Μάχη και του δήμου Βόλβης με τον χρόνο για να αναπλάσει τις χωματερές

xomateriΤο χρόνο που χάθηκε από την αδυναμία τους να αποκαταστήσουν περιβαλλοντικά τις παλιές χωματερές (χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων) προσπαθούν να κερδίσουν δήμοι και περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συνολικά στην περιοχή έχουν καταγραφεί 45-49 ΧΑΔΑ, οι οποίοι έχουν κλείσει οριστικά, ωστόσο έχουν αποκατασταθεί σχεδόν οι μισοί.

Για τους υπόλοιπους ΧΑΔΑ οι φορείς της αυτοδιοίκησης πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια, ώστε να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, καθώς στις 31 του ίδιου μήνα λήγει το πρόγραμμα του τρέχοντος ΕΣΠΑ (2007-2013) από το οποίο χρηματοδοτούνται τα έργα ανάπλασης. Ορισμένοι από τους μεγάλους ΧΑΔΑ στην Κεντρική Μακεδονία που δεν έχουν αποκατασταθεί βρίσκονται στους δήμους Βόλβης, Χαλκηδόνας και Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη και Νέας Ζίχνης στις Σέρρες.

Το θέμα, για το οποίο ευθύνονται αποκλειστικά οι δήμοι, συζητήθηκε σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Εσωτερικών, η προηγούμενη ηγεσία του οποίου απαίτησε την εντατικοποίηση των ενεργειών, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης -σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να γίνουν από εθνικούς ή δημοτικούς πόρους- και να αποφευχθεί η πληρωμή προστίμων.

Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Μιχάλης Γεράνης τόνισε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στην Κεντρική Μακεδονία και πως οι δήμοι πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες. “Η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, που προβλέπει μεγάλα πρόστιμα, είναι γνωστή εδώ και έναν χρόνο, οπότε θεωρώ ότι είναι αδικαιολόγητες η καθυστέρηση και η ολιγωρία των δήμων, τη στιγμή που η χώρα ειδικά αυτήν την περίοδο δεν έχει καμία δυνατότητα να πληρώνει πρόστιμα”, υπογράμμισε ο κ. Γεράνης.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΟΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

Την ίδια ώρα πονοκέφαλο προκαλεί στη γενική γραμματεία συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων η ύπαρξη ενεργών ΧΑΔΑ, για τους οποίους η χώρα μετά την καταδίκη της από το ευρωπαϊκό δικαστήριο πληρώνει πάνω από 10 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία, τα οποία είναι σε γνώση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σήμερα στην Ελλάδα εξακολουθούν να παραμένουν ενεργοί 49 ΧΑΔΑ, ενώ 161 είναι ανενεργοί και 79 έχουν αποκατασταθεί.

Παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης υποστηρίζουν ότι μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2015, όποτε λήγει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν από τους δήμους, οι οποίοι, για να γλιτώσουν τα πρόστιμα, πρέπει από το 2016 και μετά να συνεχίσουν τα έργα με ίδιους πόρους, κάτι που ωστόσο θεωρείται απίθανο δεδομένων των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Φανή Σοβιτσλή

makthes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

12 + 18 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.