Η ύπαιθρος πρωταγωνίστρια στην ανάπτυξη του θεματικού Τουρισμού

Ο Τουρισμός Υπαίθρου και Γαστρονομίας μοχλοί ανάπτυξης της οικονομίας

Στη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, την αγροδιατροφή και τη μεταποίηση στοχεύει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για τον Θεματικό Τουρισμό, που υπερψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Μέσω των διατάξεων του νέου νόμου, ενθαρρύνονται οι συνέργειες μεταξύ διαφορετικών κλάδων της οικονομίας και η ένταξη των τοπικών προϊόντων στην ευρύτερη τουριστική αλυσίδα.

Είναι η πρώτη φορά που νομοθετικά εισάγεται ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη, την οργάνωση και την εποπτεία των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και της επιχειρηματικότητας στον θεματικό τουρισμό.

Με το νομοσχέδιο αφενός ορίζονται όλες οι ειδικές μορφές τουρισμού, αφετέρου θεσπίζονται προδιαγραφές πιστοποίησης και εισάγονται ρυθμίσεις για το σύνολο των επιχειρήσεων που αναπτύσσουν δραστηριότητες στον θεματικό τουρισμό.

Ειδικότερα, στον τουρισμό υπαίθρου, μέσω του οποίου μπορούν να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της υπαίθρου με την ανάδειξη νέων και καινοτόμων δραστηριοτήτων, περιλαμβάνονται ο αγροτουρισμός, ο οινοτουρισμός, ο οικοτουρισμός – πράσινος τουρισμός, οι περιηγητικές διαδρομές – πεζοπορία, ο γεωτουρισμός και ο αλιευτικός τουρισμός.

Τουρισμός υπαίθρου

Ο αγροτουρισμός αφορά την παροχή υπηρεσιών υποδοχής και φιλοξενίας ή και εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες προσφέρονται συνδυαστικά με δραστηριότητες που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, όπως και με την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς αγροτικού τοπίου. Η δραστηριότητα του αγροτουρισμού συνδυάζεται υποχρεωτικά με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Ο οινοτουρισμός αφορά την παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με οινοποιητικές ή/και οινοπαραγωγικές (αμπελώνες) εγκαταστάσεις. Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται συνδυαστικά με δραστηριότητες σχετικές με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινική παραγωγή.

Ο οικοτουρισμός – πράσινος τουρισμός συνδέεται με διάφορες μορφές τουριστικής δραστηριότητας στη φύση και αναπτύσσεται σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος, αναγνωρισμένης οικολογικής αξίας, όπως τα εθνικά πάρκα. Περιλαμβάνει περιήγηση, πεζοπορία, παρατήρηση και φωτογράφηση των οικοσυστημάτων και άλλες δραστηριότητες αναψυχής που διοργανώνονται στο φυσικό περιβάλλον.

Οι περιηγητικές διαδρομές – πεζοπορία είναι η ειδική μορφή τουρισμού που αναπτύσσεται σε ορειβατικά/πεζοπορικά μονοπάτια και περιλαμβάνει το σύνολο δραστηριοτήτων προσέγγισης σημείων στην ύπαιθρο με στόχο τη γνωριμία με τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του κάθε τόπου.

Σε ό,τι αφορά τον γεωτουρισμό, έχει ως κίνητρο την εμπειρία, τη γνώση και την απόλαυση της γεωποικιλότητας και της γεωκληρονομιάς, οι οποίες εντοπίζονται σε θέσεις γεωλογικού ενδιαφέροντος με γεωμορφολογικά μνημεία και σχηματισμούς, απολιθωμένα δάση, ενεργά ηφαίστεια, σπήλαια και φαράγγια, γεωλογικά ρήγματα και γεωπάρκα. Περιλαμβάνει ήπιες δραστηριότητες περιήγησης, αλλά και επιστημονικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Τέλος, στον αλιευτικό τουρισμό παρέχονται υπηρεσίες συνδεδεμένες με την αλιεία, τη σπογγαλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και τις σχετικές με αυτές πρακτικές και τεχνικές.

Γαστρονομία και διακοπές

Με το άρθρο 14, όμως, του νομοσχεδίου, ορίζεται και η έννοια του τουρισμού γαστρονομίας. Όπως αναφέρεται, αποτελεί «αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου, είναι μια μορφή τουριστικής δραστηριότητας αναψυχής, στην οποία οι επισκέπτες – τουρίστες σχεδιάζουν τα ταξίδια τους με στόχο να γευτούν την αυθεντική τοπική κουζίνα ή να συμμετέχουν σε δραστηριότητες αναψυχής σχετικές με τη γαστρονομία, εμβαθύνοντας παράλληλα στην ιστορία και τις παραδόσεις του προορισμού, στον τρόπο ζωής, την κουλτούρα, την τοπική παράδοση και την εθνική ταυτότητα των προϊόντων».

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης μπορούν να λάβουν, εφόσον το ζητήσουν, το Σήμα Ελληνικής Κουζίνας από το υπουργείο Τουρισμού.

Προχωράνε οι νομοθετικές ρυθμίσεις στην αλιεία

Στο νομοσχέδιο ψηφίστηκαν και οι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αλιεία, οι οποίες αφορούν:

  • Τη δυνατότητα του λιμενικού σώματος να διενεργεί ελέγχους και να επιβάλλει κυρώσεις σε αλιευτικά σκάφη με ελληνική σημαία, τα οποία δραστηριοποιούνται σε διεθνή ύδατα.
  • Την παράταση της υποχρέωσης σύνταξης των εκθέσεων αξιολόγησης των μισθίων των μισθώσεων των εκμεταλλεύσεων των λιμνοθαλασσών και της παράτασης εναρμόνισης των υπαρχουσών συμβάσεων.
  • Την παράταση εναρμόνισης των μονάδων υδατοκαλλιέργειας με τον ν. 4282/2014.
  • Την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την αλιεία των ολοθουρίων, όπου αυξάνεται το μήκος του σωλήνα της καταδυτικής συσκευής από 30 στα 70 μέτρα για λόγους ασφάλειας των δυτών.
  • Την παράταση της υποχρέωσης τοποθέτησης συσκευών VMS και ERS στα υπόχρεα σκάφη, που αλιεύουν ολοθούρια, ώστε να ενεργοποιηθεί πρώτα το Μέτρο του ΕΠΑλΘ 2014-2020, μέσω του οποίου μπορεί να επιδοτηθεί η αγορά των συσκευών αυτών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτη, ήδη είναι έτοιμες οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα έρθουν στη βουλή μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το ΥΠΑΑΤ επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την αλιεία, το οποίο θα κατατεθεί στη βουλή στις αρχές του 2019 και θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις, όπως η επαναφορά των αδειών ερασιτεχνικής αλιείας, ρυθμίσεις για την αλιεία με το αλιευτικό εργαλείο γρι γρι κ.ά.

ypaithros.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eighteen + 14 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.