Μικρή Βόλβη

mv1Στη βόρεια πλευρά της λίμνης Βόλβη, κατά μήκους της, βρίσκεται η Μικρή  Βόλβη που ανήκουν στο Δ.Δ. Ρεντίνας του Δήμου Βόλβης. Σε αντίθεση με αυτό που δηλώνει το όνομα της, η Μικρή Βόλβη είναι πολυπληθέστερη σε οικισμό και μεγαλύτερη σε έκταση από την Μεγάλη Βόλβη. Ευλογημένη από το υγρό στοιχείο της λίμνης αλλά και από την εύφορη γη που την περιβάλλει στέκει εκεί αιώνες τώρα, δένοντας αρμονικά με το φυσικό τοπίο.

Στην περιοχή της Μικρής Βόλβης υπήρχε κτισμένο Βυζαντινό κάστρο, πιθανότατα το Βολβόν χτισμένο από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Τα ερείπια του κάστρου αυτού αποκαλύφθηκαν όταν κατέβηκε η στάθμη του νερού της λίμνης στα μέσα του 19ου αιώνα.

mv3Μια μικρή ανάβαση στο λόφο που βρίσκεται πίσω από τη Μικρή Βόλβη και μέσα σ’ ένα δάσος αγριελιάς, καρποφόρου ελαιώνα επί Βυζαντινής εποχής, παραμένουν τα ερείπια ενός ελαιουργικού συγκροτήματος κτισμένου το 1325. Είναι το Τζιμηλάρειον, ο βυζαντινός λαδόμυλος, με τον υδρόμυλο που τον κινούσε και τα βοηθητικά κτίσματα ένα οργανωμένο εργαστήριο, ενώ στην περιοχή έχουν εντοπισθεί δύο οικισμοί της εποχής και έχει ανασκαφεί μονόχωρος ναός.

Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας τα Μπεσίκια, όπως ονομάζονταν ο οικισμός τότε, γνώρισε περίοδο άνθησης με συνολικό πληθυσμό  που ξεπερνούσε τους 5.000 κατοίκους. Το 17ο αιώνα σύμφωνα με τον Εβλιά Τσελεμπή, τα Μπεσίκια, είναι πλούσια πόλη, με τζαμί, ιεροδιδακτήριο, γραμματοδιδασκαλείο, λουτρόκαραβάν σαράι, χάνι και αγορά. Ήταν έδρα ιεροδίκη και αρχηγού γενιτσάρων, κατοικούσαν δε σ’αυτήν και πρόκριτοι μουσουλμάνοι.

mv4Ο επισκέπτης  μπορεί να απολαύσει την βόλτα του στις όχθες της λίμνης, απολαμβάνοντας τη θέα των βουνών όπως αυτά αντανακλώνται στη λίμνη. Ακόμη θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει πάπιες, χήνες, χελώνες αλλά και πλήθος άλλων πτηνών που χρησιμοποιούν τη λίμνη ως ενδιάμεσο σταθμό στα ταξίδια τους. Τέλος, κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται στη Μικρή Βόλβη η γιορτή της λιπαριάς, όπου σερβίρεται δωρεάν άφθονη φρέσκια λιπαριά, τσίπουρο και ρετσίνα.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Μικρά Βόλβη”. Έδρα του δήμου είναι ο Σταυρός και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Μικρή Βόλβη ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Βόλβης, του πρώην Δήμου ΡΕΝΤΙΝΑΣ του Νομού ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Η Μικρή Βόλβη έχει υψόμετρο 49 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,6754812458 και γεωγραφικό μήκος 23,5586919819

mv5

 

1 thoughts on “Μικρή Βόλβη

  1. “Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας τα Μπεσίκια, όπως ονομάζονταν ο οικισμός τότε, γνώρισε περίοδο άνθησης με συνολικό πληθυσμό που ξεπερνούσε τους 5.000 κατοίκους. Το 17ο αιώνα σύμφωνα με τον Εβλιά Τσελεμπή, τα Μπεσίκια, είναι πλούσια πόλη, με τζαμί, ιεροδιδακτήριο, γραμματοδιδασκαλείο, λουτρό, καραβάν σαράι, χάνι και αγορά. Ήταν έδρα ιεροδίκη και αρχηγού γενιτσάρων, κατοικούσαν δε σ’αυτήν και πρόκριτοι μουσουλμάνοι.”
    Καλό θα ήταν να ελέγχετε τις πληροφορείς πριν τις δημοσιεύσετε. Όλα τα παραπάνω ισχύουν για τον οικισμό Μεγάλη Βόλβη, η Μικρή Βόλβη κατά την τουρκοκρατία κατοικούνταν από τους Έλληνες που εργαζόταν στο τσιφλίκι του Μπέη της περιοχής.
    Μετά την ανταλλαγή του πληθυσμού. η Μεγάλη Βόλβη άδειασε, και οι πρόσφυγες που ήρθαν έμειναν κοντά στα χωράφια του Μπέη που τους δώθηκαν..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five − 5 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.