Η ελληνική πραγματικότητα στον ιαματικό τουρισμό και ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (Βίντεο)

Πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιστορικών Λουτροπόλεων – European Historic Thermal Town Association (E.H.T.T.A.)στο Club Hotel Casino Loutraki.
Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν εκτός από τον Δήμαρχο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων κ.Γιώργο Γκιώνη ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και Δήμαρχος Λαγκαδά κ.Καραγιάννης Ιωάννης, ο Αντιπρόεδρος του ΣΔΙΠΕ και Δήμαρχος Αλμωπίας κ.Μπίνος Δημήτρης, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Δημ.Σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ.Παπαστεργίου Χρήστος, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Δήμαρχος Κύθνου κ.Γαρδέρης Σταμάτης και ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας κ.Δανάς Μάρκος.

Στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης
την 1η ημέρα πραγματοποιήθηκε
Ημερίδα The Cafés of Europe με τίτλο:
THERMAL VISIONS
Κοινωνική Καινοτομία και Κοινωνικές Επενδύσεις
Νέες Ευκαιρίες Ανάδειξης για τις Θερμαλιστικές Πόλεις

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΧΕ ΩΣ ΕΞΗΣ:

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ:

Guiseppe BELLANDI, Πρόεδρος
του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ιστορικών Πόλεων Θερμαλισμού (ΕΗΤΤΑ),
Δήμαρχος Montecatini Terme (Ιταλία)

Ζωή ΚΑΖΑΖΑΚΗ, Εκπρόσωπος της ΕΗΤΤΑ στην Ελλάδα

ΟΜΙΛΙΕΣ:

Γεώργιος ΓΚΙΩΝΗΣ, Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων:
“Loutraki PLUS: Επενδύοντας στην κοινωνική και την κυκλική οικονομία”

Ιωάννης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, Δήμαρχος Λαγκαδά & Πρόεδρος
του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος:
“Η ελληνική πραγματικότητα στον ιαματικό τουρισμό
και ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας”.

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας
και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: “HORIZON 2020 & EFSI:
Municipalities and NGOs in the forefront of social investments”.
Διαβάστε παρακάτω την εισήγηση του κ.Καραγιάννη καθώς και το video με τις εισηγήσεις της 1ης ημέρας
Καταρχήν θέλω να συγχαρώ τον φίλο Γιώργο Γκιώνη, Δήμαρχο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων για την επιτυχία του να διοργανώσει για 1η φορά στην Ελλάδα την Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιστορικών Λουτροπόλεων.

Μετά από 2 χρόνια συμμετοχής της Ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΕΗΤΤΑ και έντονης συνεργασίας σε όλα τα ζητήματα του Θερμαλισμού είναι ιδιαίτερη η χαρά μας σήμερα, να υποδεχόμαστε στην Ελλάδα εκπροσώπους Ευρωπαϊκών περιφερειών, δήμων αλλά και μεγάλων ιστορικών ευρωπαϊκών λουτροπόλεων που έχουν πραγματικά καταφέρει πολλά στην προαγωγή και την ανάπτυξη των Ιαματικών πηγών.

Ο Θερμαλισμός γεννήθηκε πριν 2500 χρόνια στο Αιγαίο και όχι μόνο προήγαγε την υγεία των ανθρώπων αλλά ήταν και ζήτημα πολιτιστικό. Είναι γνωστές οι αναφορές του ιστορικού Ηρόδοτου, αλλά και του πατέρα της ιατρικής και της υδροθεραπείας Ιπποκράτη, σύμφωνα με τις οποίες εδώ στην χώρα μας άρχισε το υπέροχο ταξίδι του θερμαλισμού που συνέχισαν μετά διέδωσαν παντού στον τότε γνωστό κόσμο οι Ρωμαίοι.

