Κοινωνικές Πλατφόρμες Νεανικών Δράσεων στον δήμο Βόλβης

SIPSocial Innovative Projects  

Το σύνθημα είναι: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ-ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΚΑΤΟΙΚΟΙ»

Ενώ οι «ώριμοι» ψηφίζουν δημοτικούς άρχοντες, στην συντριπτική πλειοψηφία παντελώς αδιάφορους έως και εχθρικούς σε θέματα όπως η βιώσιμη κινητικότητα, η αστική ανθεκτικότητα, η αισθητική ανάπλαση του αστικού χώρου με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες κλπ… οι «ανώριμοι» (και στερούμενοι του δικαιώματος ψήφου) μαθητές των Λυκείων σχεδιάζουν δράσεις με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων για μια πιο όμορφη καθημερινότητα.

Είναι όμως εφικτός στη χώρα μας ένας συμμετοχικός σχεδιασμός δράσεων από την βάση αυτή; Το ερώτημα έχει ήδη απαντηθεί σε πολλά μέρη του εξωτερικού.

Είναι κάτι απαραίτητο και αναγκαίο που ήδη στην Ευρώπη προχωράει εδώ και δύο δεκαετίες, αλλά εδώ στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο σημείο μηδέν.
Η ωραία κοιμωμένη τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση πολλά θα είχε να μάθει από τους ανώριμους… εάν την ενδιέφερε!!!

Και επειδή εμάς μας ενδιαφέρει μετά από επαφές με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς προτείνουμε την υλοποίηση των εξής δράσεων:

1.ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΝΕΩΝ

2.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΝΕΩΝ

Το εγχείρημα :

Η παρατεταμένη και αισθητή έλλειψη ενός σύγχρονου χώρου πολλαπλής κοινωνικής χρήσεως στον Δ.Βόλβης  οδήγησαν στην υιοθέτηση της πρότασης δημιουργίας  ενός Πολυχώρου κοινωνικών νεανικών δράσεων σε ανενεργά κτίρια  του δήμου.

ΚΑΠΗ υπάρχουν σε όλα τα προγράμματα των υποψηφίων…  αλλά ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΝΕΩΝ δεν υπάρχει, τουλάχιστον με την μορφή που περιγράφουμε στην πρότασή μας.

Το σκεπτικό της υιοθέτησης της πρότασης  αυτής είναι η δημιουργία ενός προσιτού και λειτουργικού έργου κοινωνικής υποδομής μέσα από το οποίο να αναζωογονηθούν και να υποστηριχθούν διάφοροι τομείς της νεανικής δραστηριότητας της περιοχής.

Ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΝΕΩΝ ΩΣ ΣΤΕΚΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΟΣ ΣΤΟΝ Δ.ΒΟΛΒΗΣ:
*Αποτελεί νεανικό στέκι με καφέ-μπαρ- Καφωδείο.
*Διατίθεται για κοινωνικές και άλλες εκδηλώσεις, συναντήσεις, συνεδριάσεις συλλογικοτήτων.
*Διαθέτει βιβλιοθήκη -Συγκεντρώνει βιβλία για τη δημιουργία της.
*Στεγάζει εκθέσεις καλλιτεχνών.
*Έχει σταθερά πρόγραμμα στους τομείς γραμμάτων και τεχνών (συζητήσεις, προβολές, θεατρικές, μουσικές και άλλες παραστάσεις).
*Ανάδειξη της παραδοσιακής γαστρονομίας  λειτουργώντας εδεσματοπωλείο.
*Υποστήριξη εκδηλώσεων (ημερίδες, κοπή πίττας, εκθέσεις) για τοπικούς συλλόγους, τοπικούς φορείς και ιδιώτες.
*Διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, σεμιναρίων ποικίλου περιεχομένου -οικολογικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΝΕΩΝ Δ.ΒΟΛΒΗΣ :
Ο «ιντερνετικός ραδιοφωνικός σταθμός νέων Δ.Βόλβης»  θα στεγασθεί εντός του πολυχώρου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με προδιαγραφές ραδιοφωνικού στούντιο.

