«Μαγειρέματα» με την απλή αναλογική σε δήμους και περιφέρειες

«Μάχη» για την απλή αναλογική θα δοθεί το επόμενο διάστημα στις περιφέρειες και τους δήμους και όσο πλησιάζουν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, θα γίνουν οριστικά το φθινόπωρο του 2019 και θα αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές.

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει την απλή αναλογική στον τρόπο εκλογής των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων είναι ειλημμένη, παρά τις έντονες αντιδράσεις των αυτοδιοικητικών παραγόντων και τις φωνές ότι θα αφήσει κατ’ ουσίαν ακέφαλους δήμους και περιφέρειες.

Για ποιο λόγο; Διότι οι σύμβουλοι θα εκλέγονται με απλή αναλογική, άρα, όσοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν ξεπερνούν το 50% από τον πρώτο γύρο – πράγμα δύσκολο έως αδύνατο στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους – δεν θα έχουν την πλειοψηφία στα συμβούλια. Δηλαδή, θα πρέπει να αναζητήσουν συμμαχίες με άλλους συνδυασμούς ή μεμονωμένους υποψηφίους, ούτως ώστε να περάσουν ακόμη και αποφάσεις για την καθημερινότητα των ΟΤΑ που καλούνται να διοικήσουν.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σ’ αυτές τις ρυθμίσεις και το νομοσχέδιο με το οποίο θα αναθεωρηθεί ο «Καλλικράτης» θα έρθει σύντομα στη Βουλή. Αυτό λέει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης.  «Η πιο ουσιαστική δικλείδα ασφαλείας είναι η υιοθέτηση μιας κουλτούρας συναινέσεων, συνεργασιών, διαβούλευσης και συνθέσεων τελικά για τη διαμόρφωση πλατιών πλειοψηφιών εντός των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων. Ξεπερνάμε πια τη λογική των μονοπαραταξιακών λογικών και αυτό είναι το πιο ουσιαστικό», δηλώνει μάλιστα για το επίμαχο ζήτημα.

Η λογική, ωστόσο, που υπαγορεύει στην κυβέρνηση τη συγκεκριμένη κίνηση είναι οι γενικότεροι σχεδιασμοί της και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο αυτοδιοικητικών. Όπερ σημαίνει πως μέσα από την απλή αναλογική και τις συμμαχίες θέλει να προσδώσει ρόλο ρυθμιστή στα αυτοδιοικητικά στελέχη του και να τους βάλει από την «πίσω πόρτα» στη διοίκηση των ΟΤΑ.

Αντίστοιχα, θέλει να «φρενάρει» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διαθέτουν παραδοσιακά και σε τοπικό επίπεδο ισχυρά αυτοδιοικητικά σχήματα και έμπειρα στελέχη, αλλά δεν θα μπορούν να λάβουν μόνοι τους αποφάσεις με το νέο σύστημα εκλογής. Κάτι τέτοιο, βέβαια, ενδέχεται να αποδειχθεί καταστροφικό σε επίπεδο καθημερινότητας, εάν δεν περάσει π.χ. ο προϋπολογισμός ή το τεχνικό πρόγραμμα ενός δήμου.

Αιμίλιος Περδικάρης

thecaller.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eleven − nine =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.