Για μας στον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας η συμμετοχή στην ΕΗΤΤΑ ήταν μια στρατηγική επιλογή. Η επαφή με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς ήταν απόλυτη ανάγκη. Από τις αρχές του 2015 έχοντας σαν στόχο την άρση της απομόνωσης των Ελληνικών Ιαματικών πηγών καλέσαμε την κ.Καζαζάκη σε συνεδρίαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη μας για τις δράσεις της ΕΗΤΤΑ και να ξεκινήσουμε την συνεργασία μας. Από τότε έχουν ενταχθεί στην ΕΗΤΤΑ εκτός από τον Σύνδεσμο, που συμμετέχει σαν associated member, άλλα 3 μέλη μας που συμμετέχουν σαν active members, ο Δήμος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, ο Δήμος Καβάλας αλλά και ο Δήμος Αλμωπίας. Ελπίζουμε τους επόμενους μήνες στην συμμετοχή ακόμη 2 Δήμων –μελών μας.

Αυτό που καταφέραμε τα πρώτα 2 χρόνια της παρουσίας μας στην ΕΗΤΤΑ είναι πράγματι αξιοσημείωτο. Καταρχήν επιδιώξαμε και πετύχαμε την μεταφορά τεχνογνωσίας από τον Ευρωπαϊκό χώρο στην Ελλάδα. Διοργανώσαμε ημερίδα με την συμμετοχή του μέλους της επιστημονικής επιτροπής της ΕΗΤΤΑ κ. Mario Crecente με θέμα την λειτουργία των ιαματικών πηγών στην Ισπανία, γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα σε συνεργασία με ανάλογες δράσεις σε όλη την Ευρώπη, παρακολουθήσαμε ημερίδες σε Ευρωπαϊκές λουτροπόλεις για τις ιαματικές πηγές. Έτσι στελέχη των δικών μας Ιαματικών πηγών γνώρισαν από κοντά καλές πρακτικές, και συνεργάστηκαν με στελέχη ευρωπαϊκών ιαματικών πηγών πάνω στο management και το marketing. Η δικτύωση που επιδιώκαμε γίνεται κάθε μέρα πράξη και από αυτή την διαδικασία εμείς στον Ελληνικό χώρο έχουμε μόνο να κερδίσουμε.

Μόνο έτσι θα συμπληρωθεί η τρομερή δουλειά που γίνεται από τον Σύνδεσμο και τα μέλη του πάνω στις αναγνωρίσεις των φυσικών πόρων, στις αδειοδοτήσεις των εγκαταστάσεων και στην χρηματοδότηση του μέσα από το ΕΣΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα
Καθημερινά αιρετοί σε δήμους μέλη μας, αλλά και διοικητικοί υπάλληλοι προσπαθούν τόσο στο θέμα των αναγνωρίσεων των φυσικών πόρων ως ιαματικών όσο και στο θέμα των αδειοδοτήσεων των εγκαταστάσεων μας.

Σήμερα έχουμε 113 κατατιθεμένους φακέλους στο Υπ.Τουρισμού και 43 ΦΕΚ αναγνώρισης. Επίσης 25 ιαματικές πηγές συνεργάζονται με την Ε.Υ.ΠΑ.ΤΕ. προκειμένου να λάβουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας ενώ άλλες δουλεύουν τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τα άλλα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Ο ρόλος του Συνδέσμου είναι βέβαια κομβικός, σε κάθε περίπτωση είτε αυτό αφορά την συνεργασία με τα στελέχη των δήμων –μελών είτε αφορά την συνεργασία με τα στελέχη του Υπ.Τουρισμού έτσι ώστε να καταφέρνουμε να είμαστε αποτελεσματικοί.

Αυτό μας έδωσε το δικαίωμα να προχωρήσουμε παρακάτω και να ασχολούμαστε ταυτόχρονα με την ανάπτυξη των ιαματικών μας πηγών. Κάτι τέτοιο στο παρελθόν φυσικά θα ήταν ανέφικτο. Είχαμε πει στην 1η συνεδρίαση του 2015 ότι χωρίς αναγνωρίσεις των φυσικών πόρων και αδειοδοτήσεις των εγκαταστάσεων δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.

