Οι ιαματικές πηγές πόλος έλξης επενδύσεων στην Ελλάδα

Εικόνα εγκαινίων 1998

Τις επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στο μέτωπο των ειδικών μορφών τουρισμού και ειδικά αυτών που έχουν να κάνουν με το σκέλος του ιαματικού τουρισμού, εξετάζει σε ειδική ημερίδα το Enterprise Greece με θέμα:«Ανάπτυξη των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα» που λαμβάνει χώρα, στο συνεδριακό χώρο του μουσείου της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή φορέων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και άμεσα εμπλεκομένων με τις ιαματικές πηγές.

Κατά το άνοιγμα των εργασιών, οι υπουργοί της κυβέρνησης που έδωσαν το παρών στην ημερίδα στάθηκαν στη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει την ανάπτυξη σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και εστίασαν μεταξύ άλλων στα πεπραγμένα προς την κατεύθυνση της άνθισης των ιαματικών πηγών.

Στην παρέμβαση της η υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά υπογράμμισε, ότι ήδη έχουν αδειοδοτηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασίας αδειδότησης 110 ιαματικές πηγές σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι ο πλέον ιδανικός προορισμός για τουρισμός υγείας στην Ευρώπη, καθώς πρωταγωνιστεί στις ιαματικές πηγές. Είναι στρατηγική επιλογή της τουριστικής ηγεσίας και της κυβέρνησης να προωθήσει την ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες και ο ιαματικός τουρισμός είναι το όχημα για να τρέξουν οι επενδύσεις στις περιοχές αυτές, ανάφερε η υπουργός και πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχει ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο επενδύσεων στο μέτωπο αυτό. Παραμένοντας στο μέτωπο των επενδύσεων η κα Κουντουρά ανάφερε ότι την τελευταία διετία 350 τουριστικές επενδύσεις έτρεξαν στην χώρα μας.

Στην παρέμβαση του ο Σωκράτης Φάμελλος αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας, απευθυνόμενος στο επενδυτικό ακροατήριο επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα έχοντας ταυτόχρονα ισχυρή πολιτική διοίκηση που διαβεβαιώνει την σταθερότητα των επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης. «Η χώρα μας αλλάζει παραγωγικό μοντέλο και πλέον διαθέτει ισχυρούς κανόνες ισονομίας και διαφάνειας εφόσον η Ελλάδα έπρεπε και πρέπει, και αυτό κάνει τώρα, να μετατραπεί από ένα πελατειακό κράτος σε ένα κράτος ευρωπαϊκό, στον πυρήνα της ευρωζώνης με ισχυρότατο το κράτος δικαίου», ανάφερε ο κ. Φάμελλος. Επίσης, πρόσθεσε ότι δημιουργείται ρυθμιστικό πλαίσιο που επιταχύνει διαδικασίες, προωθεί γρήγορες αδειοδοτήσεις χωρίς διακρίσεις, ισότιμα για όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας.

Εκθέτοντας στις βασικές τομές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 3 χρόνια ο κ. Φάμελλος είπε: «Ολοκληρώθηκε ο υδατικός σχεδιασμός της χώρας στα τέλη Δεκεμβρίου, προχωράει με γοργούς ρυθμούς το κτηματολόγιο και των δασικών χαρτών και πλέον η Ελλάδα έχει κυρωμένους τους δασικούς χάρτες σε ποσοστό 32% της γεωγραφικής της επικράτειας. Παράλληλα κωδικοποιήθηκε η δασική νομοθεσία, ενώ προωθούνται οι διαδικασίες για γρήγορες αδειδοτήσεις και υψηλό επίπεδο ελέγχων».

Από την πλευρά του ο Στέργιος Πιτσιόρλας υφυπουργός οικονομίας και ανάπτυξης τόνισε ότι η χώρα μας διαθέτει έναν πολύ μεγάλο πλούτο που δεν έχει αξιοποιηθεί εξαιτίας του θεσμικού πλαισίου. Κτηματολόγιο, δασολόγιο κλπ είναι μερικά από τα αγκάθια που εμποδίζουν τις μεγάλες επενδύσεις και υπογράμμισε ότι τα τελευταία 2 χρόνια γίνονται πολύ σημαντικές προσπάθειες ώστε να καλυφτούν κενά δεκαετιών και σε σημαντικό ποσοστό έχουν αντιμετωπιστεί πολλά ζητήματα. Στο σκέλος των ιαματικών πηγών ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι δεν αρκεί ένας δήμος να έχει ιαματικές πηγές, αντίθετα θα πρέπει να συνδυαστούν όλα τα συνδυαστικά πλεονεκτήματα αυτής της μορφής τουρισμού και να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο προϊόν που θα απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες. Την ίδια στιγμή ανάφερε ότι θα πρέπει να υπάρξουν πετυχημένα επενδυτικά παραδείγματα από ιδιώτες που θα αξιοποιήσουν δημόσια περιουσία.

Τέλος, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Jens Plotner στάθηκε στα επιτεύγματα της Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού σημειώνοντας ότι οι Γερμανοί αγαπάνε την Ελλάδα και θα συνεχίσουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Μάλιστα εκτίμησε ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να είναι η πρώτη αγορά για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις αφίξεις Γερμανών προς τη χώρα μας.

tanea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

one × 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.