Γιατί πρέπει να λειτουργήσει το ιντερνετικό ραδιόφωνο νέων του Δ.Βόλβης ;
*Γιατί έπρεπε να έχει γίνει πριν απο αρκετές “χαμένες πενταετίες”!!!
*Γιατί πρέπει κάποτε στον Δ.Βόλβης να λυθεί η «ΣΙΩΠΗ» των νέων!!!
*Γιατί είναι έκφραση συμμετοχικής δημοκρατίας και δείκτης πολιτισμού της τοπικής κοινωνίας!!!
*Γιατί δίνει «ΦΩΝΗ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ»!!!
*Γιατί αποτελεί εργαλείο άμεσου ελέγχου και πίεσης προς τους δημοτικούς άρχοντες!!!
*Γιατί τελικά τίποτα δεν πρέπει να κρύβεται από τους πολίτες και την κοινή γνώμη!!!
*Γιατί δεν στοχεύει στις κάθε είδους «ύποπτες και σκοτεινές μπίζνες», πολιτικές και επιχειρηματικές…προωθώντας το “εθνοσωτήριο lifestyle” στην τοπική κοινωνία!!!.
Ανοίγει τα μικρόφωνα του και δίνει βήμα σε Πρωτοβουλίες Νέων, Πολιτών, Κοινωνικά Ιατρεία, Στέκια Πολιτισμού, Κοινότητες Απεξάρτησης κ.α.
Οι εκπρόσωποι τους, πολεμώντας την κρίση, έχουν πλέον τις δικές τους εκπομπές και συνομιλούν με όσους αγωνίζονται ακόμη για τη δημιουργία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την επιβίωση.!!!

Αντικείμενο δραστηριότητας :
*Mετάδοση ραδιοφωνικών και διαφημιστικών προγραμμάτων,
*Eσωτερική  παραγωγή και εκμετάλλευση ραδιοφωνικών και πολιτιστικών προγραμμάτων.
*Eνημέρωση, ψυχαγωγία με “ποιοτική“ μουσική, και η ενασχόληση με θεατρικά έργα, λογοτεχνία και ποίηση.
*Yπηρεσίες διοργάνωσης πάσης φύσεως πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με σκοπό να προωθηθεί ο πολιτισμός με την διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πολιτιστικών γεγονότων τοπικής εμβέλειας, οργάνωση Φεστιβάλ, προβολή και προώθηση περιοδειών καλλιτεχνικών ομάδων, μουσικών και θεατρικών.
*Προβάλει δωρεάν Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Συλλογικότητες πολιτών, Τοπικούς συλλόγους, Τοπικούς φορείς, μέσω μιας σειράς εκπομπών που καταγράφουν την πραγματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης, προτείνοντας έξυπνες και πρωτοποριακές λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία έχουν αναπόφευκτα οξυνθεί.
*Δωρεάν προβολή τοπικών ανεξάρτητων καλλιτεχνών χωρίς μεσάζοντες και επιχειρηματικά μοντέλα. Στηρίζει οποιονδήποτε καλλιτέχνη ή ομάδα του ευρύτερου πολιτιστικού χώρου επιθυμεί να προβάλλει δωρεάν στο φιλόξενο χώρο του τη δουλειά και τις δραστηριότητες του (βλέπε και δημοσίευμα του Volvipress  – Καλλιτέχνες του δήμου Βόλβης και της γύρω περιοχής).

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Το εγχείρημα :

Τα  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ είναι ένα εγχείρημα πρότυπης διαδικασίας συμμετοχικού αστικού σχεδιασμού που βασίζεται στις συνέργειες και στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών και πολιτών.

Αποτελεί μια πλατφόρμα  επανεκκίνησης της τοπικής κοινωνίας  για την ολική αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης σε όλα τα επίπεδα,  μέσω συγκεκριμένων προτάσεων οι οποίες τίθενται στη διάθεση των κοινωνικών ομάδων, για την προώθηση τους στα κέντρα λήψης τοπικών αποφάσεων για αξιολόγηση και εφαρμογή μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.

Αποσκοπεί στην ορθολογική αξιοποίηση των μη ενεργών και  υποβαθμισμένων δημόσιων χώρων που βρίσκονται εντός του αστικού & περιαστικού ιστού των τοπικών κοινοτήτων, και προτείνει «δράσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα» με θετικά κοινωνικά-οικονομικά οφέλη.

Θεωρώντας ότι το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει σε πολλαπλά επίπεδα ως ευέλικτο υπόβαθρο για εναλλακτικές και διαρκώς εξελισσόμενες μεθόδους αλληλεπίδρασης στη διαδικασία ανάπλασης του δημόσιου χώρου με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες,  και η δράση   αποτελεί την κατάλληλη πλατφόρμα προς την κατεύθυνση αυτήν.

