Guardian: Οι εκλογές είναι μια μάχη ανάμεσα στον μπουρζουά Σαμαρά και το «new kid on the block» Τσίπρα
Δύο ξένοι στην ίδια πόλη. Δύο πολιτικοί ηγέτες που εκπροσωπούν εντελώς διαφορετικούς κόσμους, θεωρίες και… εκφραστικές σχολές. Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα είναι μια μάχη ανάμεσα σε δύο πολιτικούς άνδρες: τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα.
Πέραν των όποιων αξιολογικών κρίσεων γύρω την προσωποπαγή μονομέρεια του συλλογισμού, ο Guardian θεωρεί πως σε αυτή την εκλογική μάχη συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου διαφορετικές λογικές. Ο Αντώνης Σαμαράς ανήκει στον «παλιό κόσμο της ελληνικής μπουρζουαζίας. Είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ με σταθερές συντηρητικές απόψεις. Στην αντίπερα όχθη, ο Αλέξης Τσίπρας είναι απόφοιτος του δημόσιου πανεπιστήμιου, ανήκει στη μεσαία τάξη και μεγάλωσε σε έναν κόσμο που αποφάσισε να αλλάξει τα πράγματα κάτω από μια αριστερή πολιτική».
Αυτή η προσωπική μάχη αναμένεται να επηρεάσει την Ευρώπη, σημειώνει το άρθρο και στο δρόμο προς τις εκλογές, θα ενταθεί καθώς οι διαφορές μεταξύ τους είναι έντονες και εν πολλοίς θα καθορίσουν το εκλογικό πλαίσιο. Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, γνώστης των ελληνικών πολιτικών πραγμάτων, σημειώνει: «Τελικά οι εκλογές θα αναζωπυρωθούν από αυτή την πολωτική επιλογή ανάμεσα στους δύο άνδρες και φυσικά σε ό,τι τα κόμματα τους εκπροσωπούν».
Κάθε ψήφος, στον έναν ή τον άλλον, φέρει ένα σημασιολογικό βάρος. Γράφει η Έλενα Σμιθ στον Guardian: «Η υποστήριξη στον πατρίκιο Σαμαρά αντιμετωπίζεται ως μια ψήφος στη σταθερότητα. Οι αγορές, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τον θεωρούν ως την καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα, αλλά συνακόλουθα και για την Ευρώπη. Η διεθνής υποστήριξη στο πρόσωπό του αυξήθηκε μετά το 2012, οπότε και σχημάτισε την εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού».
Εργασιομανής μεν, παλαιός δε…
Ωστόσο, η αδυναμία εκλογής Προέδρου ανέδειξε -εκ νέου- τον ΣΥΡΙΖΑ ως το κόμμα που δυνητικά μπορεί να πάρει τη «δουλειά» της τωρινής κυβέρνησης. Όπου ΣΥΡΙΖΑ, και τον Guardian, σημαίνει: ένα κόμμα στο οποίο συντάσσονται κομμουνιστές, τροτσκιστές, μαοϊκοί, σοσιαλιστές και οικολόγοι. Εντέλει, είναι το κόμμα που κατά τον Σαμαρά θα ρίξει την Ελλάδα στα βράχια, ενώ το ίδιο κάνει λόγο για διαγραφή χρέους και επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.
Αν και ο εργασιομανής Σαμαράς (χαρακτηρισμός του άρθρου) έβαλε δειλά-δειλά την Ελλάδα σε μια φάση ανάκαμψης, είναι ταυτισμένος σε τη σκληρή λιτότητα που επιβλήθηκε στη χώρα. Το παράδοξο είναι ότι ενώ στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ως καταλληλότερος για την πρωθυπουργία, θεωρείται μέλος της παλιάς άρχουσας τάξης που κατάστρεψε την Ελλάδα. Αυτό είναι άλλωστε και το βασικό επιχείρημα του 40χρονου Τσίπρα, από τη στιγμή που ονοματίζει τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ την επιτομή του πολιτικού κατεστημένου που προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα.
Αντικομφορμιστής
Αν και στην αρχή χλευάστηκε για το ντύσιμο και το κούρεμά του, ο Τσίπρας έδειξε στην πορεία πως είναι ένας ταλαντούχος πολιτικός – κάτι που ακόμη και οι εχθροί του το παραδέχονται. Έχει εξαιρετική φιλοδοξία να κυβερνήσει, σημειώνει ο Guardian. Ζει σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, σε νοικιασμένο διαμέρισμα, έχει παντρευτεί τη γυναίκα που γνώρισε στο γυμνάσιο, μαζί της έκανε οικογένεια και είναι γιος πολιτικού μηχανικού. Πάνω από όλα ανήκει σε μια γενιά απαλλαγμένη από την εξουσία. Δεν είναι τυχαίο, σημειώνει το άρθρο, ότι μεγάλο μέρος των νέων και των ανέργων υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο τετραπλασιασμός της εκλογικής δύναμης του κόμματος είναι έργο του χαρισματικού ηγέτη του που εργάστηκε σκληρά σε προσωπικό επίπεδο (βελτίωσε το λόγο του), αλλά και αναζήτησε συμμαχίες με άλλα αριστερά κόμματα και ερείσματα στο εξωτερικό. Οι διαφορές εξακολουθούν να βγάζουν… μάτι: ο Σαμαράς,, σπουδαγμένος στο Χάρβαρντ, ξέρει πολλές ξένες γλώσσες, ενώ ο Τσίπρας που σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα, δεν διαθέτει ανάλογες δεξιότητες.
«Ο Σαμαράς αντιπροσωπεύει την παραδοσιακή άρχουσα τάξη, ενώ ο Τσίπρας είναι το νέο παιδί στη γειτονιά που μαθαίνει γρήγορα. Έχει πολύ δυναμισμό και σε ευρωπαϊκή κλίμακα φαίνεται να προσφέρει κάτι νέο», εξηγεί με νόημα ο Ηλίας Νικολακόπουλος.
Ο Τσίπρας έχει βιώσει τα δεινά που βασανίζουν την ελληνική κοινωνία: διαφθορά, ευνοιοκρατία και έλλειψη αξιοκρατίας. Για τους οπαδούς του είναι ένας οραματιστής, για τους πολέμιούς του ένα επικίνδυνος ιδεολόγος που οδηγεί τα πράγματα σε έναν εμφύλιο μεταξύ αριστεράς και δεξιάς.
«Λίγοι πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πρώτο κόμμα, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα καταφέρει να έχει την αυτοδυναμία που ζητάει. Έτσι κάποια μικρότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του καινούργιου κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, ενδέχεται να εμπλακούν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Η Ελλάδα σε αυτές τις κρίσιμες ώρες καλείται να ψηφίσει δύο διαφορετικές προσωπικότητες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη χάραξη της πορείας που θα πάρει η χώρα», καταλήγει το άρθρο.
Πηγή: iefimerida.gr
Φωτογραφίες: Eurokinissi