Ερώτηση με ΑΚΕ της Bουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης Σταυρούλας Ξουλίδου, σχετικά με την παύση διέλευσης των οχημάτων της Ελληνικός χρυσός ΑΕ από τους οικισμούς του δήμου Βόλβης

ksoulidouΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

2-7-2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΑΚΕ

Προς: τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
την Υπουργό Τουρισμού
τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Απόφαση του Δ. Σ. του Δήμου Βόλβης για παύση της διέλευσης των οχημάτων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ.

Κύριοι Υπουργοί,

στις 27-11-2013 κατέθεσα Ερώτηση & ΑΚΕ με Αρ. Πρωτ.515/4300, σχετικά με την έκθεση του Χημείου του Κράτους που χαρακτηρίζει επικίνδυνο λόγω τοξικότητας το συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη από τη μεταλλευτική δραστηριότητα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε, που διέρρευσε ύστερα από ατυχήματα των οχημάτων που το μετέφεραν, μέσα στα όρια του Δήμου Βόλβης. Μεταξύ άλλων, ζητούσα από τον Υπουργό Οικονομικών, ως εποπτεύων Υπουργός του Γενικού Χημείου του Κράτους, να καταθέσει την εν λόγω έκθεση, προς ενημέρωση των πολιτών, αλλά ουδέποτε έλαβα σχετική απάντηση.

Παρά το θόρυβο που προκλήθηκε από τις καταγγελίες, καμιά μέριμνα δεν έχει ληφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος ούτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ούτε από την ίδια την εταιρεία. Για το λόγο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιου του Δήμου Βόλβης προχώρησε στην έκδοση της 132/24-6-2014 απόφασης, στην οποία αναφέρεται ότι:

«… τα δεκάδες φορτηγά βαρέου τύπου της Hellas Gold καθημερινά διέρχονται μέσα από τους οικισμούς και μεταφέρουν τοξικά και επικίνδυνα υλικά (π.χ. συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη αλλά και τεραστίων διαστάσεων μηχανολογικό εξοπλισμό και όχι μόνο) προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και αντίστροφα.

Την ίδια στιγμή, στο πρόσφατο παρελθόν γίναμε μάρτυρες τριών ατυχημάτων μέσα στα όρια του Δήμου μας που έδειξαν σε όλους μας – ακόμα και στους πιο δύσπιστους- τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια δραστηριότητα για την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων, για το ευαίσθητο και προστατευόμενο από διεθνείς συνθήκες (NATURA . RAMSAR) οικοσύστημα και για το επίσης ευαίσθητο τουριστικό προϊόν που διαθέτει η περιοχή μας κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες Και μόνο η εικόνα διέλευσης δεκάδων φορτηγών προκαλεί ειρωνικά σχόλια των τουριστών και ερωτηματικά για το αν ήρθαν σε τουριστική ή βιομηχανική περιοχή προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημα της περιοχής εξ’ αιτίας των μνημονιακών πολιτικών και της κρίσης.

Το οδόστρωμα από όπου διέρχονται τα φορτηγά έχει υποστεί τέτοια ζημιά που θυμίζει περισσότερο τριτοκοσμική χώρα, δημιουργώντας ταυτόχρονα σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Το προηγούμενο διάστημα ο δήμος μας με σαφή, ομόφωνη και κατηγορηματική θέση ενάντια στα σχέδια υλοποίησης της επένδυσης μεταλλουργίας χρυσού και εξόρυξης χαλκού από την ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ, κινητοποιήθηκε μαζί με τους κατοίκους με πολλούς τρόπους (αποφάσεις, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, διαμαρτυρίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες) προκειμένου να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.

Ζητήσαμε τον καθολικό έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων της εταιρείας, αλλά μάταια. Επί δυο περίπου χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες, όχι μόνο δεν ασκούν τον ρόλο για τον οποίο είναι εντεταλμένες, αλλά κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να ασκεί η ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ τις παράνομες πολλές φορές δραστηριότητες της.

Στις εύλογες ανησυχίες του δήμου και των πολιτών του, στα αλλεπάλληλα ερωτήματα του, φτάνουν στο σημείο ακόμη και να μην απαντούν. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτή η κατάσταση που υπονομεύει την ίδια την ύπαρξή μας δεν μπορεί να συνεχιστεί.»

Εκ των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, ερωτάσθε:

1. Με δεδομένο ότι το υπάρχον οδικό δίκτυο είναι ακατάλληλο για τη διέλευση βαρέων οχημάτων, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, που επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από την έλευση μεγάλου αριθμού επισκεπτών στους παραθαλάσσιους οικισμούς, προτίθεστε να ικανοποιήσετε το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόλβης για άμεση παύση της διέλευσης οχημάτων με τοξικά και επικίνδυνα υλικά και μηχανολογικό εξοπλισμό από την εξορυκτική δραστηριότητα από την Ολυμπιάδα και το Στρατώνι προς τη Θεσσαλονίκη;

2. Είναι ασφαλής η διέλευση των επικίνδυνων, τοξικών υλικών της εξορυκτικής δραστηριότητας μέσα από κατοικημένες περιοχές; Με ποιον τρόπο διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξουν νέα ατυχήματα;

3. Με ποια επιπλέον μέτρα προτίθεστε να στηρίξετε την τουριστική δραστηριότητα, η οποία για πολλά χρόνια αποτελεί και τη βασική οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή, που πλήττεται ανεπανόρθωτα από τη συνεχή υποβάθμισή της ως τουριστικού προϊόντος;

Επιπλέον, παρακαλώ για 2η φορά, όπως καταθέσετε:

1. Έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους, που αφορά την ανάλυση του συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη από τη μεταλλευτική δραστηριότητα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. που διέρρευσε στη Ρεντίνα του Δ. Βόλβης και στο Λιμένα της Θεσσαλονίκης.

Η ερωτώσα Βουλευτής
Σταυρούλα Ξουλίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17 + 7 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.