Το σχολικό εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού  δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία ανάπλασης του δημόσιου αστικού χώρου , μέσα από την προσέγγιση εννοιών όπως ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, ο δημόσιος χώρος και η κοινωνικό-οικονομική σημασία του.

Μέσω του συμμετοχικού σχεδιασμού δημιουργείται μία αποτελεσματική πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων με σκοπό να διατυπωθούν και να καταγραφούν νέοι στόχοι , να εκφραστούν αντιλήψεις και απόψεις καθώς επίσης και να αμβλυνθούν τυχόν αντιθέσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Πρόκειται λοιπόν για μία δημοκρατική διαδικασία διαρκούς μάθησης, όπου οι συμμετέχοντες αποκτούν γνώση για τον εαυτό τους αλλά και για τις αξίες άλλων συμμετεχόντων.

Επίσης είναι μία πλατφόρμα επικοινωνίας στην οποία τοποθετείται σε ισότιμη βάση η επιστημονική γνώση αλλά και κάθε σύστημα κατανόησης της πραγματικότητας όπως ηθικές αξίες, πολιτισμικές παραδόσεις κλπ.

Μεθοδολογία υλοποίησης της πρότασης :

Η μεθοδολογία υλοποίησης της πρότασης αυτής  αποτελείται από τα εξής βήματα:

1.Συγκρότηση σχολικών ομάδων εργασίας.
2.Ενημέρωση των μαθητών για το πρόβλημα και τις έννοιές του,  και παρουσίαση των πρακτικών που ακολουθούνται ήδη σε αντίστοιχα project του εξωτερικού.

Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται μια διαλέξεις  στις  αίθουσες  πολλαπλών χρήσεων των  σχολείων  από μια εθελοντική συνεργατική ομάδα μελέτης, και άλλων ομάδων επιστημόνων ή μεμονωμένων ατόμων του χώρου.

Τα  στάδια προς την υλοποίηση μιας πρωτοβουλίας συμμετοχικού αστικού σχεδιασμού είναι:

α)Η συστηματική πληροφόρηση της σχολικής ομάδος εργασίας  γύρω από το  αντικείμενο  μελέτης και την περιοχή παρέμβασης στον ευρύτερο δημοτικό αστικό χώρο.

β)Η συγκέντρωση, καταγραφή και ανάλυση των απόψεων του κοινού γύρω από συγκεκριμένα προβλήματα.

γ)Η διευθέτηση διαδικασιών έτσι ώστε να επιτραπεί στους ενδιαφερόμενους να παρουσιάσουν αντιπροτάσεις οι οποίες θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του project.

3.Διεξαγωγή έρευνας  για τη διερεύνηση των απόψεων και των προτιμήσεων της  ομάδος ως προς την χρήση του project.

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου που θα απαντηθεί από τα μέλη της μαθητικής ομάδος. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα επεξεργαστούν και θα  ληφθούν υπόψη στην μελλοντική χρήση του project.

4.Διοργάνωση βιωματικών δράσεων στο πεδίο, έτσι ώστε η ομάδα να αποκτήσει ουσιαστική επαφή με το αντικείμενο του project .

5.Διοργάνωση ευρύτερων κοινωνικών δράσεων με τη συμμετοχή ευρύτερων φορέων και  της τοπικής κοινωνίας.

Πρόσκληση της τοπικής κοινωνίας, επαγγελματιών, φορέων και δημοτικών αρχών για στήριξη του εγχειρήματος με υλικά μέσα και πόρους, δημοσιοποίηση και ηθική υποστήριξη.

6.Κοινωνική δικτύωση και διαρκής ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα μέλη των ομάδων.

Διάχυση των αποτελεσμάτων και των δράσεων στην τοπική κοινωνία και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Στόχοι του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ :

Τα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ειναι ενα προιόν συμμετοχικού σχεδιασμού και πιλοτική πλατφόρμα που θέλει να προωθήσει και να υποστηρίξει :

*Την συμμετοχή των μαθητών ως ενεργά μέλη μιας συλλογικής προσπάθειας που προτείνει λύσεις για την αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, μέσα από θετικές έμπρακτες εφαρμογές.

