Η εξόρυξη στις Σκουριές και ο πραγματικός κίνδυνος

σκουριεςΕίναι πραγματικά οξύμωρο το να μετράει κανείς πόσες φορές έχει αλλάξει θέση στο θέμα των Σκουριών και της εκεί εξόρυξης χρυσού η νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Θυμάσαι όταν σου έλεγαν να μην ψηφίσεις τον Αλέξη γιατί μπορεί και να σταματήσει να ανατέλλει ο ήλιος από την Ανατολή; Θυμάσαι όταν σου έλεγαν να μην ψηφίσεις Αριστερά γιατί τα σούπερ μάρκετ θα σταματήσουν να έχουν γάλα, σερβιέτες και χαρτί υγείας; Eεε, λοιπόν, ψέματα σου έλεγαν. Αλλά αυτή η κυβέρνηση στα θέματα του Περιβάλλοντος (βλ. Ασωπό, Μεσσαπία, Σκουριές) πόσο αλήθεια μάς λέει;

Είναι πραγματικά οξύμωρο το να μετράει κανείς πόσες φορές έχει αλλάξει θέση στο θέμα των Σκουριών και της εκεί εξόρυξης χρυσού η νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο τίτλος του νέου υπερ-υπουργείου είναι ασφαλώς sic αλλά πώς μπορεί η προστασία του περιβάλλοντος να είναι στο ίδιο υπουργείο με την παραγωγική ανασυγκρότηση; Μήπως είναι ασύμβατες έννοιες και πολιτικά και τεχνοκρατικά; Στο θέμα των Σκουριών, όμως, ο κ. Τσιρώνης (μετά τα «απανωτά αυτογκόλ» που έχει σημειώσει, καλείται να μας απαντήσει στα εξής:

1. Γιατί δεν προχωρά άμεσα σε πλήρη επαναξιολόγηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) που έχει «εγκρίνει» η προηγούμενη κυβέρνηση για τις Σκουριές;

2. Αν κάνει αυτό που ρωτάμε στο 1, τότε θα διαπιστώσει ότι η μέθοδος εξόρυξης είναι εκείνη που έχει πολλά, χημικής φύσεως και περιβαλλοντικής επίδρασης, κενά. Γιατί δεν χρησιμοποιεί τις χημικές του γνώσεις ο χημικός κ. Τσιρώνης για να δει αν η μέθοδος «flash melting» είναι περιβαλλοντικά «φιλική»; Ή μήπως δεν είναι και γι’ αυτό δεν υπάρχουν μεταλλεία στην «πολιτισμένη» Δύση που να χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο;

3. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η υλοτόμηση το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα στις Σκουριές, αλλά τα τοξικά παραπροϊόντα που θα παραχθούν και θα επιμολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής αλλά και τη θάλασσα. Αντέχει η Ελλάδα σήμερα να «αποκτήσει» στην καρδιά της Χαλκιδικής έναν ακόμη Ασωπό;

Οι απαντήσεις του κ. Τσιρώνη σε αυτά τα ερωτήματα αναμένονται με ενδιαφέρον. Για να δούμε επιτέλους πόσο έτοιμη είναι η πολιτική ηγεσία του εν λόγω υπουργείου να σταματήσει με επιστημονική αξιοσύνη (άρα και υπεράνω κάθε μικροπολιτικής νοοτροπίας!) ένα περιβαλλοντικό έγκλημα…

ΥΓ.: Στην περιοχή Cononish στη Σκοτία αδειοδοτήθηκε το 2011 μεταλλείο χρυσού με τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Κλίμακα: εξόρυξη 72.000 τόνων μεταλλεύματος τον χρόνο (δηλαδή λιγότερο από όσο θα παράγει το μεταλλείο των Σκουριών μέσα σε τρεις μόνο μέρες!).

2. Τρόπος εξόρυξης: αποκλειστικά υπόγειος.

3. Μέθοδος επεξεργασίας: το Cononish θα βγάζει καθαρό χρυσό μόνο με επίπλευση και βαρυτομετρικό διαχωρισμό. Δεν θα υπάρχει ούτε εργοστάσιο μεταλλουργίας, ούτε τοξικά παραπροϊόντα, ούτε κυανιούχα, ούτε αρσενικό…

Και το κυριότερο: οι Σκοτσέζοι έχουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς της χώρας τους, επειδή αυτοί έχουν αποδείξει ότι λειτουργούν προς όφελος των πολιτών και μόνο…

Γιάννης Zαμπετάκης
Επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

18 + seven =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.