Η Άννα – Μαρία Χατζόγλου στο 2ο Συνέδριο Φοιτητών Ιστορίας και Εθνολογίας Κομοτηνής

H  Άννα – Μαρία Χατζόγλου ήταν μια από τους ομιλητές στο 2ο Συνέδριο Φοιτητών Ιστορίας και Εθνολογίας Κομοτηνής με θέμα εισήγησης “Αναπαραστάσεις του Βρετανικού Ιμπεριαλισμού κατά την βικτωριανή περίοδο του 19ου αιώνα στην Φεγγαροπετρα του Collins και στο Σήμα των Τεσσάρων του Conan Doyle”, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου 2024.

H  Άννα – Μαρία Χατζόγλου, κόρη του Θεόδωρου Χατζόγλου και της Ειρήνης Παναγιωτίδου από την Νέα Απολλωνία, είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης. Επίσης συμμετέχει στην οργανωτική επιτροπή του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φοιτητών Αρχαιολογίας που θα διεξαχθεί στην Κομοτηνή τον Οκτώβριο του 2024.

Το “Συνέδριο Φοιτητών Ιστορίας και Εθνολογίας Κομοτηνής” (Σ.Φ.Ι.Ε.Κ) αποτελεί πρωτοβουλία του Φοιτητικού Συλλόγου”Ηρόδοτος” με σκοπό τη προαγωγή της γνώσης, την ενίσχυση της θέλησης για συμμετοχή σε συλλογικές δράσεις καθώς και την καλλιέργεια γόνιμων προβληματισμών σχετικά με θέματα που εντάσσονται στα επιστημονικά πεδία του Τμήματος.

Η επιτυχημένη διοργάνωση των δύο πρώτων Συνεδρίων αποτέλεσε παρακαταθήκη για την καθιέρωση του εγχειρήματος ως θεσμού για το Τμήμα.

Άμεσος στόχος είναι, πλέον, η καθιέρωση της διοργάνωσης σε ετήσια βάση, με σκοπό την δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας και ανάδρασης στους φοιτητές, τους διδάσκοντες αλλά και τα μέλη της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος θεωρεί την ύπαρξη ενός τέτοιου συνεδρίου ιδιαίτερα σημαντική, καθώς στο πλαίσιο αυτού διαμορφώνεται ένα ασφαλές περιβάλλον για τους φοιτητές, ώστε να εκτεθούν και να παρουσιάσουν τις εργασίες τους με ακροατήριο τους συναδέλφους τους και μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος.

Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνεται ο προσανατολισμός προς την ενεργή ερευνητική δραστηριότητα, καθώς και η ανάπτυξη ευρέος φάσματος ακαδημαϊκών δεξιοτήτων που σχετίζονται με την τεκμηρίωση και την παρουσίαση επιστημονικού λόγου και έργου.

Για το επικείμενο 3ο Συνέδριο Φοιτητών Ιστορίας και Εθνολογίας Κομοτηνής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, νέες προκλήσεις επιτάσσουν, τόσο ο εμπλουτισμός του Συνεδρίου με περισσότερες παράλληλες δράσεις που θα αναδεικνύουν και θα προβάλλουν όψεις της τοπικής πολιτισμικής και κοινωνικής παράδοσης και πραγματικότητας, ως ερευνητικό πεδίο, όσο και η συμμετοχή φοιτητών ομοταγών και μη Τμημάτων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Τέλος η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης των ερευνητικών δραστηριοτήτων από μεριάς των φοιτητών, αποσκοπεί στην επαν-οικειοποιήση του πανεπιστημιακού χώρου, ως χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και εποικοδομητικού ερευνητικού διαλόγου.

Ανακοίνωση έναρξης υποβολής συμμετοχών για το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας

Με την παρούσα επιστολή, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών και του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας, το οποίο διεξάγεται υπό την αιγίδα της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα «Σώμα και Ψυχή στην αρχαιότητα – διεπιστημονικές προσεγγίσεις».

Οι ανακοινώσεις ενδείκνυται να επικεντρωθούν σε θέματα υγείας, δίαιτας και διατροφής, στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών, σε ζητήματα δυσμορφίας, στην άθληση και τον καλλωπισμό του ανθρώπινου σώματος, στην πρόνοια για ατομική και συλλογική υγιεινή και στην εξέλιξη της ιατρικής από την προϊστορία έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια υπό το πρίσμα της αρχαιολογίας και της αρχαιομετρίας.

Δικαίωμα συμμετοχής στο συνέδριο έχουν όλοι οι προπτυχιακοί φοιτητές αρχαιολογικών, ανθρωπιστικών σχολών και άλλων ειδικοτήτων όμοιου ή συσχετιζόμενου χαρακτήρα με τη θεματική του συνεδρίου, καθώς και οι απόφοιτοι των σχολών αυτών που ανήκουν ακόμη σε προπτυχιακό επίπεδο.

Από τις 26/03/2024 μέχρι τις 31/05/2024, ενδέχεται να λάβει παράταση η καταληκτική ημερομηνία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την φόρμα συμμετοχής στο παρακάτω link:

https://forms.gle/BBig6xDtELyEqJTi9

Η συμμετοχή μπορεί να διεξαχθεί με δύο τρόπους: με ομιλία ή με επιτοίχια ανακοίνωση (poster). Η περίληψη θα πρέπει να έχει έκταση 200 έως και 350 λέξεων, ενώ είναι απαραίτητη η συμπερίληψη της επιλεγόμενης βιβλιογραφίας. Τέλος, οι ανακοινώσεις δύναται να είναι τόσο ατομικές, όσο και ομαδικές, οι οποίες δεν θα ξεπερνάνε σε αριθμό τα τέσσερα (4) άτομα.

Παρακάτω, παραθέτονται μερικές ενδεικτικές θεματικές υποενότητες, οι οποίες δεν πρέπει να εκληφθούν ως δεσμευτικές:

  • Υγεία και θεραπεία μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα και γραπτές πηγές
  • Δίαιτα και διατροφή
  • Φαρμακευτικά φυτά και ψυχοτρόπες ουσίες
  • Θεοί-θεραπευτές και χώροι ίασης
  • Μίασμα και καθαρμός
  • Ασθένειες, τραύματα και επιδημίες
  • Ιατροί και μαίες
  • Αθλητισμός και ιατρική
  • Απεικονίσεις ασθενειών και δυσμορφίας στην τέχνη
  • Ψυχικές ασθένειες στην τέχνη και τις γραπτές πηγές
  • Σωματική περιποίηση και καλλωπισμός
  • Δημόσια και ιδιωτικά έργα υγιεινής

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στους λογαριασμούς του συνεδρίου στα μέσα δικτύωσης (Instagram: @12o.psfarch και  Facebook: 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας), αλλά και στο email επικοινωνίας μας: 12o.psfarch@gmail.com

Με εκτίμηση,

Η οργανωτική επιτροπή του  12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φοιτητών Αρχαιολογίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five + 8 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.