Λήγει στα τέλη του 2015 η χρηματοδότηση των έργων για την λίμνη Κορώνεια

κορώνεα665Λήγει στα τέλη του 2015 η χρηματοδότηση των έργων του προγράμματος για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί “γέφυρα” για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Από τα 12 έργα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης απομένουν να γίνουν έξι και στα περισσότερα από αυτά σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις. Την ίδια στιγμή η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την απειλή προστίμου ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ εφάπαξ και ημερήσιου προστίμου για τη συντήρηση της ίδιας κατάστασης. Όσο για το οικοσύστημα, μπορεί οι βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες του περασμένου χειμώνα να γέμισαν τη λίμνη με νερό, η ίδια όμως παραμένει “νεκρή” καθώς δεν υπάρχουν ψάρια ούτε άλλες ενδείξεις διατήρησης του οικοσυστήματός της. Και παρόλο που το πρόβλημα ξεκίνησε το 1995, άλυτα παραμένουν μετά από 20 χρόνια τα ζητήματα των γεωτρήσεων, της διαχείρισης των νερών άρδευσης και της μόλυνσης από αστικά λύματα και αγροτικά λιπάσματα.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης κατά την οποία ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, Απόστολος Γιάντσης αναφέρθηκε στην επικείμενη λήξη των χρονοδιαγραμμάτων χρηματοδότησης των σχετικών έργων στις 31.12.2015. Όπως είπε, το πρόγραμμα δεν έχει ενταχθεί σε έργα που μπορούν να συνεχιστούν ενώ εκκρεμούν δράσεις όπως ο ορισμός συμβούλου διαχείρισης της δεύτερης φάσης, η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τα έργα λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης, η διαμόρφωση υγροτόπου και βαθέων ενδιαιτημάτων, οι ενέργειες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, η λειτουργία τηλεμετρικών σταθμών για την ποιότητα και την ποσότητα των υδάτων και η μελέτη διαχείρισης των καλαμώνων.

Στις παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί συμπεριέλαβε τη δημιουργία ενωτικής τάφρου με τη λίμνη Βόλβη, την ολοκλήρωση αρκετών τεχνικών έργων, τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων που οδηγούν στην Κορώνεια τα νερά των χειμάρρων, το κλείσιμο 19 βιομηχανιών που επιβάρυναν περιβαλλοντικά την περιοχή και τη δημιουργία βιολογικού καθαρισμού στο Δήμο Λαγκαδά. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη μελέτη για την αντικατάσταση των αρδεύσεων με συνολικό αρδευτικό δίκτυο, τη στιγμή που οι γεωτρήσεις της περιοχής νομιμοποιήθηκαν. Παράλληλα, όπως είπε, δεν έχει γίνει τίποτε στον τομέα της αντιμετώπισης του προβλήματος της μόλυνσης από αγροτικά λιπάσματα ενώ σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις από την πλευρά του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ).

Κακή χαρακτήρισε την κατάσταση της λίμνης ο εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, Μάριος Αστερίου επισημαίνοντας ότι παρόλο που υπάρχει νερό, δεν έχουν καταπολεμηθεί τα αίτια υποβάθμισής της. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι δεν υπάρχει παντού σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου του Δήμου Λαγκαδά με τον βιολογικό καθαρισμό.

Θέμα τροποποίησης του υπάρχοντος προγράμματος έθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της “Οικολογίας Αλληλεγγύης” Μιχάλης Τρεμόπουλος και τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι η λίμνη δεν έχει νερό αλλά ότι έχει αλατωθεί ο πυθμένας της από τη δράση των βαφείων τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή. “Εκεί όπου υπήρχαν βαθύτερα σημεία στη λίμνη για να σώζονται τα ψάρια δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις γιατί τα μηχανήματα βουλιάζουν. Έτσι οι εργασίες μετατοπίστηκαν σε παρακείμενα σημεία και έχουν μετατραπεί σε χωματουργικά έργα. Χάθηκαν μεγάλα κονδύλια και ο ασθενής απέθανε” είπε χαρακτηριστικά.

Στις παρεμβάσεις τους τα μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής έθεσαν ζητήματα αλλαγής των αγροτικών καλλιεργειών σε λιγότερο υδροβόρα είδη ενώ η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα ενημερωθεί διεξοδικά για το ζήτημα ώστε στη συνέχεια να διατυπώσει στα αρμόδια υπουργεία προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

m.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

8 − 6 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.