Η Νέα Μάδυτος τίμησε τον Άγιο Ευθύμιο Επίσκοπο Μαδύτου

Τον Άγιο Ευθύμιο Επίσκοπο Μαδύτου τον Μυροβλήτη τίμησε την Τρίτη 5 Μαΐου 2020 η Ενορία του Τιμίου Προδρόμου Νέας Μαδύτου ο οποίος είναι ο Προστάτης της. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ο Άγιος τιμήθηκε στον Ενοριακό Ναό του Τιμίου Προδρόμου ώστε να προσέλθουν όσο το δυνατό περισσότεροι ενορίτες λόγω της μεγάλης επιφάνειάς του ενώ κάθε χρόνο εορταζόταν σε Ιερό Ναΰδριο που έχει ανεγερθεί από τους Μαδυτινούς. 

Στην Ακολουθία του Όρθρου και στη Θεία Λειτουργία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος πλαισιούμενος από τους Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεο Ζέρβα Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και Προϊστάμενο του Ιερού Ναού και π. Μελέτιο Τσόγκα, τους Αιδ. Οικ. π. Παναγιώτη Χαλιάζη, π. Γεώργιο Κυζιρίδη και π. Ιωακείμ Περίφανο τον και Εφημέριο της Ενορίας και τον Διάκονο π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε την αγιοζωή του Επισκόπου Μαδύτου Ευθυμίου, ο οποίος έζησε κατά τον 10ο αιώνα στα άγια χώματα της Μικράς Ασίας και μάλιστα στην ανθούσα Κωμόπολη της Ανατολικής Θράκης στη Χερσόνησο της Καλλιπόλεως, όντας παραλιακή πόλη και σπουδαίο λιμάνι του Ελλησπόντου, με μεγάλη εμπορική κίνηση. Ο Άγιος Ευθύμιος γεννήθηκε στους Επιβάτες της Ανατολικής μας Θράκης στις αρχές του 10ου αιώνος, από γονείς ασχολουμένους με τη γη και αρκετά επιφανείς. Αδελφή του κατά σάρκα ήταν η Αγία Παρασκευή η Επιβατινή. Από Αγίους, λοιπόν, γονείς βλάστησαν δύο τέκνα αγιασμένα.

Όταν ο πατέρας του Νικήτας κοιμήθηκε, η μητέρα του τον οδήγησε, παιδί ακόμα στην Ιερά Μονή Κωνσταντινουπόλεως, στην οποία παρέμεινε τριάντα χρόνια και διέπρεψε σε πνευματικούς αγώνες, αποκτώντας φήμη μεγάλου ασκητού και γενόμενος συνόμιλος των παλαιών αγίων μεγάλων Ασκητών. Ποθώντας την εξαντλητική μόνωση, συνέχισε ο Επίσκοπός μας, κατέφυγε σε ερημική περιοχή, όπου ασκήτεψε σαν ερημήτης και αναχωρητής για τέσσερα χρόνια “τω Θεώ μόνω συνομιλών”. Η φήμη της αγιότητός του ήταν εκείνη που οδήγησε την Εκκλησία να τον εντάξει στις τάξεις του Ιερού Κλήρου και να τον αναδείξει για την αρετή και την εξαιρετική ποιμαντική του ικανότητα σε Επίσκοπο Μαδύτου. Πλήθος θαυμάτων προήλθαν από τις δεήσεις του και η φήμη του έφτασε μέχρι τον Αυτοκράτορα Βασίλειο Β΄(976-1025), ο οποίος τον επισκέφθηκε στη Μάδυτο και έλαβε την ευχή του. Ο Άγιος κοιμήθηκε μεταξύ των ετών 989-996, ο δε χαριτωμένος τάφος του ανάβλυζε Άγιο Μύρο ως απόδειξη της αγιότητός του, με το οποίο πολλοί ασθενείς θεραπεύθηκαν, γι’ αυτό έλαβε και το προσωνύμιο Μυροβλήτης.

Όταν το 1922 ο Μικρασιατικός Ελληνισμός ξεριζώθηκε από τα άγια χώματά του, κατέληξε ο ομιλητής, οι πρόσφυγες Μαδυτινοί εγκαταστάθηκαν κυρίως δίπλα στην λίμνη Βόλβη της Θεσσαλονίκης και στην Αθήνα και κουβάλησαν μαζί τους ως κειμήλιο Ιερό τη Μνήμη Του. Ο δε Ιερομνήμων π. Συμεών με συνέργεια των Μαδυτινών, ανήγειρε προς τιμήν του Παρεκκλήσιο στη νέα τους Πατρίδα, για να αποδώσει τα εύσημα στον Άγιό τους. Αυτής της γενιάς κειμήλιο είναι ο Άγιος Ευθύμιος ο Νέος και αυτού τις πρεσβείες ζητούμε άπαν το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Κλήρος και Λαός.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του στους Μαδυτινούς, οι οποίοι εν μέσω κρίσεως και κορωνοϊού συνεχίζουν την ιστόρηση, δηλαδή την αγιογράφηση του Ιερού Ναού του Τιμίου Προδρόμου, θέτοντας σε περίοπτη θέση το περίγραμμα της Μαδύτου στον Ελλήσποντο με τους δύο Αγίους αδελφούς Ευθύμιο και Παρασκευή να τους σκέπουν!

orthodoxianewsagency.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

7 − six =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.