Εκτός λοιπόν από τα βασικά ασχολούμαστε ταυτόχρονα
1)με τις οικομοτεχνικές μελέτες που απαιτεί ο νόμος μετά το ΦΕΚ αναγνώρισης

2)ασχολούμαστε με την χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών. ( Όλοι οι δήμοι- μέλη μας και όχι μόνο, έχουν λάβει το ερωτηματολόγιο που φτιάξαμε σε συνεργασία με το Υπ.Τουρισμού και το ΕΠΑΝΕΚ ,και ασχολούνται σε συνεργασία μαζί μας, με την συμπλήρωση του. Θυμίζω ότι είναι το πρώτο βήμα για την πρόσκληση που θα αφορά τις ιαματικές πηγές.)

3)ακόμη ασχολούμαστε πολύ έντονα με την νέα σχέση που επιδιώκουμε να εδραιώσουμε με τον Εθνικό ασφαλιστικό οργανισμό, τον ΕΟΠΥΥ. Ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ είναι κομβικός τόσο σε Εθνικό επίπεδο όσο στο επίπεδο εφαρμογής της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 24/2011 για την διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη. Η οδηγία δουλεύει μέσα από τον ΕΟΠΥΥ και ήδη ο αντίστοιχος ΕΟΠΥΥ της Πολωνίας ζήτησε στοιχεία για τις Ιαματικές πηγές με τις οποίες μπορεί να συνεργαστεί στην Ελλάδα. Μια από τις δράσεις πάνω στις οποίες συνεργαζόμαστε με τον ΕΟΠΥΥ είναι το portal του Τουρισμού Υγείας στο οποίο κάτω από την σφραγίδα του ΕΟΠΥΥ θα συγκεντρωθούν όλοι οι Έλληνες πάροχοι του Τουρισμού Υγείας.

Φυσικά συνεχίζουμε την συνεργασία μας με το Υπ.Τουρισμού για την ψήφιση της ΚΥΑ με τις τεχνικές προδιαγραφές των υδροθεραπευτηρίων μας ή όπως θα λέγονται στο εξής των Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και των Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού-Θερμαλισμού. Κάτι τέτοιο θα ανοίξει τον δρόμο για τις χορηγήσεις Ειδικού Σήματος Λειτουργίας στις εγκαταστάσεις μας

Ακόμη σας ενημερώνω ότι έγινε δεκτή η πρόταση μας από το Υπουργείο και εντός των επόμενων ημερών ξεκινάει τις συνεδριάσεις της η ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί με την Υπουργική απόφαση για την Διανομή του Ιαματικού Φυσικού Πόρου, ζήτημα υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη των ιαματικών πηγών. Στην ομάδα εργασίας αυτή συμμετέχουν ελάχιστοι κρατικοί φορείς και βέβαια ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας ο οποίος με νόμο του Ελληνικού κράτους αντιπροσωπεύει τους δήμους στα διοικητικά όρια των οποίων βρίσκονται Ιαματικές πηγές.

Τους επόμενους μήνες θα συμμετάσχουμε σε τρεις τουριστικές εκθέσεις ξεκινώτας από την NOSTOS EXPO στην Ναύπακτο 13-16 Οκτωβρίου μια έκθεση που αφορά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Συνεχίζουμε στην Αθήνα 19-22 Οκτωβρίου στην ΜΙΤΕ και τελειώνουμε στην PHILOXENIA 16-19 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Όπως βέβαια είναι γνωστό θα μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα μέλη στο περίπτερο του Συνδέσμου προκειμένου να προωθήσουν το τουριστικό προϊόν της Ιαματικής πηγής τους, χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε αντιτίμου.
Ακόμη θα συμμετάσχουμε σε πολλά συνέδρια και ημερίδες στο εξωτερικό ακολουθώντας ουσιαστικά το πρόγραμμα της ΕΗΤΤΑ.

Ο Ελληνικός Ιαματικός τουρισμός και κατ’ επέκταση ο Ελληνικός Τουρισμός Υγείας έχουν τεράστιες δυνατότητες. Οι Ελληνικοί Ιαματικοί Φυσικοί Πόροι είναι καταπληκτικής ποιότητας και μπορούμε να στηριχτούμε σε αυτό για να δημιουργήσουμε. Η συνεργασία με θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολούνται με τις Ιαματικές πηγές είναι για εμάς στρατηγική επιλογή και έτσι θα συνεχίσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17 + 4 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.