Έργα ενεργειακής αναβάθμισης οδικού φωτισμού Δήμου Βόλβης
Όλο και περισσότεροι Δήμοι της χώρας επιλέγουν την αξιοποίηση της ευκαιρίας που τους δίνει ο νόμος 3855 και επιλέγουν την ενεργειακή αναβάθμιση όλου του οδικού φωτισμού και του φωτισμού κοινόχρηστων χώρων τους (πλατείες, γήπεδα) με φωτιστικά τεχνολογίας LED, με σκοπό τη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που πλέον ξεπερνά το 70%.
Ήδη αρκετοί Δήμοι βρίσκονται είτε σε φάση υλοποίησης είτε δημοπράτησης τέτοιων σημαντικών έργων υποδομής, όπως για παράδειγμα, ο Δήμος Βόλβης
Ολοένα και γίνεται μεγαλύτερη η συμμετοχή Ομίλων σε Δημοπρατήσεις έργων ΣΕΑ
Σύμφωνα με δηλώσεις της δημοτικής ηγεσίας του Δήμου Βόλβης, το αυξανόμενο ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα για επενδύσεις στον κλάδο του οδοφωτισμού, αποτυπώνεται στη σημαντική συμμετοχή 4 μεγάλων Ομίλων της χώρας για τη διεκδίκηση του έργου οδοφωτισμού του Δήμου Βόλβης το οποίο δημοπρατήθηκε πριν 10 ημέρες. Συγκεκριμένα στον διαγωνισμό δήλωσαν παρόν μεγάλες εταιρείες όπως,
– Η Ένωση εταιρειών που απαρτίζεται από τον Αμερικάνικο κολοσσό AMERESCO (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) μαζί με την GREENESCO (50% μέτοχος ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ) και την RESINVEST
– Η Ένωση εταιρειών ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ(ΜΕΤΚΑ)-ΕΝVΙRΟFΙΝΑ-ΕΛΕΜΚΑ
– Η Ένωση εταιρειών ΟΤΕ- GLOBITEL
– Η SIRECLED του Ομίλου Δασκαλόπουλος
Οι θετικές εισηγήσεις και εγκρίσεις των έργων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και η προσπάθεια μεγάλων παικτών του κλάδου για επικράτηση της διαφάνειας, φαίνεται να ήταν οι βασικοί λόγοι που προσέλκυσαν επενδυτικά σχήματα και συνεργασίες εταιρειών για την διεκδίκηση της πίτας μιας μεγάλης υποσχόμενης αγοράς.
100% αυτοχρηματοδότηση και ανάληψη του ρίσκου από τον ιδιωτικό τομέα
Όπως μας τόνισαν από τον Δήμο Βόλβης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα έργα που ακολουθούν τη διαδικασία Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) υλοποιούνται με 100% αυτοχρηματοδότηση και ανάληψη του ρίσκου από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς ο Ανάδοχος θα υλοποιήσει την επένδυση με ίδια κεφάλαια και θα αποπληρώνεται τμηματικά σε βάθος 12ετίας, λαμβάνοντας ένα μέρος της εξοικονόμησης ενέργειας που θα επιτυγχάνεται ανά τρίμηνο. Παράλληλα, ο Ανάδοχος θα είναι υπόχρεος για τη 12ετή συντήρηση του δικτύου οδικού φωτισμού και τη λειτουργία των συστημάτων τηλε-διαχείρησης που θα αναπτυχθούν. Ο Δήμος, σε αυτά τα έργα, δεν επιβαρύνεται με δανεισμό και λαμβάνει μέρος του οφέλους από την εξοικονόμηση ενέργειας από το πρώτο κιόλας έτος.
Οι Δήμοι, φαίνεται να βιάζονται να ολοκληρώσουν τα συγκεκριμένα έργα, καθώς με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για να ενταχθούν στο club των έξυπνων πόλεων κι αυτό γιατί στα πλαίσια των έργων αυτών:
– εγκαθίστανται έξυπνα φωτιστικά συνδεδεμένα με Συστήματα Τηλεδιαχείρισης-Ελέγχου Ενέργειας
– αναπτύσσεται η πλατφόρμα της ΕΞΥΠΝΗΣ ΠΟΛΗΣ (SMARTCITIES), η οποία θα περιλαμβάνει διάφορες έξυπνες και καινοτόμες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας προς τους Δημότες. Για παράδειγμα Σύστημα Έξυπνης Στάθμευσης, Σύστημα Έξυπνων Κάδων Απορριμμάτων, Σύστημα Διαχείρισης Σημείων Ελεύθερης Πρόσβασης WiFi, κλπ.
Πηγή: capital.gr