«Η επανεκκίνηση είναι το στοίχημα»

Με τον Πρόεδρο κ.Βασίλειο Γεωργιάδη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Μενέλαο Παπαποστόλου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο βουλευτής ΝΔ Β´ Θεσσαλονίκης Δ. Βαρτζόπουλος.

Συζητήθηκε εκτενώς οι προοπτικές της οικονομίας στη μετά-covid εποχή.

Εκτίμηση όλων, ότι η χρηματοδότηση της επανεκκίνησης της οικονομίας είναι το στοίχημα. Το κράτος έχει ήδη δώσει πολλά, 24δις το 2020, 11,5δις μέχρις στιγμής εφέτος. Προφανές, ότι με το χρέος πλέον στο 200% του ΑΕΠ και με αυξανόμενες πανευρωπαϊκά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι δυνατότητες παροχής κρατικής ρευστότητας δεν είναι πλέον μεγάλες.

Η παρέμβαση της ΕΚΤ φαίνεται επαρκής μεν, το αξιόχρεο της χώρας μας -και δη άνευ ιδιαίτερων εξωτερικών ελέγχων- πρέπει, να διατηρηθεί ως κόρη οφθαλμού δε.

Τούτο συνεπάγεται, ότι η επανεκκίνηση θα πρέπει, να στηριχθεί κυρίως από μόχλευση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Το Ταμείο Ανάκαμψης φαντάζει μονόδρομος. Η εμπειρία όμως των ΤΕΠΙΧ επιβάλλει διορθωτικές κινήσεις. Η εμπλοκή των συστημικών τραπεζών, θα πρέπει, να ελαχιστοποιηθεί, τα κριτήρια να είναι λειτουργικά.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στην φορολογική διοίκηση. Ο βουλευτής σχολίασε, ότι ως Γενικός Γραμματεύς Συντονισμού της τότε Κυβέρνησης έζησε από κοντά την επίμονο προσπάθεια της ευρωπαϊκής Task Force και του Δ.Ν.Τ για την δημιουργία μιας μοντέρνας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Κοντά 10 χρόνια μετά δυστυχώς ο εξευρωπαϊσμός παραμένει ακόμη ζητούμενο. Αντί να εφαρμοσθούν σύγχρονα εργαλεία διαπίστωσης της φορολογικής ικανότητος των πολιτών, αλυσιτελείς μέθοδοι, όπως πχ τα κριτήρια διαβίωσης, αποτελούν ακόμη κανόνα.

Κατά την συζήτηση εγέρθησαν και ερωτήματα σχετικά με την διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων των φορολογικών υπηρεσιών. Κοινή διαπίστωση, ότι το θεσμικό πλαίσιο της ΑΑΔΕ θα πρέπει, να αξιολογηθεί συνολικώς και εκ βάθρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.