Λίμνη Κορώνεια: Με 4,5 εκατ. ευρώ θα πάρουμε πίσω τα 13,5 λέει η ΠΚΜ

koronia665Την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τα έργα στην λίμνη Κορώνεια που έχει υποσχεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ή ενδεχομένως να τεκμηριώσει τους λόγους της μη υλοποίησής τους, διατυπώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Γιάντσης. Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή είναι η ενημέρωση που έκανε για την κατάσταση στην περιοχή της Κορώνειας στη δημοτική παράταξη του Δήμου Λαγκαδά “Ενεργοί Πολίτες”, ύστερα από αίτημά της.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Γιάντσης τονίζει τη σημασία υλοποίησης του έργου διαμόρφωσης υγροτόπου και βαθέων ενδιαιτημάτων. “Το έργο αυτό, που είναι πολύ σημαντικό, εξελίσσεται ενώ απομένουν κάποιες εργασίες. Συγκεκριμένα έγινε το ανάχωμα που κατανέμει τη λίμνη σε δύο κομμάτια, τον υδροβιότοπο και την κυρίως λίμνη και σκάβεται το ενδιαίτημα ώστε να εξασφαλιστεί χώρος που θα μπορούσε να κρατήσει εκεί ζωντανούς τους οργανισμούς και τα ψάρια σε περίπτωση μείωσης της στάθμης της” λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι το έργο αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό επιχείρημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μην ληφθούν αποφάσεις κατά της χώρας. Είναι όμως και οικονομικό το θέμα διότι, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή, η ολοκλήρωσή του είναι προϋπόθεση για την επιστροφή στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ποσού της τάξης των 13,5 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δαπανηθεί για τα σχετικά έργα μέχρι τα τέλη του 2015. “Ζητούμε από τα αρμόδια υπουργεία να εγκριθεί ποσό 4,5 εκατομμυρίων για να ολοκληρωθούν τα βαθέα ενδιαιτήματα και να πάρουμε πίσω τα 13,5 εκατομμύρια” διευκρινίζει.

Εξάλλου επισημαίνει ότι το δεύτερο έργο που ανέλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εκείνο των λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης έχει σταματήσει ενώ έγιναν οι μελέτες και πλέον θα πρέπει να εκδοθεί σχετική επίσημη απόφαση από το αρμόδιο υπουργείο.

Σε ό,τι αφορά τα έργα του κλεισίματος των γεωτρήσεων, των συλλογικών αρδευτικών δικτύων και των αγροπεριβαλλοντικών έργων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των υπουργείων, εκτιμά ότι αν δεν γίνουν, η χώρα θα μπορούσε να προσέλθει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με επιχειρήματα για την μη αναγκαιότητα υλοποίησής τους καθώς έχει αυξηθεί η στάθμη της λίμνης στα 70 με 80 εκατοστά πάνω από τα όρια, ενώ θεωρείται αναγκαία η διατήρηση των αγροτικών καλλιεργειών στην περιοχή. Ειδικά γι αυτό το ζήτημα θα μπορούσαν να προταθούν και να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης του νερού, όπως η γεωργία ακριβείας (με τη βοήθεια της οποίας αισθητήρες υγρασίας τοποθετούνται στα χωράφια και πληροφορούν τους αγρότες για τις ανάγκες του ποτίσματος) ή η επιλογή μη υδροβόρων καλλιεργειών.

“Το θέμα είναι ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε τα έργα που έχουμε υποσχεθεί ή να τεκμηριώσουμε τους λόγους της μη ολοκλήρωσής τους” σημειώνει ο κ. Γιάντσης.

makthes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

sixteen − ten =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.