Μαυρούδα

mavr1Η Μαυρούδα (Τοπική Κοινότητα Μαυρούδας – Δημοτική Ενότητα ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ), ανήκει στον δήμο ΒΟΛΒΗΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Μαυρούδα”. Έδρα του δήμου είναι ο Σταυρός και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Μαυρούδα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Μαυρούδας, του πρώην Δήμου ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ του Νομού ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Η Μαυρούδα έχει υψόμετρο 361 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,802560259 και γεωγραφικό μήκος 23,4661390176.

Γενικές πληροφορίες για τη Μαυρούδα

Διοικητική διαίρεση
Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα: ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση: Μακεδονίας – Θράκης
Περιφέρεια: Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δήμος: ΒΟΛΒΗΣ
Δημοτική Ενότητα: ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: Τοπική Κοινότητα Μαυρούδας
Έδρα Δήμου: Σταυρός
Κωδικός Οικισμού: 0703040201
Καποδιστριακός Δήμος
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα: ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ
Παλ. Όνομα Τοπ. Διαμερίσματος: Μαυρούδας
Γεωγραφικά στοιχεία
Επίσημη Ονομασία: η Μαυρούδα
Υψόμετρο: 361
Γεωγραφικό Μήκος: 23.4661390176
Γεωγραφικό Πλάτος : 40.8025602590
Γεωγ. Διαμέρισμα: Μακεδονία
Νομός: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η λίμνη

Η λίμνη Μαυρούδα, λόγω του αυξημένου ποσοστού ελονοσίας στην ευρύτερη περιοχή αποξηράνθηκε το 1958, αλλά σήμερα είναι μία από τις τέσσερις στην Ελλάδα που αναγεννιούνται στο αρχικό τους επίκεντρο

Τα έργα για την επανασύσταση της λίμνης Μαυρούδας, σε 360 υψόμετρο, ξεκίνησαν το 1999 και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον έχουν διατεθεί 1,2 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλο που η ανασυγκρότησή της χαρακτηρίστηκε ένα «Πείραμα στην Ελληνική Φύση», ένα «πιλοτικό για την Ελλάδα έργο» η λίμνη έχει ήδη έκταση 1.200 στρεμμάτων, όσο προβλεπόταν από το σχέδιο, βάθος 3 μ. και την εικόνα που ανέμεναν οι ειδικοί το 2010, με νέους καλαμιώνες και εκατοντάδες φτερωτούς επισκέπτες.

Το όλο εγχείρημα, όπως ανέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ κ Γιώργος Ζαλίδης, φαντάζει δυσκολότερο αν υπολογίσει κανείς ότι δεν έγινε παρέμβαση στις δικές της πηγές, καθώς αυτές καταλήγουν στη λίμνη Βόλβη και ως εκ τούτου θα επηρέαζαν το υδάτινο δυναμικό της Βόλβης. Η λίμνη της Μαυρούδας αναγεννήθηκε τα τελευταία χρόνια από τα νερά του Βερτίσκου που καταλήγουν σ’ αυτή. Η φιλοσοφία της αναγέννησης κινήθηκε στη λογική, η Φύση να κάνει την δουλειά της κι ο άνθρωπος να έχει τη διαχείριση.

Πρόκειται για ένα θετικό δείγμα αειφόρου ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Η λίμνη Μαυρούδα,  εξελίσσεται σε ένα πολύ σημαντικό υδροβιότοπο. Ομοίως και η περιοχή της πρώην λίμνης Λάντζας (η οποία αποξηράνθηκε στο παρελθόν και τώρα αποτελεί ένα σύμπλεγμα καναλιών και αγροτεμαχίων περιοδικά κατακλυζόμενο), αποτελεί ένα οικοσύστημα που φιλοξενεί όλο το χρόνο πολλά διαφορετικά είδη πουλιών, όπως αρπακτικά, υδρόβια και στρουθιόμορφα.
mavruda3

Κάστρο Μαυρούδας

Τοποθεσία: Σε ύψωμα βόρεια από το χωριό Μαυρούδα Θεσσαλονίκης, περιοχής Βόλβης.
Υψόμετρο: ≈ 450 μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή.
Είσοδος στο Κάστρο: Προσβάσιμο και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Χρονολογία κατασκευής: Βυζαντινή περίοδος
Χαρακτηρισμός Κάστρου: Βυζαντινή περίοδος
Τύπος Κάστρου: Ορεινό Κάστρο.
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα – Κάστρα – Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Όχι καλή κατάσταση κάστρου.

Διαβάστε περισσότερα στον Πολιτιστικό σύλλογο Μαυρούδας

1 thoughts on “Μαυρούδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

6 − 5 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.