσεις;»
    Η ΚΕΔΕ ωστόσο με ανακοίνωσή της χθες, πέρασε στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας πως η κεντρική εξουσία ζητά ξανά από τους δήμους να σηκώσουν το βάρος του νοικοκυρέματος του κράτους. «Δυστυχώς η Κεντρική Εξουσία είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι περαιτέρω μείωση των δαπανών στους δημοτικούς προϋπολογισμούς της επόμενης χρονιάς, θα οδηγήσει σε κατάρρευση των δημοτικών υπηρεσιών που προσφέρουν καθημερινά οι Δήμοι σε εκατομμύρια πολίτες.

    Η Κεντρική Εξουσία οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες με ποιο ηθικό έρεισμα εξακολουθεί να ζητά από τους Δήμους, που διαχειρίζονται μόλις το 0,8% του ΑΕΠ, περαιτέρω μείωση των δαπανών τους; Όταν την ίδια ώρα η Κεντρική Εξουσία, που διαχειρίζεται το υπόλοιπο 99,2%, δεν κάνει αντίστοιχη προσπάθεια;».

    «Πόσο ακόμα να κόψουμε;»
    Επιπρόσθετα η ΚΕΔΕ προχωρά και σε μία επιχειρηματολογία που καταδεικνύει, κατά την άποψή της, πως οι δήμοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αυτά τα νέα δεδομένα αναρωτώμενη «πόσο ακόμα να μειώσουμε τις δαπάνες μας;».

    Παράλληλα στην ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ παρουσιάζει τις δικές της προτεινόμενες ενέργειες για να καταρτιστούν πράγματι ρεαλιστικοί προϋπολογισμοί το 2016, ξεχωρίζοντας την αύξηση των ΚΑΠ και φυσικά την παύση της στάσης πληρωμών από πλευράς Δημοσίου για τα έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, καθώς και τη μέριμνα το κόστος που προκλήθηκε από την όλη καθυστέρηση, να μην επιβαρύνει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10 + fifteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.