*Την καινοτομία και την ποιότητα μέσα από λύσεις  χαμηλού κόστους, με διαρκή  παραγωγή  τεχνογνωσίας, σε συνδυασμό με ήδη εφαρμοσμένες τεχνολογίες.

*Την ικανοποίηση των πραγματικών κοινωνικών αναγκών, δίνοντας προτεραιότητα σε αναπτυξιακά project  που στοχεύουν σε υποβαθμισμένες περιοχές εργατικών και λαϊκών στρωμάτων με αυξημένες ανάγκες  πολεοδομικής, περιβαλλοντικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης .

*Μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης προώθηση συγκεκριμένων προτάσεων στα κέντρα λήψης τοπικών αποφάσεων για αξιολόγηση και εφαρμογή.

Τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για τη συμμετοχή των πολιτών στον αστικό σχεδιασμό μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης;

Τα τελευταία χρόνια και με αφορμή την πλήρη αναδιαμόρφωη του πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (τόσο σε επίπεδο Δήμων όσο και Περιφερειών) σε έναν ενιαίο κώδικα γνωστότερο και ως “Καλλικράτη” (ν. 3852/2010) προβλέφθηκαν σημαντικές δυνατότητες για την αμεσότερη συμμετοχή των πολιτών στην τοπική διακυβέρνηση και ειδικά στα τεχνικά έργα και επομένως και στον αστικό σχεδιασμό.

Κατ’ αρχήν, ο Καλλικράτης καθιέρωσε την δυνατότητα η και την υποχρέωση (με βάση πληθυσμιακά κριτήρια) σύστασης Επιτροπών διαβούλευσης τόσο σε επίπεδο Δήμων όσο και Περιφερειών.

Ως προς τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, το άρθρο 76 ν. 3852/2010 προβλέπει ότι: στους δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους συγκροτείται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των μελών του και εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης ως όργανο με συμβουλευτικές Αρμοδιότητες.

Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας, όπως:

  • *των τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων και οργανώσεων
  • * των επιστημονικών συλλόγων και φορέων
  • *των τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών
  • *των εργαζομένων στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα
  • *των ενώσεων και συλλόγων γονέων
  • *των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και φορέων
  • *των εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών
  • *άλλων οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών
  • *εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων νέων και
  • *δημότες.

Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης μπορεί:

α) Να γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.

β) Να γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.

γ) Να εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.

Συνεπώς η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης αποτελεί το κλειδί για την θετική πορεία του προτεινόμενου εγχειρήματος με την προώθηση συγκεκριμένων προτάσεων των ομάδων εργασίας στα κέντρα λήψης τοπικών αποφάσεων για αξιολόγηση και εφαρμογή.

Συμπερασματικά…

Όταν οι νέες γενιές συναντούν παντού τοίχους… και όταν οι πολιτικές πρακτικές δεν τους αφήνουν χώρο για το όνειρο… τότε η αναζήτηση διεξόδου μπαίνει στην καθημερινή «ατζέντα» τους… και βρίσκουν τρόπο και ανοίγουν το δρόμο!!!

Βλέπουν περιθώρια δράσης ακόμα και μέσα στην κρίση!!!

Σήμερα  οι νέοι «ψάχνονται», ενημερώνονται, διεκδικούν μια καλύτερη ζωή… είτε μέσα από τον ψηφιακό ακτιβισμό, είτε μέσα από τη συμμετοχή τους στις κοινωνικές συλλογικότητες και θεωρούνται οι πιο απειλητικοί και επικίνδυνοι «χάκερς» που απαξιώνουν το σημερινό κομματικό ντόπιο  κατεστημένο!!!

H νεανική αφύπνιση και απείθεια διέρχεται από δικούς της δρόμους, δημιουργεί ρήξη με το παρελθόν, θέτει τα πράγματα σε νέες βάσεις και η κοινωνία περνά σε ένα άλλο στάδιο.

Το πότε και το πως θα πραγματοποιηθεί αυτή η ιστορική στιγμή ρήξης με το παρελθόν, το καθορίζουν πάντα νέοι, και όχι οι ηλικιωμένοι!!!

Διότι εάν κάποιοι θεωρούν ότι η νέα γενιά είναι σήμερα χαμένη… περισσότερο και πριν από αυτήν χαμένη είναι η ίδια η τοπική κοινωνία που την θυσιάζει!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ – ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΗΜΟ ΒΟΛΒΗΣ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ten − ten =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.